Det var kollektivene Deceuninck-Quick-Step og Jumbo-Visma de fleste snakket om før start, men det var EF Education First som virkelig viste styrke mot slutten av søndagens Flandern rundt. Da det sprakk opp over Muur van Geraardsbergen var de godt representert i tetgruppa med Alberto Bettiol, Sacha Modolo og Matti Breschel.
Sep Vanmarcke var med da det ble støtet andre gangen opp Oude Kwaremont og tempoet ble satt opp over Kruisberg og Hotond satt igjen Bettiol sammen med Bob Jungels og Greg Van Avermaet da de svingte over toppen på Hotond.
Samtidig ble Vanmarcke kjørt inn. Selv om belgieren var svekket etter velten i E3 BinckBank Classic, satt han seg umiddelbart foran og sørget for at tetgruppa med Dylan van Baarle og Kasper Asgreen ikke skled for langt av gårde.
Vanmarcke holdt farten til bunnen av Oude Kwaremont, og etter at Greg Van Avermaet først prøvde å øke farten, var det en desto mer markant fartsøkning da Bettiol rykket til.
– Jeg satt på hjulet til Greg Van Avermaet og ventet på at han skulle angripe, men det kom aldri. På radioen hørte jeg sportsdirektøren min si at om jeg hadde beina, så skulle jeg ikke vente for lenge. Hvis ikke kunne ryttere som Kristoff og Sagan, som er raskere enn meg, holde følge. Før den flate delen av Kwaremont angrep jeg og jeg så meg aldri tilbake. Jeg så meg rundt da jeg kom ut på asfalten, og da kunne jeg ikke se noen, sier Bettiol til Cyclingnews.com
Italieneren opparbeidet seg raskt en luke og holdt solo hele veien inn til mål, godt hjulpet av Sebastian Langeveld som gjorde sitt for at det ikke ble noen organisert jakt på Bettiol. Dermed tok italieneren sin første proffseier og følgelig sin første monumentseier.
ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
– Mange folk som har fulgt meg siden jeg var et barn har prøvd å overbevise meg om at jeg er en god rytter, men jeg har aldri trodd på det. Jeg har aldri vunnet et ritt, hvorfor skal jeg vinne Flandern rundt? Hvorfor skal jeg i det hele tatt være en favoritt? Det er ikke deres feil, det er normalt, sier Bettiol på spørsmål om han følte seg oversett i favorittkampen inn mot rittet.

ANGREPET: Alberto Bettiol suste raskt forbi Dylan van Baarle og Kasper Asgreen etter å ha støtet seg fra resten av favorittene. Foto: Peter De Voecht-Pool/Getty Images
Returnerte til røttene foran årets sesong
Passende nok var det akkurat Van Avermaet som virkelig fikk føle på kraften til italieneren på nært hold. Da Jonathan Vaughters’ lag gikk en usikker fremtid i møte i løpet av sommeren 2017, valgte Bettiol å takke ja til et tilbud fra BMC. Der skulle han kjøre som en viktig hjelper for Van Avermaet, men det ble først og fremst en sesong preget av stygge velt og skader for Bettiol.
Da det åpnet seg en mulighet for å komme tilbake under vingene til Jonathan Vaughters i EF Education First i fjor tok han den.
– Vi ønsket alltid å få ham tilbake. Heldigvis for oss hadde han ikke en god sesong i 2018 og vi hadde råd til ham på overgangsmarkedet. Han var den første nye rytteren jeg signerte for 2019-sesongen, sier lagmanager Vaughters til Velonews.com.
Les også: Kristoff: – Nesten så bra som det kan bli
Bettiol ble proff i Cannondale tilbake i 2014 som 20-åring og tilbake igjen i Slipstream-systemet har han også blomstret på ny.
Da han signerte som en 19-åring høsten 2013 sier Vaughters selv at italieneren hadde omtrent syv kilo ekstra med «babyfett».
– Du kunne tidlig se at hvis du bare fikk vekk de syv kiloene med gnocchi fra ham så var han et stort talent, sier Vaughters, og forteller at Bettiol fikk kallenavnet «Mamma di Pasta» ettersom han skyldte på morens hjemmelagde pasta for de ekstra kiloene.
ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
Særlig i 2016 og 2017 overbeviste Bettiol med en rekke toppresultater, som andreplass i Bretagne Classic, tredjeplass i Tour de Pologne og fjerdeplass i GP de Québec, men seieren har latt vente på seg.
Skjerping: – God på alt
I Bettiols første periode i laget var han også lagkamerat med Kristoffer Skjerping i 2015 og 2016. De to kjørte også noen ritt sammen i løpet av de to årene i det som den gang het Team Cannondale-Garmin og Cannondale-Drapac Pro Cycling Team.
– Det var en fin overraskelse. Veldig gøy at han endelig fikk sitt skikkelige gjennombrudd. Han er en ryttertype som kan gjøre det bra i mange ritt fremover. På mange måter god på alt, sier Skjerping til procycling.no om Bettiol.
– Det er lenge siden EF har kjørt så bra sammen sammen. Det hjelper nok også litt at Andreas Klier sitter i bilen bak og forteller hvor man skal ligge på hvert eneste brosteinsstrekk for at det skal gå fortest mulig. Er vel få som kjenner veiene i Flandern bedre enn han, sier nordmannen videre om sportsdirektøren som ba Bettiol om å angripe opp Oude Kwaremont.

TIDLIGERE LAGKAMERATER: Alberto Bettiol nummer to fra venstre og Kristoffer Skjerping nummer to fra høyre. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images
24. plass som best i Flandern rundt tidligere
Foran årets sesong har han også gått ned noen kilo. Bettiol forteller at han før årets sesong har gått ned tre kilo, samtidig som han i større grad har tenkt offensivt i rittene.
I Tirreno-Adriatico viste han seg for alvor frem med tre plasseringer blant de ti beste, og i Milano-Sanremo viste han frem kreftene med et sugende angrep opp Poggio. Etter å ha blitt nummer fire i E3 BinckBank Classic ble han også nevnt blant seierskandidatene til Flandern rundt, men at 25-åringen med to brutte ritt og en 24. plass fra Flandern rundt tidligere skulle gå helt til topps overrasket nok de fleste.
– Han er en strålende rytter. Han vet hvordan han kan spare energi og han vet hvordan han kan slappe av. Han er allsidig i den grad at han har en god spurt, han kan klatre og han er åpenbart god på brostein. Han er faktisk en virkelig god temporytter også. Han var en en ekstremt undervurdert rytter, sier Vaughters.
For nå har definitivt alle lært seg hvem Alberto Bettiol er.
ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!