BEST I SVEITS: Alexander Kristoff har trivdes godt i GP Gippingen de siste årene. Foto: Luc Claessen/Getty Images

– Jeg måtte passere 15-20 mann på de siste 500 meterne

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 13.06.19 19:01

Del på    

Kristoff vant for tredje gang i GP Gippingen etter en vanvittig langspurt.

(procycling.no): I det sveitsiske rittet GP du canton d’Argovie, bedre kjent som GP Gippingen, tok Alexander Kristoff torsdag sin tredje seier i rittets historie.

Nordmannen, som også vant i 2015 og 2018, kom til mål sammen med et stort felt. I spurten leverte UAE Team Emirates-kapteinen opp til forventningene og tok sin femte seier for sesongen. Men utgangspunktet var ikke det beste. Med Rui Oliveira og Sven Erik Bystrøm som opptrekkere tok UAE fronten, med Kristoff i tredje posisjon.

Men kapteinen måtte kjempe for å holde seg langt framme.

– Det var ganske kontrollert egentlig. Vi tok tidlig tak i rittet og kontrollerte sammen med Bora. Mot slutten var det noen angrep, men vi fikk egentlig nøytralisert det veldig bra. Vi fikk kjørt et ganske fint opptrekk med Rui Oliveira og Sven Erik på de siste kilometerne. Men jeg ble skvisa vekk fra opptrekket mitt med rundt én kilometer igjen, sier Kristoff til procycling.no

Nordmannen beit tenna sammen, og jobbet seg tilbake.

– Jeg kom tilbake på kanskje 600 meter, men så ble jeg skvisa igjen. Jeg satt akkurat for langt bak, og kom egentlig veldig skeivt inn i den siste bakken før oppløpet.

Men en noe akteruttseilt Kristoff merket at beina sang på de sveitsiske veiene. Kjempekreftene ble funnet fram.

– Jeg måtte passere 15-20 mann på de siste 500 meterne. Heldigvis hadde jeg beina til å klare det. Det ble ganske close med Pasqualon på slutten der, men det var nok fordi jeg måtte spurte i 500 meter. Jeg klarte akkurat å holde ham bak meg. Det var deilig. Hadde jeg startet på hjulet til Sven der så tror jeg fort jeg hadde vunnet med en del meter. Men sånn ble det ikke, beretter 31-åringen.

Han ble presset til det siste av Wanty Gobert-spurter Andrea Pasqualon, men klarte akkurat å kaste sykkelen over målstreken foran italieneren. Reinardt Janse Van Rensburg (Dimension Data) tok tredjeplassen bak de to.

Mestvinnende i rittets historie

I samme øyeblikk som Kristoff passerte målstreken rykket han fra Michael Albasini, Pascal Richard og Adri van der Poel, som alle har to triumfer. Nå er nordmannen alene som mestvinnende i rittets 56 år lange historie.

– Det er kult å vinne for tredje gang. Hvis det bare er jeg som har vunnet det rittet her tre ganger så er det jo litt historisk også. Det passer meg bra slik som Eschborn-Frankfurt. Jeg liker å vinne de samme rittene om igjen og om igjen.

UAE Team Emirates-spurteren blir værende i Sveits en god stund til. Lørdag starter Sveits rundt, som er siste oppladning før NM og Tour de France. At vestlandssyklisten er i rute virker utvilsomt.

– Jeg følte meg ganske bra etter Tour of Norway faktisk. Jeg kjørte meg litt i form der. Jeg følte meg veldig bra i dag, men jeg hadde jo ikke en veldig smidig spurt. Når du sitter med kun to opptrekkere så kan du ikke sitte helt først hele tiden, så da er det alltid en viss fare for å bli skviset. Jeg kunne kanskje vært litt flinkere selv og. Men det gikk fint uansett.

Slik gikk det til:

Endagsrittet på 185 kilometer startet med tre korte runder på ni kilometer, fulgt av syv lengre økter på 20 kilometer.

En trio gikk av gårde tidlig i rittet, og opparbeidet seg etter hvert en ledelse på over syv minutter.

Ledelsen holdt seg relativt stabil helt til rytterne var inne på de siste åtte milene.

Inn på den nest siste runden var det kun én mann igjen i teten, som ikke klarte å stå imot presset fra spurtlagene i feltet.

UAE Team Emirates var blant lagene som tauet, og med ti kilometer igjen fikk laget med den norske kapteinen det slik de ønsket.

Et samlet felt tok fatt på den siste runden før målstreken i Leuggern skulle krysses for siste gang.

Ingen ryttere klarte å slite seg løs før spurten, som endte med Kristoff-triumf.

Tagget med: , , , ,

Les også disse