GRØNNE MULIGHETER: Mads Kaggestad mener Edvald Boasson Hagen har det som skal til for å ta den grønne poengtrøya i årets Tour de France. Foto: Mario Stiehl

– Det hadde kledd Edvald å gå for grønn trøye

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 19.05.17 11:18

Del på    

Mads Kaggestad tror Tour de France-opptredenen til Cavendish henger i en tynn tråd.

BRUMUNDDAL (procycling.no): – Det kan ta ti dager, og det kan ta et år. Jeg vet faktisk ikke, men jeg kommer til å fortsette å sykle og se hva som skjer, fortalte Mark Cavendish reporterne i Giro d’Italia etter at han besøkte starten på den 11.-etappen i Firenze.

Spørsmålene rundt britens form har vært mange de siste ukene. Kanskje ikke så rart: Mannen som kun er fire etappeseirer bak rekorden til Eddy Merckx i touren, fikk påvist Epstein Barr-viruset i forrige måned.

På norsk bedre kjent som kyssesyke. Virusinfeksjonens symptomer gir seg i de fleste tilfellene i løpet av én til fire uker. Men det er veldig individuelt. Enkelte er trøtte og slappe lenge etter det, gjerne i to-tre måneder.

Langt ifra en ideell situasjon å havne i for en toppidrettsutøver.

Ble forsøkt klargjort til Norge

Cavendish slapp tidlig på Cipressa under Milano-Sanremo. Siden har han ikke syklet sykkelritt.

På planen hans før sykdommen ble oppdaget sto både Tour de Romandie og Tour of California.

Dimension Data forteller procycling.no at han for tiden trener to ganger om dagen, men at øktene foreløpig ikke er spesielt fysisk krevende.

– Noen dager føler han seg veldig bra, mens andre ganger går det dårlig. Vi vurderte om vi skulle sende ham til Tour of Norway eller Tour des Fjords, men han følte seg ikke bra nok. Vi er nødt til å se an utviklingen de neste ti dagene, sier sportsdirektør Alex Sans Vega til procycling.no.

Situasjonen rundt spurtfenomenet fra Isle of Man er tett knyttet opp mot Edvald Boasson Hagen.

Etter flere år som lagkamerater i Team Highroad/HTC-Columbia, Team Sky og nå i Dimension Data, har duoen utviklet et nært vennskap. Derfor vil nordmannen fortsatt gjerne ha med seg lagkompisen også til Tour de France-starten i Düsseldorf den 2. juli.

– Jeg håper at han blir best mulig og kan komme tilbake (før vi skal) dit. Jeg vet ikke hvordan status er nå. Vi får ta den jobben når den kommer. Det er mange løp før den tid og, lyder det diplomatisk fra Boasson Hagen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

FIRE SEIRER: Mark Cavendish viser med fingrene hvor mange etappeseirer han vant under fjorårets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

– Gidder ikke stille om han ikke er bra

Alle ryttere er imidlertid nødt til å prestere for å bli tatt ut i Tour de France-troppen.

De fleste veier for å vise fram det går enten via Tour de Suisse eller Critérium du Dauphiné:

– Det nærmer seg Tour de France med stormskritt, og hvis han ikke får den oppkjøringa hans skal ha slik at han kan prestere på topp, så tror jeg heller ikke en fyr som Cavendish gidder å stille til start. Det kan også være at laget sparer ham til andre ritt mot slutten av sesongen han kan prestere i, sier TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, til procycling.no.

Han peker på at briten trolig var sliten etter fjoråret, der han overrasket mange og vant fire nye etappeseirer i touren. I tillegg satset han tungt på velodromen for å sykle OL i Rio de Janeiro for det britiske banelandslaget.

Mangler kaptein uten Cavendish

Mest interessant med norske øyne er hvordan Tour de France-oppstillingen til Dimension Data kan se ut uten den britiske verdensmesteren.

– Det blir mange muligheter. Med eller uten ham (Cavendish), blir det muligheter for alle mann. Det er det som er gøy også på Dimension Data. Jeg trives veldig godt, sier Boasson Hagen selv.

Etter at laget sendte Louis Meintjes til UAE Team Emirates har de ingen opplagte kort for sammendraget på laget.

– Uten Cavendish mangler de en soleklar kaptein. Da blir det litt som i de franske lagene: Gå i brudd og lykke til! Og så setter hierarkiet seg litt etter hvert. Da blir det et outsiderlag, slik de også var i Tour de France det første året de fikk kjøre der.

– Hva gjør et eventuelt Cavendish-forfall med Edvalds rolle i laget?

– Det vil forandre dynamikken fullstendig. Er Cavendish der, er de nødt til å bygge laget rundt ham. Da blir Edvald en sisteopptrekker, og selv om han ikke er den som tauer med på laget – vil det også bli ett av hans ansvarsområder. Er ikke Cavendish der, vil Edvald oppleve en helt annen frihet når det gjelder å gå i brudd og spurte for egne sjanser, argumenterer Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TOMMEL OPP: Uten Cavendish kan Boasson Hagen få større frihet i sommerens Tour de France. Foto: Mario Stiehl

Kaggestad: – Ta en telefon til Hushovd

TV 2-profilen tror også vi kan få se Boasson Hagen med i kampen om den grønne poengtrøya.

– Det hadde kledd ham å gå for den grønne. Han har utvilsomt potensial til å ta den. Han vil kunne sanke poeng på mange etapper. Han er en rytter som kan gå i brudd og bite seg fast over litt tunge partier. Men han er nødt til å bestemme seg for det, om han skal henge med i det racet. Jeg er spent på hvor interessert Sagen er i nok en grønn trøye. Han har på mange måter punktert interessen for denne trøya de siste årene, mener Kaggestad.

Jakten på det grønne plagget innebærer også en solid porsjon stress, ansvar og større belastning – men Kaggestad har et innspill til hvem han kan rådføre seg med:

– Han kan jo ta en telefon til Thor Hushovd og spørre hvordan han gjorde det.

Boasson Hagen selv sier at en eventuell poengkamp vil utkrystallisere seg dersom han får en god start på årets Tour de France:

– Jeg må bare ta det dag for dag og se. Det er ikke noe jeg i utgangspunktet går for, men hvis jeg gjør det bra i starten – kan det være jeg skifter fokus over dit, forteller han procycling.no i Eidsvoll før starten på den 2. etappen av Tour of Norway.

Sportsdirektør Sans Vega liker tanken:

– For meg er Edvald en perfekt rytter for denne konkurransen. Selv om Cavendish skulle være med eller ikke.

Forventer angrep fra Orica

Fredag skal slaget om Tour of Norway-sammendraget stå på Lillehammer. Boasson Hagen plukket nye bonussekunder med tredjeplassen i Brumunddal og har ti sekunder tilbake til Simon Gerrans i sammendraget.

Hovedsakelig vil angrepene komme fra det australske laget, tror Sans Vega.

– De har to sterke klatrere i Jack Haig og Robert Power, i tillegg har de rutinen til Simon Gerrans og Michael Albasini. Det er nok laget vi er nødt til å følge med på, sier Dimension Data-lederen.

Så får Tour de France ligge for denne gangen, så skal det sørafrikanske laget heller fokusere på sammenlagtseieren i det norske etapperittet.

Tagget med: , , ,

Les også disse