<b>DRØMMESESONGEN</b> Alexander Kristoff er verdensstjernen, men rundt seg har han også norgesmester Tormod Hausken Jakobsen (til venstre for Kristoff) og Sven Erik Bystrøm (til høyre) i sitt treningsmiljø hjemme i Stavanger. FOTO: Einar Oliver Landa

DRØMMESESONGEN Alexander Kristoff er verdensstjernen, men rundt seg har han også norgesmester Tormod Hausken Jakobsen (til venstre for Kristoff) og Sven Erik Bystrøm (til høyre) i sitt treningsmiljø hjemme i Stavanger. FOTO: Einar Oliver Landa

Hva er det med sykkelmiljøet i Stavanger?

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.11.14 21:57

Del på    

procycling.no besøkte verdensmesterfabrikken.

STAVANGER (procycling.no): Det er fortsatt tidlig formiddag på parkeringsplassen utenfor en sykkelbutikk i utkanten av Stavanger.

Her starter en vanlig onsdag med langkjøring for Alexander Kristoff. Fra høyre og venstre ankommer syklister trillende iført treningsjakker fra Stavanger Sykkelklubb, Team Øster Hus-Ridley og – de aller heldigste: Team Katjusja.

– Hvor skal vi sykle i dag? er det noen som spør.

15 par øyne rettet mot den naturlige, om enn noe ufrivillige lederen.

– Vi sykler til Ullandhaug, så får disse tatt noen bilder, og så tar vi det derfra, sier Kristoff henvendt mot oss.

Ørnens rike

procycling.no har tatt turen til Norges for tiden mest spennende sykkelmiljø.

I tillegg til Kristoffs vanvittige sesong, hører også årets U23-verdensmester og Norgesmester hjemme her.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HER SAMLES GJENGEN: Stavanger SK, Øster Hus-Ridley og Katjusja i skjønn forening før langkjøring. FOTO: Einar Oliver Landa

HER SAMLES GJENGEN: Stavanger SK, Øster Hus-Ridley og Katjusja i skjønn forening før langkjøring. FOTO: Einar Oliver Landa

Trener Stein Ørn er ikke i tvil om hva han kaller utbyttet:

– Å vinne i Sanremo har alltid vært en drøm for Alexander. Det samme gjelder å vinne etapper i touren. Å vinne NM har vært en drøm for Tormod Hausken Jacobsen. Å vinne VM har vært en drøm for Sven Erik Bystrøm. Så kan vi vel konkludere med at det har vært en drømmesesong, sier Ørn til Dagbladet.

Stavanger sykkelklubb har aldri har vært spesielt velstående, men rik på talent, mellommenneskelig respekt og som nå har fått et treningsregime noe utenom det vanlige.

Treningsguruen er Ørn, Kristoffs personlige trener og stefar.

Han er sykkelklubbens kjøtt og blod, fra bunnen og opp til elitesatsingen Øster Hus, men vedkjenner seg det ikke uten en porsjon motvilje.

Her er det ikke meg, men vi. Det er ikke resultater, men prestasjoner. Dette er Ørns rike, og vi er hans gjester.

En veltepetter fra nord

Det vi blir vitne til er en noe kaotisk treningstur over fire timer. Litt fordi vi forstyrrer den rogalandske rytmen, men også fordi en nordlending pådrar seg punktering, velter og ødelegger girsystemet.

– Det er typisk August (Jensen, vår anm.). Det er han som pleier å punktere, og som var skyld i de fleste stoppene i dag, lyder det ubarmhjertig fra Kristoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SVERD I FJELL: Alexander Kristoff og treningskameratene poserer for fotografen i Hafrsfjord. FOTO: Einar Oliver Landa

SVERD I FJELL: Alexander Kristoff og treningskameratene poserer for fotografen i Hafrsfjord. FOTO: Einar Oliver Landa

Til slutt blir han forlatt i veikanten og plukket opp av oss på vei hjem fra fotooppdraget.

Senere på kvelden er det innebandytrening i hallen ved Godalen Videregående Skole. Her er også klubbmeldemmene med mestertrøyer i aksjon på gulvet.

Her behandles de dog bare som noen i mengden. Med på aktivitetene er også morgendagens stjerner. Gutter og jentunger ned i fire-fem årsalderen.

Unger med stjerner i øynene når de møter Kristoff og de andre, og drømmer om å nå opp på deres nivå en dag.

Ingen regler – alt er lov!

Spille innebandy i en idrettshall? Det kan vel alle gjøre, er en tanke som har streifet meg – og sikkert en del andre.

Men det ligger alltid en tankerekke bak det som skjer.

Innebandyøkten spilles uten regler. Man kan sparke ballen, plukke den ned med hånden, bokse den videre til en medspiller og dele ut juling i duellene.

Det er unektelig litt morsomt å se Kristoff, Bystrøm, Fredrik Strand Galta og et par andre dundre løs mot en ball som har satt seg fast i ribbeveggen.

– Vi har spilt innebandy her i alle år. Det får rytterne til å lære seg å benytte fysikken i duellene. Det er egenskaper man får nytte for i feltet også, messer Ørn fra sitt observerende hjørne.

Deler ut bank

Innebandyøkten er over, og Kristoffs lag har kommet ubeseiret fra det hele.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FANG DEN MANNEN! Alexander Kristoff viste seg å være en vanskelig mann å få tak i under duellen mellom hauk og due. FOTO: Einar Oliver Landa

FANG DEN MANNEN! Alexander Kristoff viste seg å være en vanskelig mann å få tak i under duellen mellom hauk og due. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Han har scoret en håndfull mål, og har delt ut bank i duellene.

– Når han lener seg bakover mot meg, må han tåle det, sier han og referer til en brytekamp mot en langt yngre motstander.

Etter fire timers sykling og en times fekting med innebandykøller venter nå hinderløypa.

– Du får en fin økning i intensitet, uten at de reflekterer i at dette er økt belastning på slutten av en sekstimers treningsdag. Det er det vi ønsker, sier Ørn og smiler gromt.

Trente mest av alle

De har aldri vært redde for å trene i Stavanger. Alexander Kristoff har blitt trent like tøft som aldersklassen to og tre år over han siden han var tenåring.

Nå er det mot slutten av rittene han gjør løpene. Dersom Storhaug-mannen henger med første gruppe inn i klassikere på seks og en halv time, vet rivalene hans at de er i trøbbel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DUELLER: Alt er lov når SSK spiller innebandy. Her er Fredrik Strand Galta og Alexander Kristoff i duelle. FOTO: Einar Oliver Landa

DUELLER: Alt er lov når SSK spiller innebandy. Her er Fredrik Strand Galta og Alexander Kristoff i duelle. FOTO: Einar Oliver Landa

Treneren liker å sammenlikne stesønnen med en dieselmotor som starter tregt, men som deretter bare blir bedre og bedre.

– Før trente rytterne i Stavanger mer enn alle andre, men nå tror jeg det har jevnet seg ut. Men forskjellen går nok på at andre ryttere får beskjed om å sykle i fem timer, mens Stein også forklarer rytterne sine hvorfor de skal gjøre det, sier Einar Oliver Landa, far til Øster Hus-rytteren Oscar Landa.

Hjemme i Stavanger

Årets sesong plasserte Kristoff på topp 10-listen på de internasjonale rankingene.

Han ble første nordmann til å vinne en av sykkelsportens monumenter da han vant Milano-Sanremo den 23. mars.

I sommer tok han to etappeseirer i Tour de France, og plasserte seg i det øvre sjikt blant norske sykkelproffer gjennom tidene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GIR ALT: Om det er innebandy, hinderløype eller langkjøring, gir Alexander Kristoff alt. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

GIR ALT: Om det er innebandy, hinderløype eller langkjøring, gir Alexander Kristoff alt. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Likevel trakter han hjem til Stavanger for å sykle den lokale sykkelcupen flere ganger i året.

– Vi tenkte litt på å flytte til Spania, men det er noe med miljøet, og jeg trives godt med å trene her, forteller han til procycling.no.

– Hva har Stavanger SK som klubb betydd for deg?

– Det var her jeg startet opp som niåring. Jeg har vel hatt best utvikling i Katjusja, men jeg har ikke vært der i så mange år. Jeg er fremdeles medlem av SSK også, presiserer han.

– Dette miljøet er viktig for Alex

Treningsøkten avsluttes med høydepunktet for de aller minste. En solid runde «Hauk og due» der Alexander ender opp som enslig due, men avslutter som hauk.

Ungene hviner av fryd idet de løper med voksne syklister i hælene.

Leken består av kjappe vendinger, omlegging av flyktrute underveis og full innsats. Det er enkelt å tenke seg til hva slags scenarier sykkeltreneren forbinder dette med også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SMÅ OG STORE I AKSJON: Her er framtida i Stavanger Sykkelklubb. FOTO: Einar Oliver Landa

SMÅ OG STORE I AKSJON: Her er framtida i Stavanger Sykkelklubb. FOTO: Einar Oliver Landa

Ørn ser på å stille opp her som å gi noe tilbake til klubben som har fostret en:

– Dette miljøet er viktig for Alex, samtidig som han er viktig for miljøet. I konseptet vårt er det viktig å fôre både oppover og nedover i systemet. Han skal bli pushet bakfra, men han skal også gi de andre i klubben noe å strekke seg mot.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse