TILBAKE I 2022: Stengte landegrenser, spredning av virus og automatisk karantene ved innreise til Australia, har gjort det vrient å arrangere Tour Down Under neste år. FOTO: ©Tim De Waele

Den australske WorldTour-åpninga er avlyst

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.11.20 11:00

Del på    

Korona-komplikasjoner gir seg utslag også i 2021-sesongen.

(procycling.no): Europa stengte ned fra midten av mars. Etter nesten tre og en halv måned uten konkurranser, klarte man fra slutten av juli å kickstarte sesongen igjen.

Den har holdt seg gående helt fram til det pågående Spania rundt, som er ventet å avslutte 2020-sesongen med den 18.-etappen mot Madrid den 8. november.

procycling.no (+): Dyttet Kristoff ned fra toppen av prestisje-segment i Sandnes

Underveis har likevel Surrey Classic, GP Montréal og Quebec, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, Tour of Guanxi, Dwars door Vlaaneren og Euroeyes Cyclassics i Hamburg måttet avlyse.

Down Under er avlyst

Nytt år og nye muligheter, sier vi gjerne om den påfølgende sesongen. Men alt nå er det også ritt i 2021 som avlyser. Alt flere jobber med å utsette arrangementene sine fra sine opprinnelige datoer på sykkelkalenderen.

Det har vært stilt spørsmålstegn til om det er mulig å gjennomføre Tour Down Under og Cadel Evans Great Ocean Race med de gjeldende karantenereglene for regionen. Hovedutfordringen er at innfart til Australia automatisk resulterer i en to uker lang karantene.

Søndag kom den offentlige bekreftelsen, etter at Cycling Tips spekulerte i det noen dager i forveien.

– Santos Tour Down Under er en høyt verdsatt konkurranse for verdenseliten og på den australske idrettskalenderen, og vi vet hvor viktig arrangementet er for folket sør i Australia. På grunn av nettopp dette har vi gjort alt vi kan for å vurdere hvordan vi kan få det til, men dessverre; det var til slutt den internasjonale faktoren med mer enn 400 personer som utgjør de internasjonale lagene, som utgjorde det største hinderet, sier Hitaf Rasheed på vegne av arrangøren i Sør-Australia.

Les hele pressemeldinga fra arrangøren her!

Rittet har historisk sett åpnet den nye WorldTour-sesongen i etterkant av det australske mesterskapet. Det klargjøres at intensjonen er å returnere i 2022. Akkurat nå måtte dog hensynet til folkehelsa og utfordringene ved å flytte så mange mennesker mellom kontinentene, veie tyngst.

– Kompleksiteten og risikoen som involverer karantener og stengte landegrenser, har til slutt blitt for mye å be om for noen av lagene, som alt har vært igjennom en stressende, utfordrende og komprimert 2020-sesongen som har pågått lengre enn vanlig, begrunner Rasheed.

Planlegger Evans-jubileum i 2022

Omtrent samtidig kom det også en pressemelding som bekrefter at Cadel Evans Great Ocean Race har kommet fram til samme konklusjon.

Éndagsrittet ble arrangert den 2. februar i år, og ble vunnet av Dries Devenyns (Deceuninck-Quick Step), men har nå for første gang siden oppstarten i 2021 måttet avlyse.

procycling.no (+): Uno-X forbereder Grand Tour-søknad

Arrangøren i Victoria sier at de vil komme sterkere og bedre tilbake i 2022. Da er det også ti år siden frontfigur Cadel Evans vant Tour de France i 2012.

Les hele pressemeldinga fra arrangøren her!

– Vi er knust av det faktum at vi ikke åpner éndagsrittene i WorldTour i januar, neste år. Avgjørelsen er tatt for å sette folkehelsa og sikkerheten til rytterne, samarbeidspartnere, publikum, frivillige og storsamfunnet først, sier Cadel Evans i en uttalelse.

Senere søndag ble det også klart at Herald Sun Tour, et etapperitt over fem dager for menn og to dager for kvinner, også har meldt ut at de står over 2021-sesongen.

Tidlige arrangører ønsker senere datoer

Det er heller ikke bare i Australia alt nå tar grep for å unngå avlysning i 2021. Det gjelder blant annet for WorldTour-rittet Ronde van Drenthe. Arrangøren står også bak en ritt på 1.1-nivå for menn, og ble opprinnelig plassert på søndag 14. mars i 2021.

Denne sesongen var rittet satt opp på omtrent samme tid, og endte opp med avlysning. Etter at Amstel Gold Race ikke ble noe av, og nederlandske myndigheter også satte foten ned for etapper av Binck Bank Tour på egen jord, frykter man at de strenge restriksjonene også vil sette neste år utgave i fare. Også Belgia, Frankrike og Spania har innført kraftige sanksjoner for å hindre spredning av COVID-19-viruset de siste dagene.

– Vi ser ikke for oss at det er mulig å arrangere i mars. Derfor har vi sendt innen søknad om å holde rittet den siste uka i oktober i stedet, sier Femmy van Issum på rittets egen hjemmeside.

Det skal være flere andre arrangører som tenker på samme måte og som er i dialog med UCI om tilsvarende utsettelser. Etter planen skal det komme et nytt utkast av UCI World Tour og ritt i lavere kategorier i januar.

– Det er mange arrangører av sykkelritt som sliter med viruset, men også med de ekstra tiltakene. Så vi er nødt til å avvente. Men om vi ønsker å organisere noe i oktober, er vi nødt til å starte jobben med det i april. Derfor ønsker vi klarhet så tidlig som mulig, påpeker van Issum.

Tagget med: ,

Les også disse