TIL VUELTAEN: Sven Erik Bystrøm. Foto: Tim De Waele.

Katusha-rytter fikk proffkontrakt gjennom Facebook

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 14.02.17 19:39

Del på    

Nå står han frem som et av sesongens stjerneskudd.

(procycling.no): Da Jhonatan Restrepo (Katusha-Alpecin) nettopp var fylt 20 år, bestemte han seg for å gjøre et forsøk på å bli proff. Hvordan? Han sendte melding til alle WorldTour-lagene på Facebook.

Tidligere Katusha-sportssjef, Viatcheslav Ekimov, svarte, og da den unge colombianeren vant den panamerikanske U23-mesterskapet påfølgende vår, i mai 2015, tok Ekimov kontakt igjen.

Det endte med at den da 20 år gamle rytteren fikk prøve seg som stagiaire, og etter å ha gjort en god jobb i Vuelta a Burgos, fikk han tilbud om proffkontrakt.

Dermed var han blitt lagkamerat med blant andre Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Joaquim Rodriguez. 

– Plutselig måtte jeg trene hardere og være mer fokusert på sykkelen. Samtidig tok det en stund for jeg vente meg til å trene styrke og tøying om kvelden, etter treningsturen mine, forteller Restrepo til cyclingnews.com om overgangen til profflivet.

Gradvis har colombianeren tatt steg. Etter en frustrerende start som proff, gikk det bedre og bedre for Restrepo, som er to år yngre enn lagkamerat og tidligere U23-verdensmester, Bystrøm.

– Lærte mye i vueltaen

Tillitserklæringen kom i august i fjor, da Restrepo ble tatt ut til Vuelta a España. I Grand Tour-debuten viste han seg tilliten verdig opptil flere ganger.

Fire topp ti-plasseringer noterte han seg for. Tre av dem i flate avslutninger, den siste opp stupbratte La Camperona, en av de flere etappene han befant seg i brudd.

– Jeg skulle egentlig sykle de kanadiske WorldTour-rittene, men jeg gjorde det bra i Burgos, og laget tilbød meg en plass i Vuelta-laget. Selvfølgelig aksepterte jeg det, og jeg lærte mye. Det var dager hvor jeg følte meg bra, og andre hvor jeg nesten var død. For eksempel etappen i Pyreneene var den verste dagen i mitt liv. Jeg kunne så vidt få pedalene til å gå rundt.

Etter treukersrittet spurte derimot Restrepo arbeidsgiveren om å få noen måneders hvile. Spania rundt hadde virkelig tatt på.

– Jeg trengte det fordi jeg hadde konkurrert på bane og landeveien i nesten tre år i strekk, og jeg følte meg sliten.

Til gjengjeld måtte Katusha-Alpecin-rytteren ankomme 2017-sesongen i kanonform. Og det har han gjort.

BESTE UNGDOMSRYTTER: Jhonatan Restrepo stakk av med den hvite trøyen i Santos Tour Down Under i januar. Foto: Tim De Waele.

Prøver å finne seg selv som rytter

I Santos Tour Down Under, sesongens første WorldTour-ritt, ble han nummer ti sammenlagt. Det resultatet fulgte han opp med å bli nummer fire i Cadel Evans Great Ocean Road Race, før han fortsatte sesongen i Europa med å bli nummer to i Vuelta Ciclista a Murcia, bak overlegne Alejandro Valverde.

Nå prøver Restrepo å finne ut hvilken vei han skal ta som rytter. Han har vist seg rask i spurter i mindre grupper, samtidig som han stadig tar steg i motbakkene.

– Jeg vet ennå ikke hva slags rytter jeg er. Jeg liker virkelig alle typer ritt. I Australia følte jeg meg bra i bakkene, mens jeg i Murcia satt blant de beste i den lange stigningen opp Collado Bermejo. Samtidig kan jeg vanligvis være der i spurter. Jeg utforsker meg selv, og jeg liker det.

I fjor var han med på noen av de belgiske brosteinsrittene, men i år blir han ikke å se blant Katusha-Alpecins mannskap rundt Kristoff. I år venter derimot Ardenner-klassikerne, en ny utfordring for 22-åringen.

– Jeg hadde elsket å bygge karrieren min rundt de rittene, forklarer Jhonatan Restrepo. 

 

Tagget med: ,

Les også disse