FRA AUSTRALIA TIL KINA: Carl Fredrik Hagen har reist rundt hele kloden i sin første sesong som WorldTour-proff. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Jeg trenger ritterfaring fra alle mulige land

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 16.10.19 15:00

Del på    

Carl Fredrik Hagen rett fra Il Lombardia til sesongavslutningen i Kina.

(procycling.no): Belgia, Frankrike, Norge, Danmark og Østerrike. Fem forskjellige land syklet Carl Fredrik Hagen ritt i gjennom 2018-sesongen.

28-åringens første sesong som WorldTour-proff ble hakket mer internasjonal. Etter sesongdebuten 15. januar i Tour Down Under gikk veien videre til den iberiske halvøy og Portugal. Så fulgte Italia, Tyrkia, Sveits, Norge, Frankrike, Polen, Spania og VM i Storbritannia. Men enda et nytt land skal besøkes før Calle er ferdig med debutsesongen i Lotto Soudal: Kina.

– Jeg dro til Australia 2. januar. Så jeg dro rett fra nyttårsfeiring på Sjusjøen til Gardermoen. Tiden har gått fort. Det er snart nyttår nå så jeg kjører jo nesten året rundt, humrer Hagen overfor procycling.no før avreise til Kina.

Mens mange av hans kolleger avsluttet sesongen etter helgens Il Lombardia og Paris-Tours har Hagen fortsatt seks etapper i Tour of Guangxi som gjenstår.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VARIERT SESONG: Fra grusen i Toscana til sørkysten i Kina. Carl Fredrik Hagen har sett mye i sin første WorldTour-sesong. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Det blir første turen min til Kina. Jeg har hørt mange si «At du gidder å dra til Kina». Men jeg har hørt at rittet, og spesielt den nye organisasjonen rundt Guangxi, er ganske bra. Nå er det veldig få lange transfers. Jeg drar dit med mål om å prøve å hevde meg i sammendraget. Det er bare én hard etappe. Så blir det å prøve å avslutte sesongen på en god måte med en god følelse, forteller Lotto Soudal-syklisten.

Det er kun den fjerde dagen som avsluttes opp en bakke. Dog inneholder både etappe tre, fem og seks stigninger som kanskje kan skape et redusert felt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Men for Hagen sin del er det viktigste å fortsette å lære. Som en fortsatt relativt fersk syklist er han fortsatt sulten på å se nye sider av sporten.

– For meg så mener jeg fortsatt at jeg trenger ritt og ritterfaring fra alle mulige land og alle mulige tider av året. Så én ting er å fullføre sesongen bra nå, men jeg legger også inn litt aksjer for neste sesong ved å kjøre i Kina nå. Jeg vet at jeg bare blir sterkere jo flere ritt jeg får. Når jeg vet formen er bra så er det jo bare gøy å kjøre ritt.

Nesten dobling i antall rittdager

Sammenliknet med sine foregående år som syklist så har 2019 vært som et maraton for Carl Fredrik Hagen.

I både 2018 og 2017 endte han sesongen med 45 rittdager. Fullfører Oppgeård-syklisten hele rittet i Kina vil han ende på 79 i 2019.

– Det er klart at det har vært en lang sesong. Jeg tipper jeg kommer til å kjenne at jeg er litt sliten når jeg er ferdig med Kina. Nå har jeg mentalt vært forberedt på at jeg skal kjøre i Kina og er ferdig etter det. Jeg føler meg ikke fysisk utmattet sånn at jeg må ha tre uker på stranda.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Men det jeg kjenner litt på er at det skal bli utrolig godt å få landet litt hjemme. Få tid til å se bestevennene mine som jeg ikke har sett på nesten tre måneder, kunne besøke besteforeldrene mine som jeg ikke har sett siden før sommeren og litt sånne ting som jeg gjerne skulle hatt mer tid til. Det kjenner jeg at det skal bli godt å få noen uker hjemme hvor jeg kan få tid til å se litt folk, humrer den travle syklisten.

Dagen etter Il Lombardia startet reisen. Først fra Milano til Frankfurt, så den lengste flyturen fra Tyskland til Hongkong. En kortere flygning vestover mot milionbyen Nanning fulgte før en busstur mot den sørligste delen av Kina førte Lotto Soudal nærmere starten i kystbyen Beihai.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LEDELSEN FØLGER MED: John Lelangue og Lotto Soudal-sjefene fryder seg over utviklignen til Carl Fredrik Hagen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Høyere status i laget

Carl Fredrik Hagen kommer til den tredje utgaven av WorldTour-rittet som sammenlagtkaptein sammen med polske Tomasz Marczyński. Det kan fort bli mer ansvar av den typen neste år. 28-åringen merker at åttendeplassen i Vuelta a España har blitt satt pris på og at ledelsen er opptatt av at han er fornøyd.

– Jeg merker jo at jeg nok kan mene mer og ha en større finger med i spillet på hva jeg skal kjøre og ikke kjøre. De har ringt to-tre ganger etter vueltaen og ville dobbeltsjekke at resten av sesongen er sånn som jeg ønsker og den type ting. Det har det ikke vært før i år. Det er litt mer sånn at du kan få det litt mer som du ønsker, forteller Hagen.

– Jeg har ikke tenkt så veldig mye på neste år. Men vi skal legge hele sesongen på samling i desember sammen med laget. Men vi har jo begynt å skissere noen tanker. Det er ingen tvil om at jeg kommer til å få mye større frihet i rittprogrammet mitt neste år kontra det jeg har hatt i år. Jeg kan velge mye mer hva jeg ønsker ut ifra hvor jeg skal ha formtoppene mine.

Akkurat hva han vil satse på av etapperitt er usikkert. Men trolig vil i hvert fall det norske landslaget kunne nyte godt av Hagen sine mål i 2020.

– Jeg skal ikke legge skjul på at både VM og OL er store mål neste år. Det er ikke hvert år. Jeg håper jeg blir tatt ut til OL for det er ikke mange ganger du kan få oppleve et klatre-OL i karrieren din. Så er det et VM også som skal passe meg kjempebra. Så blir det å se litt på profilene til de ulike Grand Tourene og hva som kunne passe. Så må det også legges en kabal med tanke på totalbelastning, hvis jeg skal på høydesamlinger og de enukesrittene jeg skal prioritere.

Artikkelen fortsetter under bildet!

KAPTEIN NESTE ÅR?: Med krevende løyper i både VM og OL i 2020 er Carl Fredrik Hagen fort blant Norges beste. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Men først skal Hagens lengste sykkelsesong fullføres på fremmede veier i Kina. To andre nordmenn blir å finne i det kinesiske seksdagersrittet.

Kristoffer Halvorsen sykler sitt siste ritt for Team INEOS og vil trolig kjøre som opptrekker for Christopher Lawless. Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert) er det sist ankomne norske bidraget. Askøyværingen får trolig større sjanser enn hans sørlandske landsmann. Men oppladning har vært langt fra optimal for Wanty-rytteren.

– Jeg er enda på flyplassen. Reist siden klokken syv i går morges, er på hotellet ved midnatt i dag. Så det blir interessant, sier Eiking til procycling.no på onsdag morgen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse