LEDER FØR SISTE DAG: Daryl Impey har to sekunder ned til Richie Porte før den avsluttende etappen. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Impey kjørte seg inn i ledertrøya før Willunga Hill

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 25.01.20 06:12

Del på    

Men han kunne ikke gjøre noe med Giacomo Nizzolo i kampen om etappeseieren.

(procycling.no): Med seier på etappen til Willunga Hill seks år på rad, ville Richie Porte (Trek-Segafredo)i ledertrøya før søndagens avsluttende etappen så godt som vært synonymt med sammenlagtseier.

Australieren har måttet se seg slått av Daryl Impey (Mitchelton-Scott) de siste to sesongene, mye takket være Impeys evne til å plukke jevnt og trutt med bonussekunder. Det ble igjen vist under lørdagens etappe til Victor Harbor, hvor Mitchelton-Scott klarte å holde feltet samlet for de to innlagte spurtene (etter 33,5 kilometer og 56 kilometer).

Impey sikret seg der fem av seks mulige bonussekunder, og leder dermed med to sekunder på Richie Porte før den avsluttende etappen.

– Det er fantastisk å lede rittet før vi starter på Willunga. Gutta jobbet fantastisk i dag, og vi leder med to sekunder nå. Jeg vet ikke om det er nok, men det får vi vite i morgen. Vi har gjort alt for å kunne vinne dette rittet, så nå vil det komme ned til morgendagen, sier Impey i et intervju med arrangøren etter målgang.

Fullt kjør i bakkene

Skulle Porte vinne opp Willunga Hill for syvende år på rad, vil han også vinne rittet sammenlagt på grunn av bonussekundene til de tre første over målstreken (ti-seks-fire), så fremt ikke Impey plukker opp nye bonussekunder underveis på etappen. Impey hadde også et håp om at han skulle kunne være blant topp tre på lørdagens etappe, og Mitchelton-Scott jobbet igjen meget godt for at det skulle bli tilfellet.

Med 24 kilometer igjen startet rytterne på Kerby Hill, en bakke på rundt fire kilometer og med en gjennomsnittlig stigning på seks prosent. Sammen med Astana, satt Mitchelton-Scott opp et høyt tempo fra bunn.

Over toppen var det bare elleve ryttere igjen i tetgruppa: Daryl Impey, Lucas Hamilton og Simon Yates (alle Mitchelton-Scott), Richie Porte (Trek-Segafredo), Rohan Dennis, Pavel Sivakov og Dylan van Baarle (alle Team Ineos), Dries Devenyns og Mattia Cattaneo (begge Deceuninck – Quick-Step), George Bennett (Jumbo-Visma) og Diego Ulissi (UAE Team Emirates).

Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) gjorde også sitt beste for å holde følge med gruppa, men måtte slippe teten med rundt 500 meter igjen, og krysset dermed over bakketoppen i den neste gruppa.

I gruppa bak der igjen satt de fleste spurterne, og på platået som fulgte, smeltet de to gruppene sammen og utgjorde en gruppe på rundt 50 ryttere som jaktet på de elleve i front. Ved starten på utforkjøringen med 15 kilometer igjen var forspranget på rundt 20 sekunder, og med seks kilometer igjen ble de hentet inn igjen.

Selv om det slo litt sprekker igjen umiddelbart, da man gikk inn i en mindre bakke på 1,4 kilometer à 4,1 prosent, uteble de store angrepene på vei inn mot mål. Dermed ble det en spurt fra et hovedfelt på rundt 60 ryttere om etappeseieren.

Strålende lagarbeid av Team NTT

I den gruppa satt altså de fleste spurterne, med Elia Viviani (Cofidis) og Marc Sarreau (Groupama-FDJ) som de mest markante fraværene.

Team NTT hadde virkelig samlet seg i bakken, og hadde hele fem ryttere rundt Giacomo Nizzolo på toppen av Kerby Hill, blant dem Rasmus Fossum Tiller.

Nordmannen gjorde også en god jobb med å få Nizzolo og Ryan Gibbons i god posisjon inn mot den siste kilometeren.

En strålende posisjon fikk de også, mens Caleb Ewan (Lotto Soudal) og Sam Bennett (Deceuninck – Quick-Step) begge satt flere posisjoner bak. I front tok Roger Kluge (Lotto Soudal) teten med rundt 400 meter igjen, men det var med Nizzolo på hjul, og ikke hjemmehåpet Ewan.

Simone Consonni (Cofidis) fulgte på Nizzolos hjul, mens Gibbons lå på plassen bak. Da han skjønte at Nizzolo var i ferd med å få et strålende opptrekk fra Kluge, lot han seg bare slippe bakover. En luke ble dermed åpnet opp til Nizzolo og Consonni, og da de to italienerne åpnet spurten med 200 meter igjen, var i realiteten de andre ute av kampen om etappeseieren. 

Den italienske duellen ble vunnet av Nizzolo, som dermed sørget for at Bjarne Riis, som er i Australia for øyeblikket, virkelig fikk noe å juble for i returen til det øverste nivået i sykkelsporten.

– Jeg kan ikke takke dem (laget) nok, for i dag gjorde de en fantastisk jobb. Det var planen også, at hvis jeg falt av i bakken, så skulle de vente på meg og det gjorde de perfekt. De gjorde også et perfekt opptrekk, og på slutten ga jeg bare alt. Det holdt heldigvis. Jeg er veldig glad, sier Nizzolo i et intervju med Jens Voigt etter målgang.

– Vi la en god plan før start i dag, og måtte rette opp en del ting vi gjorde feil på gårsdagens etappe. Veldig gøy at man gjør som planlagt og får betalt i form av seier. Dette betyr veldig mye for laget, sier Tiller til procycling.no.

Sam Bennett kom i veldig raske klyv på slutten, men måtte se at det ble akkurat litt for langt opp etter en vanskelig utgangsposisjon og ble dermed nummer tre på etappen.

Kristoffer Halvorsen (EF Pro Cycling) kjørte inn til en syvendeplass.

Halvorsen etter syvendeplass: – Må hjem og trene mer spurt

Tagget med: , , , ,

Les også disse