Jensen: – Jeg havnet litt på defensiven

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 17.10.18 20:48

Del på    

Bodøværingen har kjempet i motvind store deler av sin første proffsesong, men tar med seg verdifull lærdom inn i 2019.

(procycling.no): En lang debutsesong som proff er over for August Jensen. Det første året som Israel Cycling Academy-rytter startet med Cadel Evans Great Ocean Race 28. januar, og ble avsluttet søndag med Hammer Hong Kong.

– Nå er det litt godt å være ferdig. Det har vært en lang sesong. Den startet tidligere enn jeg noen gang har gjort og sluttet senere enn jeg noen gang har gjort, oppsummerer Jensen overfor procycling.no.

Etter en kjapp tur til Hong Kong er 27-åringen tilbake i Girona, og reflekterer over en sesong med både oppturer og nedturer. Men kanskje viktigst av alt: mye læring.

– Det har vært veldig lærerikt. Det har vært en sesong der jeg har slitt litt med skade og sykdom. Det er en del ting jeg må prøve å luke bort til neste år. Men jeg har fått syklet mange store ritt og det har vært gode og gøye utfordringer på rekke og rad. Men jeg skulle ønske at jeg hadde vært mer stabilt frisk og rask, oppsummerer bodøværingen.

Den første velten kom allerede i sesongdebuten. Men veldig lange avbrekk har det ikke vært, og til sammen har Jensen fått 65 rittdager i 2018. Men det har blitt mange uheldige møter med asfalten gjennom året, og uheldige sykdomsperioder. Den tidligere Coop-rytteren har også slitt med overgangen til nytt utstyr i nytt lag.

– Det har vært litt problemer med utstyr der jeg har fått betennelse i kneet på grunn av nye pedaler og har slitt mye med sittesår på grunn av nytt sete. Spesielt sittesår har vært veldig problematisk i år. Når du får sånne småting så har jeg havnet litt på defensiven. Defensiviteten gjør at man havner i litt flere velt og har flere uhell. Jeg håper å få luket bort noe av det til neste år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LAGKOMPIS: Sondre Holst Enger og August Jensen har syklet mange ritt sammen i 2018. Som regel med Jensen som opptrekker for Horten-syklisten. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Merker at nivået sitter

Men av og til har det svingt skikkelig, også i 2018 for August Jensen. Selv om det ikke har blitt noen proffseier eller skikkelige toppresultater i de største rittene så merker den ferske proffen at han har taklet nivået bra.

– Når jeg har vært i bra slag så har jeg følt meg sterkere enn hva jeg gjorde i fjor i noen av de større rittene. Spesielt en del av de 1.1-rittene jeg har syklet så har jeg kjent at det ikke er et nivå jeg har problemer med å ha. Men det har ikke blitt noen kjemperesultater fordi jeg har kjørt en del hjelperytter også. Som jeg gjorde for Sondre i de norske rittene og også mye i utlandet.

I Milano-Sanremo var han ingen utpreget hjelperytter. Etter at Vincenzo Nibali hadde stukket av med seier i La Primavera var det Krists Neilands som fikk oppmerksomheten rettet mot seg av Israel Cycling Academy-rytterne etter at Nibali fulgte angrepet hans på Poggio. Latvieren ble kjørt inn og endte som 23. mann. Jensen kunne fort ha kjørt inn selv blant de 20 beste, men var uheldig.

– Jeg er egentlig ganske fornøyd med Milano-Sanremo. Noen kjører inn i bakhjulet mitt som slutter å fungere på flata etter siste bakken. Der var jeg veldig fornøyd med å være der. Der følte jeg at jeg hadde litt av det nivået inne når de aller beste tråkket til og jeg satt med over toppen. Det var jeg fornøyd med og det var rett etter at jeg hadde syklet Tirreno-Adriatico og hadde en ganske bra form etter det.

Etter uflaksen endte Jensen som 45. mann i monument-debuten. Et godt resultat der kunne gjort det lettere for 27-åringen å si ifra når formen var god.

– Jeg føler at jeg har hatt muligheten og har hatt det inne i år og vært med i finaler. Men jeg har brukt muligheten på å hjelpe en annen rytter på laget og ikke spurtet selv. Sånn er det jo. Jeg visste jeg ikke kom til å få samme frihet som jeg fikk i fjor i Coop. Da havnet jeg litt på en bølgetopp og kunne flyte i medvind og det har ikke vært like lett i år på grunn av litt forskjellige faktorer. Men nå kan jeg sette meg ned og se litt på hva som kan gjøres annerledes og hva som var forskjellen til i fjor med tanke på oppkjøring og de tingene der. Og komme med konkrete forslag for å unngå skader og sykdom og slik kanskje unngå de dumme veltene. Velt er en del av sykkelsporten, men enkelte ganger velter man mer enn andre ganger. Jeg har veltet litt for ofte i år. Ikke hvert velt er min skyld, men man havner litt på utsiden i velten av en grunn. Jeg må prøve å luke ut det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GIKK GLIPP AV FINALEN: August Jensen (innfelt) gikk i bakken, og fikk ikke vært med i avslutningen av Cadel Evans Great Ocean Race. Et av mange velt i årets sesong for 27-åringen. Foto: Tim De Waele/Privat

Vil si ifra neste år

Etter Milano-Sanremo fortsatte en fin vår med flere store ritt, stort sett som hjelper, men i de mindre endagsrittene åpnet det seg litt.

– Jeg fikk muligheten i Belgia der jeg har kjørt inn noen topp ti-resultater i noen 1.1-ritt. Det var gøy det å få spurtet litt for meg selv. Det ble ikke så stort resultatmessig, men det var gøy å føle litt på nivået og føle at jeg hadde noe å gjøre i ritt som Amstel Gold Race også. Men det er klart jeg håper å ta enda et steg neste år igjen. Nå blir det andre året mitt på laget, så da er det kanskje litt enklere å finne sin plass og enklere å si ifra.

For Jensen som har vært vant med en tydelig kapteinsrolle i Team Coop var det en omstilling å gå over til nytt lag og en mindre fremskutt rolle.

– Det blir en omstilling men det er helt naturlig. Det er på en måte gøyere å kjøre inn resultater selv. Det tror jeg enhver rytter ville sagt, men det handler om å bygge stein på stein. Klarer jeg å luke ut skader, velt og sykdom og sånne ting og klarer å prestere litt mer jevnt så vil jo også mine egne sjanser komme. Det er klart dette er første året mitt og jeg har kanskje vært litt defensiv med tanke på å rope ut at jeg vil ha sjanser når jeg har først har følt meg bra.

– Det har vært litt enklere å kjøre en hjelperytterrolle fordi gutta har vært lengre på laget og kanskje har mer selvtillit sådan. Men jeg håper å få en bra treningsvinter og nå skal vi jo ha samme utstyr til neste år. Så akkurat den utfordringen der som jeg har slitt med håper jeg å få luket ut. Og så skal jeg være litt tøffere i innstillingen og si ifra når jeg vet jeg føler meg bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ET ÅR TIL: August Jensen har kontrakt med Israel Cycling Academy også i 2019. Her fra fronten av feltet i NM. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Lade batteriene på hjemmebane

Mye reising har det blitt på Jensen i 2018. Fra Australia gjennom store deler av Europa og til avslutningen i Hong Kong. Nå ser 27-åringen fram mot neste sesong, men først til å tilbringe litt tid hjemme i Norge.

– Det skal bli deilig å ta noen litt rolige dager nå, og bare nyte litt at sesongen er over. Så komme i gang med syklinga og styrketreninga. Så er det vanskelig å si hva jeg ser mest fram til. Jeg vet veldig lite om rittprogrammet for neste år, men ser fram til å komme i gang med en sesong der jeg forhåpentligvis er ferdig med de litt dumme tingene.

Men 2019-sesongen bruker han ikke for mye tid på akkurat nå. Først skal kroppen og hodet pleies etter Jensen sin lengst sesong som syklist.

– Nå er jeg i Girona og skal bli her litt. Jeg får kjæresten min på besøk og skal få litt ferie før jeg drar tilbake til Norge. Det skal bli godt å være der. Jeg har ikke hatt for mye tid i Norge og føler meg litt mer hjemme der enn hva jeg gjør i Spania. Det skal bli godt å få senket skuldrene litt på norsk jord.

Tagget med: , , , ,

Les også disse