PÅ MALLORCA: Odd Christian Eiking har ikke kjørt ritt denne sesongen, men lar seg likevel ikke stresse. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Kristoff: – Eiking er Norges svar på Alaphilippe

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.07.19 08:49

Del på    

«Dyktig syklist» og en «ubrukelig hjelper». Les hva rytterne mener om Eiking.

COLMAR (procycling.no): På videregående skole studerte Odd Christian Eiking fransk fordi han så for seg at han kunne ha en framtid i en av de franske proffsatsingene.

– Jeg lærte meg fransk i hvert fall, sier Eiking til procycling.no.

Nå har 24-åringen begge beina trygt plantet i belgiske Wanty-Goubert.

Fremdeles blir han ikke nevnt i samme åndedrag som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Helt greit, melder Eiking selv smilende.

– Tenker du noen gang at du burde fått mer oppmerksomhet, siden du faktisk er den av de norske proffene som vinner mest utenom Kristoff og Boasson Hagen?

– Aldri. Jeg har aldri tenkt tanken. Jeg føler jeg får omtale når jeg gjør det bra. Jeg vinner ikke Gent-Wevelgem, eller Flandern rundt eller etappeseier i Tour de France. Etappen jeg vant i Tour de Wallonie (belgisk etapperitt på nest øverste nivå) var bra. Jeg var stolt over den seieren. Det var dagen etter touren, og jeg fikk oppmerksomheten jeg var ute etter å få. Jeg er ikke sinnssykt oppmerksomhetssyk heller. Kommer jeg på podiet på et ritt i den franske cupen, føler jeg at jeg har gjort en god prestasjon. Det er ikke alltid det blir lagt merke til, men du kan ikke alltid få det sånn heller, sier han.

– En kul type

Han er likevel en slags kultfigur både i det norske og utenlandske sykkelmiljøet.

Også journalistene har funnet ut at tannlegesønnen er en rytter som kan levere både med munn og føtter. Sett fra deres ståsted er han altså en rytter som selger.

Han har også en skandale bak sitt navn, etter at han ble kastet ut av Spania rundt av lagsjef Marc Madiot i Groupama-FDJ. Men når procycling.no tar en runde blant norske proffer i Tour de France for å finne ut hva de synes om mannen, er det ikke et bilde av en litt useriøs toppidrettsutøver de tegner.

– Odd er en veldig god venn av meg. Vi har syklet sammen i mange og på landslag og har et godt vennskap, så han er en god person og vi har det veldig gøy sammen, og utenom det er en han en dyktig syklist, vil jeg si, sier Sven Erik Bystrøm i UAE Team Emirates.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TUSENKUNSTNER: Denne mannen ser ut til å få til alt han prøver seg på med sykkelen. Julian Alaphilippe. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

En annen som liker Eiking godt er Alexander Kristoff. I forkant av VM på hjemmebane i Bergen, brøt 32-åringen ut i høy latter da det var tid for at askøyværingen skulle svare på spørsmål fra podiet.

– Odd Christian er litt sånn Norges svar på Julian Alaphilippe. Han ligner litt som ryttertype og er litt rebell. Han er god i bakker og små knekkere, så lenge det ikke blir altfor langt, melder Kristoff.

– Hvordan er han som person?

– Han er en kul type. Jeg liker ham. Han har mye humor, som kanskje ikke alle får med seg. Det er kanskje sånn vestlandshumor. Han er morsom, sier Kristoff til procycling.no i Frankrike.

Rebellen Eiking

Det går noen historier om nordmannen fra WorldTour-sirkuset. Blant annet at han skal ha bidratt til å kjøre lagkaptein Steve Morabito av feltet under Tour de Suisse i 2017.

Gino Van Oudenhove, som i dag er Edvald Boasson Hagens sjef i Dimension Data, hadde mannen med de fagre krøllene innom Joker-laget i 2014/15-sesongene.

Belgieren bekrefter inntrykket av at det ikke er alltid han gjør akkurat det han får beskjed om på sykkelen.

– Slik jeg kjenner ham er han ganske individuelt anlagt. I prinsippet er han helt ubrukelig som hjelperytter, sier Van Oudenhove.

– Hvordan står det ut i et lag som Wanty-Gobert?

– Det er en svakhet for laget, men det kan ses på som en styrke for ham personlig. Jeg tror han må være litt sånn. Han er smart nok og vet hva han kan. Han vet hvordan han må gjøre ting for å kjøre inn resultatene han trenger. Jeg tror det er mer rom for ham på et prokonti-mannskap (sykkelsportens nest øverste nivå). Jeg tror også laget hans er klar over det. Til slutt kan det være slike egenskaper som leder ham til noen toppresultater, mener Van Oudenhove.

– Er ikke på INEOS, heller. Jeg er på Wanty.

Felles for alle procycling.no har snakket med nede i Tour de France, er de imponert over prestasjonene i forkant som banet vei til verdens største sykkelløp.

– Det er imponerende av ham å bli tatt ut. Samtidig har han vært en av de sterkeste rytterne på laget. Sånn sett er et naturlig valg. Å være i Tour de France er også et naturlig steg hvis han skal forlenge avtalen med dem, sier Vegard Stake Laengen.

– Jeg kan ikke si jeg er overrasket over uttaket. På et slikt lag er en rytter som Eiking gull verdt. Det er ikke sikkert han hadde fått sjansen i et lag på WorldTour-nivå. Wanty-laget er litt ’gammeldags’, men jeg tror det er fint for Eiking å kjøre Tour de France i et mindre lag. De kommer seg lettere i brudd og da blir det lettere å vise seg fram også, sier Van Oudenhove.

procycling.no nevnte karakteristikken fra Van Oudenhove når det gjelder hans mangler som hjelperytter. Til det svarer Eiking følgende:

– Jeg vil ikke si at jeg er ubrukelig. Jeg synes Gino er krass i den kommentaren der. Jeg vet med meg selv at jeg på en flat etappe er nærmere ubrukelig, men er det kupert og vi har en sterk rytter på laget, så gjør jeg alt jeg kan for at han skal kjøre bra. Sånn var det også da jeg syklet sammen med Thibaut Pinot i Groupama-FDJ. Det var all in og lagledelsen var kjempehappy med all jobben jeg gjorde. Det var bare de gangene at det var en rytter i 30-åra, som var litt utdatert, og så forventet de at de unge skulle kjøre for ham, jeg følte at jeg nok kunne ha bidratt mer.

– Kan det være at du også har blitt litt mer moden siden du syklet for laget til Van Oudenhove?

– Nå vet jeg mer, ja. Når man er proff, så er man del av et lag. En av grunnene til at jeg er her, er fordi jeg er en rytter som går best når jeg går for egne sjanser. Det er mange ryttere som er motsatt og: Hver gang det går for seg selv, så faller det av. Men hver gang de hjelper andre, så er det kjempesterke. Folk er forskjellige. På det laget her og, så har du et lass mer hjelperyttere som er bedre enn meg til det. Men så er jeg ikke på Team INEOS, heller. Jeg er på Wanty, understreker Eiking.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse