TILBAKE PÅ PODIET: For andre gang i karrieren kunne Alexander Kristoff gå opp på podiet i Oudenaarde etter endt ritt. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Kristoff: – Nesten så bra som det kan bli

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 7.04.19 19:46

Del på    

Den flamske brosteinssesongen ble rundet av på nær perfekt vis for Alexander Kristoff.

Et seigt Flandern rundt endte med nok et toppresultat for Alexander Kristoff. For første gang siden 2015 kom han seg opp på podiet i det belgiske monumentet, og selv om han var nære ved å gjøre det helt store, hadde han positive tanker etter søndagens tredjeplass.

– Jeg har en god følelse. Jeg følte jeg vant tredjeplassen. Det var flere spurtere der, men det var dårlig samarbeid, så det var egentlig aldri noe håp om å hente inn Bettiol foran. Det var litt samarbeid i starten, men så ble det støting. Da skjønte jeg at det ble vanskelig å kjempe om seieren. Så kom Asgreen på slutten også, men jeg fokuserte kun på å ta spurten, så fikk det bli en så god plassering som mulig, sier han til procycling.no på vei til flyplassen for å rekke tannlegetimen til sønnen mandag morgen.

Etter at Kristoff slet med å få de beste resultatene i fjorårets brosteinsklassikere og noterte seg for det som faktisk var karrierens dårligste resultat da han ble nummer 16 i Flandern rundt, har han hatt noe å revansjere i årets klassikersesong. I forkant av E3 BinckBank sa han til procycling.no at han ville være kjempefornøyd om han vant ett av rittene eller kom på podiet i ett av monumentene. Med seier i Gent-Wevelgem og tredjeplass i Flandern rundt har han nå klart begge to.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg er veldig fornøyd. Det kunne vært hakket bedre om det var byttet om og jeg vant her og ble nummer tre i Wevelgem, men det er nesten så bra som det kan bli. Jeg må si meg veldig fornøyd med, det er jo våren jeg ville være bra i. Nå har jeg prestert bra her, så det tar jeg med meg. Det er ett ritt til, så får vi se om jeg kan knekke koden i Roubaix. En gang må vel være den første, sier han humørfylt.

LUREKJØRING: Med 17 av verdens beste ryttere samlet ble det aldri noen helhjertet jakt på Alberto Bettiol inn mot Oudenaarde. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Beholdt håpet til det siste

For sjette gang på sine åtte forsøk endte dermed blant de fem beste, denne gang ved å spurte inn til tredjeplass.

Hjemme i Norge satt en spent trener og stefar Stein Ørn og fulgte dramatikken.

– Når innså du at det ikke var mulig å ta seieren?

– Det øyeblikket den gruppen samlet seg og du så at det resulterte i at det ble dårlig samarbeid var det egentlig kjørt. Du håper jo helt til målstreken at de skal klare det og at motvinden var såpass hard at de skulle hente det, men da må gruppen jobbe sammen. Nå var det var litt for sterke krefter som gikk mot og som ikke hadde noe å tjene på det, sier Ørn til procycling.no.

Ørn: – Seiersmuligheten røk over Paterberg

For der Kristoff tidligere har slitt stort med å sitte med de andre favorittene i Oude Kwaremont, var han med i favorittgruppa over den seige brosteinsbelagte bakken. Kun Alberto Bettiol kom seg løs fra resten av gruppa, men han holdt samtidig også unna hele veien til mål.

– Akilleshælen til Alexander er jo Oude Kwaremont, men der kjørte han én av sine beste passeringer noensinne. Han fant fin flyt og hadde også noe å gå, så det var veldig bra. Alt i alt var det ett av hans beste Flandern rundt, inklusiv det han vant. Her var han under press hele dagen. Du så han var sliten mot slutten, men det var alle andre også, sier Ørn.

Normalt sett er Paterberg den av bakkene i Flandern nordmannen løser aller best, men Ørn mener det var der Kristoff mistet muligheten til å gjenta seieren fra 2015. 

PATERBERG: Alexander Kristoff kjempet bra på i Paterberg, men posisjonert litt langt bak inn i bakken kunne han ikke følge de første over toppen. Der røk også den lille muligheten hans til å kunne ta seieren, mener Stein Ørn. Tim de Waele/Getty Images

– I Paterberg kom Alexander for langt bak. Hadde han vært litt lengre foran kunne han kommet seg med en gruppe over. Det var hans eneste sjanse, at han skulle komme seg med i en gruppe som kunne kjørt etter Paterberg. Det røk faktisk der, og det er synd siden det er bakken han trives best i og han kjørte bra opp dit. Når det samlet seg var det nesten uunngåelig (at det endte som det gjorde). Folk vil ikke være med ham inn. Det var konsekvensen av at han vant Gent-Wevelgem forrige uke.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kristoff selv er enig i at han var for langt bak.

– Jeg satt litt for langt bak inn i Paterberg, kanskje fem posisjoner for langt bak, og da ble det litt for langt opp til Greg, Van der Poel og Naesen over toppen. Jeg kom meg raskt opp igjen sammen med Van Aert, men da kom resten også opp.

– Alle vil jo komme seg i så god posisjon som mulig. Jeg hadde en plan om å komme av gårde underveis, men jeg hadde ikke helt beina. Jeg hadde gode bein i bakkene, så sånn sett er jeg positiv overrasket over hvordan jeg følte meg i Kwaremont.

BEST I SPURTEN: Selv om han fikk  en litt rotete spurt med mye knuffing, var Kristoff den klart raskeste da han først fikk fri bane mot mål og sikret seg tredjeplassen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Viste frem signaturspurten igjen

Kristoff var flere ganger i grenseland til å bli kjørt av, først da det splittet seg i etterkant av Muur van Geraardsbergen og senere da Bob Jungels for alvor startet kjøret blant favorittene opp Kruisberg og Hotond.

Nordmannen fikk kjempet seg tilbake, men fra en gruppe på 17 ryttere inn mot målgang i Oudenaarde ble de forskjellige interessene for sprikende. Kristoff gikk selv inn i de flamske brosteinsklassikerne med en følelse av at han gikk under radaren, men de fleste hadde igjen plukket opp nordmannen som en seierskandidat før Flandern rundt.

– Hadde han prestert dårlig i Wevelgem hadde folk vært usikre på om han kunne vunnet en spurt. Da hadde nok engasjementet i gruppa vært helt annerledes, fordi de selv hadde trodd de kunne vinne. Spurten i Wevelgem var ganske entydig med tanke på prestasjonen og dagens spurt viste også at han har en enorm kraft på slutten. Signaturspurten har han fremdeles etter de lange rittene. Da er det ikke mange som ønsker å komme til mål med ham, sier Ørn.

– Hadde han ikke vunnet i Wevelgem hadde han ikke blitt sett på som en rytter som var så farlig. Alexander er avhengig av å levere resultater, så det får man bare leve med, fortsetter treneren. 

– Jeg følte ikke samarbeidet var bra inn mot mål der, men jeg vet ikke om det var på grunn av meg eller andre. Det satt jo andre spurtere der også, men det var ikke et veldig godt samarbeid, nei, sier Kristoff på spørsmål om seieren hans i Gent-Wevelegem gjorde at andre ble mer motvillige til å hjelpe inn mot mål.

SJAMPIS-SPRUT: Kristoff har fått sprute med sjampagne de to siste søndagene og kanskje han også ta turen opp på podiet neste helg? Foto: Luc Claessen/Getty Images

— Fremdeles kapasitet til å vinne disse rittene

Ørn sier seg, som Kristoff, dermed fornøyd med at det ikke var flere enn Asgreen som fikk lurt seg av gårde på de siste kilometerne. En plass på podiet gjør utvilsomt godt for Team Kristoff, som altså igjen har truffet med toppformen til Flandern rundt.

– Vi vet hva vi gjør og å få Alexander i god form til disse rittene er noe vi vet hvordan vi gjør. Vi har fått tillit på det i laget og har ikke fått noen store innsigelser på det. Treningene har gått som det skulle og de fysiske parameterne har vært helt hundre prosent. Samtidig har vi fått plass ernæringsbiten, sier han med henvisning til at Kristoff i år er to kilo tyngre, at laget rett og slett blander sterkere sportsdrikk og at de har mer energirike barer underveis i rittet.

– For andre lag betyr det at man definitivt ikke kan avskrive ham. Han har kapasitet til å vinne disse rittene fremdeles, og det vil han ha i flere år fremover. 

– Det er en veldig langsiktig strategi om at det er denne type ritt han skal gjøre det bra i. Det er år med forberedelser og jobbing som gjør at han har en muskulatur som tåler disse gjentatte maksimalbelastningene. Vi vet hvordan prestasjonen skal optimeres. Vi vet hvordan vi skal få den optimale oppkjøringen. Han har et veldig sterkt hode for å prestere i slike sammenhenger, samtidig som han har gjort treningsjobben hele veien. Når du kobler den mentale styrken på en helt spesiell fysikk så gjør du det forutsigbart, sier Ørn.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse