SKUFFET: Tejay Van Garderen er deprimert etter en ny Grand Tour-skuffelse. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Kanskje jeg ikke er noe Grand Tour-rytter

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 18.05.17 19:16

Del på    

Tejay Van Garderen i villrede etter ny skuffelse.

(procycling.no): Tejay Van Garderen har lenge vært presentert som den neste, amerikanske Grand Tour-stjernen, og som arvtageren til Greg LeMond og Lance Armstrong. Men gang på gang har BMC-rytteren skuffet, både seg selv og laget, og nå begynner han selv å stille spørsmålstegn.

– Noen ganger forteller jeg meg selv at jeg kanskje ikke er noen Grand Tour-rytter. Det betyr ikke at jeg ikke er noen god rytter. Men andre ganger seg jeg på hvem som er der oppe (på resultatlistene) og tenker «vent litt, jeg har slått disse rytterne før, jeg slo dem jo forrige uke», forteller amerikaneren til Velonews.

Uttalelsene kommer i kjølvannet av tre grusomme etapper i Giro d’Italia. Under den første fjelltesten til Blockhaus på den 9. etappen var han blant de første som mistet kontakt med ledergruppen. På tirsdagens tempo, i utgangspunktet hans beste gren, led han et sviende tap på over fire minutter til Tom Dumoulin.

Verst var det imidlertid på onsdagens etappe, til Bagno di Romagna, hvor han tapte over 20 minutter. Nå er alt håp om om god sammenlagtplassering ute, med nesten en halvtime opp til rosa trøye, Tom Dumoulin.

– Jeg vet hva folk sier om meg

Presset på BMC-rytteren har tidvis vært svært stort med kapteinsansvar i Tour de France, og med sin første start i Giro d’Italia håpte både han og arbeidsgiver at på ny skulle blomstre, i langt mer tranquillo Corsa Rosa, hvor sirkuset rundt er langt mindre.

Van Garderen forteller at han føler at han har gjort alt perfekt i oppkjøringen, men likevel virker det som han bukker under for presset igjen. Han har selv ingen forklaring på hvorfor kroppen bryter sammen, og vet at han nok en gang er under massiv kritikk, blant annet fans på sosiale medier.

– Jeg vil ikke komme med noen unnskyldninger. Hver gang jeg prøver å komme med en forklaring så sier alle «åh, han kommer bare med unnskyldninger.» Det er en tap-tap-situasjon. Hvis jeg prøver å gi en forklaring, så er det en unnskyldning, hvis ikke, så aksepterer ikke folk det heller.

Han presiserer at han har gjort alt enkelt og etter boka i oppkjøringen, og at han kjørte og følte seg fra i Romandiet rundt, en uke i forkant av giroen.

– Jeg vet hva folk sier om meg, jeg ser ikke på sykkelnettsteder lengre og jeg har slettet kontoene mine på sosiale medier. Jeg vet hva folk sier. Hver gang jeg vil vise at de tar feil…. jeg vet ikke hvorfor det ikke fungerer.

Kjemper videre

Van Garderen, som ved to tidligere anledninger har blitt nummer fem i Tour de France, har nå kapitulert fullstendig i kampen om maglia rosa, og har sammen med lagledelsen kalibrert objektivene på nytt.

– Vi vet Max Sciandri (sportsdirektør, vår.anm.) har snakket med deg, hva forteller han deg for å få deg gjennom giroen?, spør Velonews ham foran den 12. etappen.

– Han prøver å holde moralen oppe. Holde lagmoralen høyt. Revurdere, prøve å få noen dager til å restituere og få kroppen til å føles normal igjen, og deretter benytte sjansene. Akkurat nå, så må jeg få karrieren min tilbake på rett spor. For å gjøre det, så må du ta hver eneste mulighet som kommer din vei.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse