LEDER AN: Elia Viviani tok nok en seier på den tredje etappen i Vuelta a España. Foto: EPA/Manu Bruque

Italienske kontraster i Vuelta a España

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 27.08.18 17:08

Del på    

Vivani tok årets 16. seier på den tredje etappen.

(procycling.no): Den tredje etappen i vueltaen bød på kupert terreng underveis, men med lettkjørt terreng de siste tre milene, endte det opp i en massespurt.

Der ble det en italiensk kamp om seieren, hvor Elia Viviani fikk et perfekt opptrekk fra Michael Mørkøv. Quick-Step-rytteren kvitterte med en strålende spurt og holdt unna for Giacomo Nizzolo.

– Dette er min første etappeseier i vueltaen, så jeg er veldig fornøyd med det, sier Viviani i et seiersintervju vist på Eurosport, og skryter samtidig mye av jobben lagkameratene la ned for ham gjennom dagen.

Viviani tok det sin 16. seier for sesongen, noe som gjør han til den klart mestvinnende rytteren denne sesongen. De to som er nærmest han er Dylan Groenewegen og Alejandro Valverde med sine tolv seirer.

For Nizzolo ble det dermed hans 14. podieplass på en etappe i en Grand Tour. Fremdeles står italieneren uten etappeseier fra de tre treukersrittene, selv om han nå har podieplasseringer fra alle hans syv deltagelser (inkludert årets vuelta) i en Grand Tour.

De to italieneren ble født med kun åtte dagers mellomrom vinteren 1989, og har gjennom store deler av karrieren knivet mot hverandre. Etter at Viviani skiftet Team Sky ut med Quick-Step Floors foran årets sesong, mens Nizzolo har slitt med kneproblemer de siste to sesongene, er det nå ingen tvil om at det er Viviani som nå er et hestehode foran landsmannen.

Peter Sagan ble nummer tre på etappen. I sammendraget leder fremdeles Michal Kwiatkowski.

Maté økte ledelsen i klatrekonkurransen

Seks mann kom seg med i dagens brudd på den tredje etappen: Luis Ángel Maté (Cofidis), Pierre Rolland (EF-Education First), Nans Peters (AG2R La Mondiale), Antonio Molina (Caja Rural), Jordi Simón (Burgos BH) og Héctor Sáez (Euskadi-Murias).

Maté var også i bruddet på den andre etappen, hvor han plukket elleve klatrepoeng og kjørte seg inn i klatretrøya.

Det var også med den i baktankene han gikk i brudd på mandagens etappe. Der var han først de to kategoriserte stigningene på etappen, hvor den ene var førstekategoristigningen Puerto del Madrono på hele 20,1 kilometer (med 4,9 prosent i snitt). Totalt tok han 13 nye poeng og er dermed oppe i 24 poeng.

Rolland var også i bruddet på søndagens etappe og stod bokført med fire klatrepoeng før den tredje etappen. Der var han nummer to på de to kategoriserte stigningene og kjørte inn åtte nye poeng. Dermed er han også nummer to i den konkurransen med tolv poeng, tolv poeng bak Maté.

Angrep fra feltet den siste timen

Hovedfeltet hadde veldig god kontroll på bruddet og ga dem aldri mer enn fire minutter. Pierre Rolland slapp seg også ned fra bruddet da de i lengre tid vaket like over minuttet foran med fem-seks mil igjen.

Dermed var avstanden såpass liten at fire ryttere støtet seg opp til bruddet med drøyt fire mil igjen. Lagkameratene Victor Campenaerts og Jelle Wallays (begge Lotto Soudal) angrep først, sammen med Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe). Kort tid etter kom også Alexis Gougeard (AG2r La Mondiale) opp til dem, og med 39 kilometer igjen kom de seg sammen opp til bruddet.

Wallays takket for seg to kilometer senere, og i det seige terrenget de neste kilometerne var det Campenaerts, europeisk mester på tempo, som virkelig holdt farten oppe.

Avstanden for Campenaerts og resten av bruddet ble aldri større enn rundt 50 sekunder, og tetgruppa måtte dermed kjøre raskt utfor ned mot mål for å ha en sjanse. Allerede helt i starten på utforkjøringen gikk det skeis for Campenaerts, som veltet med 25 kilometer igjen.

Pöstlberger, som kun hadde sittet på hjul og markert bruddet for Peter Sagan, viste seg som den beste utforkjøreren og kom ned på flata med 19 kilometer igjen ensom i tet.

Østerrikeren satte seg ned i bukken, men til tross et godt forsøk, ble han hentet inn med seks kilometer igjen. Dermed ble det en massespurt, hvor Viviani tok sin 16. seier for sesongen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse