Prøv Procycling Pluss idag

105 TIMER TOUR DE FRANCE: I år kan du nyte utallige timer av Tour de France hjemme i stuen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

105 TIMER TOUR DE FRANCE: I år kan du nyte utallige timer av Tour de France hjemme i stuen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Sommerens Tour de France: Hver kilometer vises på TV!

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 16.06.17 07:49

Del på    

Eurosport-Arild forbereder seg på lange dager.

(procycling.no): For aller første gang i historien skal Tour de France sendes direkte fra første til siste tråkk i sommer. Det betyr svært lange dager i boksen for Eurosports sykkelkommentator Arild Eriksen. Når procycling.no spør den energiske mannen hvilke tanker han har om det, blir det stilt i andre enden, før han omsider stotrer frem et svar.

– Hehe. Ja. Hehe. Ehm. Det var jo et godt spørsmål. Jeg tenker at det blir langt, konstanterer han banalt.

Som kommentator er selvsagt den største frykten at det ikke skal skje noe. Med etappene direkte fra startstreken risikerer man at et brudd får gå fra kilometer null, uten noe kamp.

– Jeg håper at vi får mange etapper med litt action på starten. Det er jo klart, vi har mange ganger tidligere sett at brudd får gå med en eneste gang. Da kan det jo bli noen timer uten at det skjer alt for mye. Da får vi prøve å engasjere publikum på litt andre måter.

– Skulle jobbet i TV2 nå

I en pressemelding fra Eurosport, sendt ut torsdag 15. juni, skriver sportskanalen at man i år får en økning på 28% direktesendt Tour de France. Mot 82 timer i fjor, så er det planlagt 105 timer denne sommeren. TV2 skal også sende La Grande Boucle direkte, tråkk for tråkk.

Eriksen mener det ikke kommer noen nye utfordringer med den lange sendetiden for hans egen del, men at kanskje blir mer avhengig av hjelp fra seere med spørsmål, samt utnytte gjestene han kommer til å ha i boksen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ALLEZ ALLEZ: Chris Froome løper oppover Mont Ventoux under fjorårets Tour de France, etter å ha kollidert med en motorsykkel. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Jeg har så utrolig flaks. Jeg elsker jo å prate om sykkel, så det kan jo nesten ikke bli lange nok sendinger. Vi har noen veldig korte reklamepauser, som gjør at vi akkurat rekker å gå og tisse, og kanskje dytte i oss en bolle eller to.

– Det ville kanskje vært en fordel å jobbe i TV2 nå, som har lengre reklamepauser?

– Ja, faktisk. Under så lange sendinger så hadde det kanskje vært greit, sier han og ler.

Positivt eller negativt?

Det har vært en rekke anledninger de siste årene hvor vår eneste kilde til eksplosive Tour-etapper har vært Twitter. Etapper hvor det har blitt gitt bånn gass fra start, og hvor gjerne de første to-tre timene er de mest intense. Lekfolket har derfor skreket etter flere etapper sendt i sin helhet. Nå får de det som de ønsker.

– Er det positivt at hver eneste etappe sendes fra start til mål, eller burde det vært forebeholdt enkelte etapper?

– Jeg tror dette blir året der vi finner ut av akkurat det. Jeg er ikke noe veldig for eller i mot, men nå får vi ihvertfall muligheten til å finne ut av det.

Han tror ikke den ekstra eksponeringen for lagene vil endre rittkjøringen i noen grad, eller ha noe utslag på hvordan lag legger opp taktikken, men TV-tiden kan likevel være gull for enkelte.

– Det er nok sikkert wildcard-lagene som kommer til å prøve og gå, og kanskje enkelte andre som føler at de ikke har en kjempesikker fremtid. At de også vil benytte muligheten til å vise seg frem. Men det er kanskje enda viktigere enn tidligere (å vise seg frem), siden distribusjonen er så stor og sendeflaten er så svær, at nå får man ekstra mye ut av å vise frem trøyen sin på skjermen.

– Jeg er blekere enn en isbjørn

En avtale mellom Amaury Sport Organisation (ASO) og Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) gjør at fans på 54 forskjellige europeiske markeder kan se fra minimum 25 timer ekstra Tour de France gjennom sommeren. Eurosport har i utgangspunktet inngått en treårsavtale med denne ordningen.

Eriksen tilbringer mye tid i kommentatorbua i løpet av sesongen, og kommenterer alle tre Grand Tourene (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España) for Eurosport.

– Hva gjør det med kroppen å kommentere 21 dager i strekk?

(artikkelen fortsetter under bildet)

STORFAVORITT: Skal man tro Arild Eriksen er det Richie Porte som vinner årets Tour de France. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Du får forferdelig dårlig kondis. Jeg er blekere enn en isbjørn. Jeg ser jo ikke sola på sommeren. Kroppsholdningen har vel ikke så veldig godt av å sitte dag inn og dag ut på den stolen der i tre måneder.

Under Giro d’Italia forrige måned opplevde han å bli forkjølet mot slutten av Giro d’Italia. For en som har stemmen som sitt instrument er det langt fra ideelt.

– Det er jo ulempen, fordi jeg kan jo egentlig ikke bli syk i jobben. For noen så er det sikkert bare flott at jeg mister stemmer. Stort sett så går det veldig bra, men det er litt kjedelig hvis du blir sjuk og at det går utover akkurat det verktøyet jeg har å jobbe med. Da er det en liten utfordring.

Tror på Porte

Han kommenterte nylig et av de siste oppkjøringsrittene til Tour de France, Critérium du Dauphiné, hvor vi ble vitne til en spektakulær siste etappe. Til tross for at tasmanieren Richie Porte mistet den gule ledertrøyen på etappen mener Eriksen at BMC-rytteren er storfavoritt til å vinne treukersrittet, som starter 1. juli i Düsseldorf.

– Jeg tror Richie Porte vinner. Så tror jeg Chris Froome blir nummer to og Nairo Quintana nummer tre. Det var kjedelig tips det. Jeg tror Porte er sterkest, men Froome er ikke helt i toppform ennå. Jeg tror han har et lite gir til. Men Porte virker bare så utrolig sulten. Når han til og med rotet det skikkelig til i Critérium du Dauphiné, så kjørte han sterkt om han gjorde en bommert der. Jeg tror han er så sulten at han kan punktere på begge hjulene og fortsatt vil han klare å henge med omtrent.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse