Prøv Procycling Pluss idag

SEIER: Jarlinson Pantano tok karrierens største seier. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Kolombiansk bruddseier i Tour de France

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 17.07.16 17:34

Del på    

Utforkongen Jarlinson Pantano vant den 15. etappen.

Den 15. etappen bød på en mulighet til å utfordre Chris Froome, men til tross for at dagen ble beskrevet som muligens den hardeste etappen i årets tour, var det bruddet etappen skulle handle om.

Rafal Majka var som ventet en del av det etter hvert svært store bruddet på 30 ryttere. Polakken tok tidlig den virtuelle ledelsen i kampen om klatretrøya, og Tinkoff-rytteren var tilsynelatende også blant de sterkeste opp Grand Colombier. Opp etappens tøffeste stigning kom han over toppen sammen med Ilnur Zakarin.

En rask utforkjøring senere var imidlertid Katusha-rytteren byttet ut med Jarlinson Pantano i front. IAM-rytteren og Majka startet dagens siste stigning med en luke på 50 sekunder ned til en gruppe med Zakarin, Serge Pauwels, Alexis Vuillermoz og Sébastien Reichenbach. 

Opp Lacets du Grand Colombier var Majka sterkest av de to, og polakken var drøyt 20 sekunder foran Pantano over toppen, 14 kilometer fra mål. IAM-rytteren hadde da hadde fått selskap av Reichenbach.

Pantano kjørte nok en gang fra resten i utforkjøringen, og kom seg opp til Majka like før han kom ned på den syv kilometer lange flata inn mot mål. De to holdt sammen inn mot mål, og i spurten var Pantano den sterkeste og tok sin første etappeseier i Tour de France.

Seieren var også IAMs første seier i Tour de France.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg kom til touren med et lite håp om dette, men jeg hadde aldri trodd at det skulle skje. Jeg er utrolig lykkelig, sier Pantano i seiersintervjuet vist på TV2. Seieren dediserte han til lagets kaptein, Mathias Frank, som brøt i går etter flere dager med mageproblemer.

Sammendraget holdt seg stort sett uforandret, foruten Tejay van Garderen (BMC) som falt ned fra sjette- til åttendeplass.

Tøff start
Da rytterne rullet ut av Bourg-en-Bresse kl. 12:55 i formiddag, ventet 160 svært krevende kilometer på veien til Culoz. Grand Colombier skulle forseres to ganger.

Første gang opp hele stigningen, og andre gang en annen, kortere del av stigningen. I tillegg til fire andre kategoriserte stigninger, og tilnærmet ingen flate partier, kunne det bli en svært avgjørende etappe i Tour-sammendraget.

Naturligvis ble det kjørt tøft fra start av, med tanke på den harde profilen, og angrepene florerte fra Christian Prudhomme gav rytterne klarsignalet. Med mange klatrepoeng tilgjengelig var mannen i klatretrøyen, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), den første til å prøve seg.

Kamp om klatretrøya
Den første halvtimen fortsatte angrepene å komme på rekke og rad, og ikke før man kom inn på dagens første kategoriserte stigning — Col du Berthiand (1. kategori, 6 km à 8.1 %), skulle bruddet få begynne å etablere seg.

Mens Thomas De Gendt fikk det tøft opp til Berthiand, og falt av feltet, var Rafal Majka (Tinkoff) langt sprekere. Sammen med Ilnur Zakarin (Katusha) kom han seg av gårde, og Majka tok poengene på toppen.

Med de ti poengene polakken tok på toppen var han bare tre poeng bak De Gendt i klatrekonkurransen etter dagens første stigning. Senere tok han nok poeng til å koble et markant grep om klatretrøya. Totalt tok polakken 50 poeng på etappen og leder nå konkurransen med 37 poeng med sine 127 poeng mot De Gendts 90.

Russia's Ilnur Zakarin (L) and Poland's Rafal Majka ride in a breakaway during the 160 km fifteenth stage of the 103rd edition of the Tour de France cycling race on July 17, 2016 between Bourg-en-Bresse and Culoz. / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

TONEANGIVENDE: Ilnur Zakarin og Rafal Majka så lenge ut som de sterkeste på etappen, men de maktet ikke å følge Pantano i utforkjøringene. Majka tok imidlertid over ledelsen i klatrekonkurransen. Foto: PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Monstergruppe etablerer seg
Ikke langt bak duoen i front kom en stor gruppe, hvor blant annet Vincenzo Nibali (Astana), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) og Thomas Voeckler (Direct Energie) satt — for å nevne noen.

Bak i feltet roet Team Sky seg ned i konkluderte med at sammensetningen i bruddet var akseptabel. Dermed hadde dagens brudd etablert seg, en gruppe på hele 30 mann.

Jon Izagirre og Nelson Oliveira (Movistar), Vincenzo Nibali og Tanel Kangert (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Domenico Pozzovivo og Alexis Vuillermoz (AG2R-LaMondiale), George Bennett (LottoNL-Jumbo), Haimar Zubeldia (Trek), Stef Clement, Jérôme Coppel og Jarlinson Pantano (IAM), Pierre Rolland, Tom-Jelte Slagter og Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Serge Pauwels (Dimension Data), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Steve Morabito og Sébastien Reichenbach (FDJ), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Alberto Losada og Ilnur Zakarin (Katusha), Kristjian Durasek, Tsgabu Grmay og Jan Polanc (Lampre-Merida), Romain Sicard og Thomas Voeckler (Direct Energie), Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), Dani Navarro (Cofidis) og Ruben Plaza (Orica-BikeExchange) var rytterne som utgjorde dagens brudd.

Sveitsiske Reichenbach var best plassert i sammendraget før etappen på sin 17. plass, 11.41 bak ledende Chris Froome.

Angrep i bruddet
Serge Pauwels og Rafal Majka plukket de fleste klatrepoengene inn mot dagens store utfordring, Grand Colombier, seks mil før mål. Flere av rytterne i bruddet var ivrige på å komme inn i 12,8 kilometer lange bakken med en luke ned på resten.

Opp den ukategoriserte stigningen Côte d’Hotonnes angrep Tom Dumoulin og kom seg opp til en allerede offensiv Dylan van Baarle. Dumoulin syklet raskt fra landsmannen, og fikk over toppen besøk av Vincenzo Nibali, Jarlinson Pantano og Domenico Pozzovivo.

De fire gikk inn i Grand Colombier med en ledelse på i overkant av åtte minutter til hovedfeltet, mens resten av bruddet var et snaut halvminutt bak tetkvartetten.

Inne i selve stigningen ble bruddet raskt splittet i flere grupper, og dermed ble en ny tetgruppe skapt med Reichenbach, Morabito, Durasek, Alaphilippe, Vuillermoz, Majka, Navarro, Zakarin, Pauwels, Pantano, Huzarski og Oliveira.

Zakarin angrep fem kilometer før toppen, og da var det kun Majka som maktet å svare på angrepet til Kristoffs lagkamerat. De to kom samlet over toppen, med Majka først, et halvminutt foran ensom Julian Alaphilippe.

Pantano kom opp til franskmannen like etter, og de to tok deretter opp kampen om å hente tetduoen inn igjen.

Bak i feltet satt Astana fart, som sørget for at det kun var snaut 20 ryttere med i favorittgruppa over toppen av Grand Colombier.

Hurtig utforkjøring
Alaphilippe og Pantano kom seg tidlig opp til tetduoen, og de to tok også initiativ nedover i utforkjøringen. Spesielt Zakarin slet, kun to måneder etter skrekkvelten hans i Giro d’Italia. Da veltet russeren i høy fart og var svært heldig som slapp fra det med et kragebeinsbrudd.

Zakarin måtte slippe gruppa, mens Alaphilippe var uheldig og måtte stoppe like etter at han fikk en luke i utforkjøringen.

Dermed tapte han mye tid og ble sittende bak gruppe tre i bunnen av nedkjørselen, mens Zakarin ble hentet inn av Pauwels, Reichenbach og Vuillermoz nede på flata. Inn i dagens siste stigning, Lacets du Grand Colombier, ledet tetduoen med 50 sekunder.

Angrep i Lacets du Grand Colombier
Rafal Majka tok raskt initiativet i bakken, og droppet Pantano to ganger på de første fire kilometerne av stigningen. Den første gangen kom kolombianeren tilbake, men den andre gangen røk strikken for IAM-rytteren.

Samtidig kom det angrep fra Fabio Aru (Astana) og Alejandro Valverde (Movistar) i feltet, uten at de fikk noen stor luke.

Etter etappen skrev Zakarin på twitter at han mistet kontaktlinsen (!) i utforkjøringen. Russeren prøvde å få den inn igjen to ganger, men måtte til slutt stoppe for å ta den inn igjen.

Dermed var det Reicenbach og Vuillermoz som måtte ta opp jakten, og sveitseren hentet Pantano en drøy kilometer fra toppen. Over toppen, med 14 kilometer til mål, var de to drøyt 20 sekunder bak Majka.

Pantano hentet Majka i bunn av utforkjøringen, og i spurten hadde IAM-rytteren full kontroll.

I feltet angrep Bardet to kilometer fra toppen, samtidig som Tejay van Garderen måtte slippe resten av favorittene. Like før toppen ble Bardet hentet inn igjen, og dermed holdt sammendraget seg relativt likt, med van Garderen som den store taperen.

Amerikaneren tapte til slutt 1.28, og gikk dermed ned fra sjette- til åttendeplass i sammendraget.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse