ENDELIG SATT DEN! Jumbo-Visma satte sin lit til George Bennett etter strålende formutvikling i Tour de l'Ain, og newzealenderen kunne endelig kvittere ut seier på europeisk jord. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Jublet for første gang på europeisk jord

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.08.20 18:46

Del på    

George Bennett (30) viste enorm form og styrke i Piemonte.

(procycling.no): Det er fremdeles brennhet i Italia. Onsdag var 124 ryttere likevel klare til å gjennomføre Gran Piemonte, rittet som hvert år flettes inn i forberedelsene til Il Lombardia.

Mathieu van der Poel, Gianni Moscon, Giulio Ciccone og Alex Aranburu var blant toppnavnene på start. I tillegg skal man aldri avfeie en såpass stor skikkelse i feltet som Vincenzo Nibali, når han først har festet startnummeret på ryggen. Det norske alibiet i feltet var for øvrig Odd Christian Eiking (Circus-Wanty Gobert).

Etter 12 kilometers sykling angrep danske Mikkel Honoré (Deceuninck-Quick Step) og fikk selskap av Callum Scotson. Mitchelton-Scott-rytteren skulle senere merke varmen på kroppen, og sto av med kramper. Før feltet satte seg opp, hadde også Joey Rosskopf (CCC Team) og Philipp Walseben (Alpecin-Fenix).

Vin og sykling

Bruddet var kanskje ikke så spektakulært i seg selv, men det sikret da Mathieu van der Poel arbeidsro bak i feltet, da hans lagkamerater ikke ville bli lokket fram i feltet for å taue på et tidlig stadium av rittet.

Rittet fungerer ikke bare som de siste forberedelsene til Il Lombardia, men er også en måte for italienerne å vise fram regionen Piemonte og det verdenskjente vindistriktet Langhe. Her dyrket blant annet druene Barolo og Barbaresco, som har lesket mange struper oppigjennom.

Her ligger også La Morra, som står for nær 1/3 av produksjonen i distriktet. Hvis vi så skal hoppe over til syklinga igjen, skulle rytterne forsere en tøff bakke nettopp her etter henholdsvis 136,2 og 180,3 kilometers sykling. Rittet ble avsluttet i to lange runder á 44,2 kilometer.

Mitchelton-Scott rammet av velt

På sisterunden skulle rittet avgjøres nettopp ved La Morra, der man var på toppen bare 6,3 kilometer fra målstreken. Deretter var det en kort utforkjøring, før bakken opp til mål som holdt 5,7 prosent i snitt over 1,2 kilometer. Både den tekniske inngangen samt kravet om kick i avslutningen, gjorde at man tenkte i retning av ryttere som van der Poel og Diego Ulissi som vinner av årets Gran Piemonte.

To mil før mål hadde bruddet omtrent minuttet å gå på. Det gikk en velt i feltet, og den var av den kraftige sorten. Matteo Jorgenson (Movistar), Cameron Meyer, Dion Smith (begge Mitchelton-Scott) og Kristian Sbaragli (Alpecin-Fenix) var blant rytterne som tok telling.

Trek-Segafredo, Team Ineos og Jumbo-Visma var blant de mest aktive i front av feltet på de avsluttende milene av rittet. Også Astana satt langt fremme med laget, mens Deceuninck-Quick Step og Alpecin-Fenix kunne holde en litt lavere profil.

UAE og Alpecin-Fenix ledet inn i La Morra. Her ble også bruddet sveivet inn.

Bennett viste sin klasse

Det hele eksploderte da Vincenzo Nibali angrep med Giulio Ciccone på bakhjulet. Trek-duoen forsøkte åpenbart å ta van der Poel på senga. Et drømmescenario for George Bennett som kastet seg på. Newzealenderen var glitrende under Tour de l’Ain nylig, og Gianni Moscon (Ineos) var blant rytterne som været fare.

Italieneren grov så dypt han kunne, men måtte gi en luke til Bennett over bakketoppen. Bak der igjen jobbet van der Poel iherdig med å kjøre seg opp, men hadde heller ikke han beina til å ta ryggen på Jumbo-Visma-rytteren. Han lente underkroppen ned på ramma og holdt stand mot forfølgerne, mens noen regndråper begynte å falle på marken under ham.

Med én kilometer igjen hadde Bennett fremdeles 15 sekunder å gå på bakover.

Da hadde Alessandro De Marchi angrepet, men han ble hentet av Moscon & Co. Den siste bakken opp til mål, ble blytung for «The Kiwi». Han ankom partiene med 9 prosent før løypa svingte til venstre ut på oppløpet. Deretter var det 250 meter inn til mål, og Bennett fikk se konkurrentene nærme seg kraftig bak seg.

Diego Ulissi fikk opptrekk av Valerio Conti opp bakken til mål, og kom som skutt ut av en kanon ut på oppløpet. UAE-rytteren manglet 50 meter på å hente hjem seieren. I stedet kunne Jumbo-Visma-laget juble for seier nok en gang.

Dette var faktisk bare Bennetts andre seier som sykkelproff, og den første på europeisk jord. I 2017 vant han Tour of California sammenlagt.

– For en klasseopptreden av Bennett. Det der var en oppvisning i ren kjørestyrke, sa kommentatoren på britisk Eurosport etterpå.

Mathieu van der Poel ble nummer tre, mens Aleksandr Vlasov ble fjerdemann. Odd Christian Eiking maktet ikke å plassere seg blant de 20 første på resultatlistene etter en tøff avslutning i varmen.

Tagget med: ,

Les også disse