Prøv Procycling Pluss idag

ETAPPESEIER: Mathias Frank ble så glad da han vant den 17. etappen av årets Vuelta. FOTO: © Tim De Waele (TDWSport)

– Jeg taklet ikke presset

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 16.11.16 12:58

Del på    

Etter flere år som kaptein i IAM, ser Mathias Frank frem til å bli en hjelperytter igjen.

(procycling.no): Forventningene til Mathias Frank var store i IAM. Som én av få dyktige etapperyttere på laget, var det i de fleste tilfellet han som skulle sørge for at det nå nedlagte laget var å finne høyt oppe på sammenlagtlistene.

Men selv om han ble nummer åtte i Tour de France i 2015, klarte han aldri helt å innfri forventningene. I løpet av sine tre år i IAM vant han ikke et eneste etapperitt sammenlagt – til tross for at han var nære ved flere anledninger.

Neste år innrømmer 29-åringen at han tar et steg tilbake. Da IAM ble lagt ned, gjorde han nemlig som Sondre Holst Enger og signerte for franske AG2R. Der skal han ha en hjelperytterrolle for lagets ubestridte kaptein, Romain Bardet.

Det er midt i blinken for Frank.

Har fått drømmerollen

– IAM ga meg muligheten til å finne ut hva jeg var kapabel til å klare, men jeg skjønte etter hvert at jeg ikke alltid klarte å takle presset, sier sveitseren til Cyclingnews.com.

Han fortsetter:

– Det er vanskelig å si hvorfor, men for meg har det alltid vært vanskelig å forutse formen min. Noen er virkelig flinke til å time det. For meg handler det bare om en følelse, som plutselig er der eller ikke. Da er det vanskelig å være kaptein, for enkelte dager må man bare prestere.

I år var Tour de France og Sveits rundt Franks hovedmål, men sykdom gjorde at han måtte bryte begge rittene. Det var da han forsto at kapteinsrollen kanskje ikke var for ham.

– Overgangen min til AG2R er et steg tilbake, men jeg har fått den rollen jeg ønsket meg. Å være en hjelperytter, som av og til kan få kjøre for egne sjanser, sier Frank åpenhjertig.

– Jeg er fortsatt motivert, og har et brennende ønske om å finne ut hva jeg er kapabel til, men jeg vil gjøre det uten press, legger han til.

Roser Bardet

For selv om han føler at han har underprestert, har han i løpet av tre år i IAM innimellom fått vist hva han er god for. I 2014 endte han på podiet i Critérium International, Bayern Rundfahrt og Sveits rundt, mens han i år vant den beinharde 17. etappen i Vuelta a España.

– Vueltaen ble et gøyalt ritt, for jeg hadde ingenting å tape. Jeg hadde det skikkelig gøy, mer enn jeg hadde hatt på lenge. Kanskje jeg burde vunnet mer, men jeg vant én etappe og fikk tilbake selvtilliten. Det var alt jeg ønsket meg, sier Frank, som nå ser frem til å hjelpe Romain Bardet til nok en topplassering i Tour de France neste sesong.

– Han er et kjempestort talent, ett av de største jeg har sett de siste årene. Jeg ser frem til å jobbe og bli bedre kjent med ham. Etter hvert som vi får kjørt noen ritt sammen, må jeg finne ut hvordan han vil ha det, sier Frank, som tidligere har vært hjelperytter for Tejay van Garderen i BMC.

– Neste år blir mitt tiende som proff, og i løpet av den tiden har jeg jobbet med andre mestere. Jeg har nok lært en del av dem, så jeg tror at han (Bardet) kan dra nytte av min erfaring også.

I tillegg til å være Bardets hjelperytter i Tour de France, er det ventet at Fran også vil få noen egne muligheter. Først og fremst i Sveits rundt, mens Bardet kjører Critérium Dauphiné.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse