Prøv Procycling Pluss idag

MENER NIBALI MISBRUKTE SJANSE: Hvor skal Vincenzo Nibali putte tid i sekken på Richard Carapaz, når han ikke angrep nedover på den andre siden av Mortirolo, undrer Bjarne Riis. Foto: Per Arnesen/Discovery Networks Denmark

– Jeg håper det laget kommer til å bety mye for norsk sykling

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.05.19 11:32

Del på    

Bjarne Riis sitt Team Waoo utfordres av Uno-X Norwegian Development Team i kampen om danske talenter.

(procycling.no): Få i skandinavisk sykkelsport har lengre fartstid som primus motor bak et sykkelag enn Bjarne Riis. Ørnen fra Herning var en femtedel av kvintett som dro i gang prosjektet rundt det danske amatørlaget Herning CK i 1998.

Riis solgte seg ut av selskapet, men var tilbake igjen i 2000. Året etter fikk laget navnet CSC-Tiscali og steg siden raskt i gradene. Store navn som Laurent Jalabert, Frank og Andy Schleck, Tyler Hamilton,  Ivan Basso, Fabian Cancellara, Carlos Sastre, Richie Porte og Alberto Contador syklet alle for Riis gjennom årene.

Før 2014-sesongen kjøpte Oleg Tinkov laget fra Riis, som fortsatte som manager. Kontrakten skulle vare tre år, men Riis ble fjernet på våren i 2015. Selv om Riis innrømmet EPO-bruk i 2007 forble han en viktig karakter i dansk sykkelsport.

Lagbygging har han vist at han kan. I 2016 tok Riis over det som nå er hans nyeste prosjekt: Team Waoo. Målet er å ta steget til prokontinentallnivå etter hvert. Nå også med en norsk konkurrent. Neste år oppnår Uno-X Norwegian Development Team nettopp den bragden.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Uno-X-sjef Jens Haugland har tidliger ytret at det første norske profflaget i herrefeltet også vil ha en fire til fem ryttere fra Danmark. Fra før finnes også det danske prokonti-laget Riwal Readynez. Men Riis ser ikke på det fremtidige norske profflaget som en truende konkurrent i kampen om danske talenter.

– Hvis vi er på kontinentalnivå, som vi er nå, så blir det jo vanskeligere. Men jeg ser det ikke som et problem. For hvis vi forblir et kontinentallag, så skal vi være et utviklings- og talentlag. Da skal vi nok få tak i noen unge ryttere på vei frem, sier Bjarne Riis til procycling.no. For tiden er han også ekspert for Eurosport Danmark under Giro d’Italia.

– Hva tror du Uno-X vil ha å si for norsk sykkelsport og utviklingen av fremtidige proffer?

– Jeg håper det laget kommer til å bety mye for Norge og norsk sykling. Det er flott at det har lyktes, og jeg tror det kan være med på å øke nivået og interessen for norsk sykkelsport. Jeg ser fram til å følge med på det.

Tviler på skandinaviske Tour-lag

I 2021 starter Tour de France i København. Le Grand Départ i hjemlandet er ikke noe Bjarne Riis vil gå glipp av. Ørnen vant selv Tour de France i 1996 foran daværende lagkamerat Jan Ullrich og Richard Virenque. I 2007 innrømmet Riis at han tok EPO under den franske Grand Tour.

Kontinentallag får ikke sykle ritt på sportens øverste hylle. Om Team Waoo skal bli å se på startstreken i 2021, er de avhengig av en oppgradering.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– De planene har vi fortsatt, og det er noe vi jobber med. Det vil være ergerlig å se touren starte i Danmark uten å ha et lag med, men på det nåværende tidspunkt er det ikke noe som tilsier at jeg kan ha med laget mitt.

– Hvordan vurderer du sjansene til enten Riwal Readynez eller Uno-X til å få et wildcard der?

– Det kommer helt an på hvordan lagene dere ser ut. De blir begge to nødt til å ha supersterke lag for å komme med i touren i 2021. For jeg tror ikke at de får gratis wildcard. Det er det ingen som får.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse