Prøv Procycling Pluss idag

IKKE ET GJENNOMBRUDD? Kristoffer Halvorsen slo tilbake etter to sesonger med sykdomstrøbbel og ble U23-verdensmester i Doha

IKKE ET GJENNOMBRUDD? Kristoffer Halvorsen slo tilbake etter to sesonger med sykdomstrøbbel og ble U23-verdensmester i Doha, men juryen i Idrettsgallaen vurderer ikke dette til å være blant årets gjennombrudd. BELGA PHOTO YORICK JANSENS

– I Belgia vet de ikke at Marit Bjørgen eksisterer

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.12.16 10:44

Del på    

Sykkelsjef ikke overrasket over manglende nominasjon.

(procycling.no): En håndballspiller, en skiskytter, en hekkeløper, en snowboarder, en mellomdistanseløper og en langrennsløper ble alle foretrukket foran Kristoffer Halvorsen i kategorien «Årets Gjennombrudd» foran Idrettsgallaen.

Her finner du alle nominasjoner!

Sørlendingen ble U23-verdensmester blant 176 startende fra 38 nasjoner. I tillegg fikk mistet han et kalenderår mellom 2014-2015 på grunn av sykdom.

** Olympiatoppen har i ettertid presisert at det er prestasjoner i seniorklassen som bli vurdert. Les mer lenger ned i artikkelen!

20-åringens sportsdirektør er likevel ikke veldig overrasket:

– Jeg bruker ikke så veldig mye energi på det. Å komme på en galla, i regi av Olympiatoppen, er ikke målsettingen for det vi holder på med. Ut av erfaring vet vi at det er håndball og vinteridrett som er det viktiste, så det må vi bare leve med, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

Trener med profflag under gallaen

For Halvorsen selv betyr U23-verdensmestertittelen veldig mye. Allerede før han gikk til topps i Doha, hadde han profftilbud stående.

Han fortsetter i Joker Byggtorget neste år, men har allerede vært på treningsopphold hos Team Sky.

Den 7. januar, når prisene deles ut på Hamar, er han opptatt med en ny treningsleir i regi av storlaget Quick Step-Floors.

Van Oudenhove tror det betyr langt mer for spurteren.

– For Kristoffers del betyr det mye å ha en U23-verdensmestertittel på merittlista. Det betyr mye å bli verdensmester i alle idretter, spesielt i sykling som er en stor idrett på verdensbasis. I lys av det, er nok Kristoffers prestasjon litt undervurdert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LIGGER IKKE VÅKEN OM NATTA: Mens Idrettsgallaen pågår, er Kristoffer Halvorsen på treningsleir med Quick Step-Floors. Her viser han fram verdensmestertrøya med sportsdirektør Gino Van Oudenhove. FOTO: Magnus Linnestad

LIGGER IKKE VÅKEN OM NATTA: Mens Idrettsgallaen pågår, er Kristoffer Halvorsen på treningsleir med Quick Step-Floors. Her viser han fram verdensmestertrøya med sportsdirektør Gino Van Oudenhove. FOTO: Magnus Linnestad

U23-klassen er hakket over junior, og hakket under proffene.

Det er kun én mulighet i året, så derfor henger det høyt. Og å bli verdensmester i sykling, betyr nok like mye der som i de andre idrettene han konkurrerer om oppmerksomheten med.

– De aner ikke hvem Bjørgen er

Som belgier avslører Van Oudenhove at han ikke er spesielt opptatt av langrenn enn håndballjentene.

– Håndballkampene står på i stua, men jeg følger det bare med et halvt øye.

– Kan du navngi noen av de norske spillerne?

– Nora Mørk, hehe. Og jeg husker treneren, Thorir Hergeirsson.

– Er langrenn og håndball stort i Belgia?

– Nei, og jeg tror det er der noe av problemet ligger. I Norge er sykling fortsatt ikke som nasjonalidrett å regne. Jeg pleier å sammenlikne Norge litt med Belgia og sykkelcross. I Norge er det ikke en kjeft som vet hvem Sven Nys, Wout Van Aert og Matiheu Van der Poel er. Det er det samme i Belgia: Det vet ikke at Marit Bjørgen eksisterer. Når jeg ser på notisene i belgiske aviser, ser jeg at skiskyting er litt mer internasjonalt og alpint. I tillegg sto det mye om Andreas Thorkildsen når han vår på sitt beste. Spydkast er en idrett folk kjenner til.

Olympiatoppen begrunner

I en mail utdyper Olympiatoppen hvilke kriterier som ligger til grunn for nominasjoner til Idrettsgallaen.

– Praksis for juryens nomineringer til Idrettsgallaen er at det kun er prestasjoner i seniorklassen som blir vurdert. Det betyr at en utøver som vinner et Junior-VM på ski, et U21-VM i roing eller et U23-VM i sykling ikke blir vurdert for disse prestasjonene. Et gjennombrudd må skje i seniorklassen eller i konkurranser mot seniorer, skriver jurykonsulent Halvor Lea.

Det betyr at Halvorsen måtte ha blitt vurdert på grunnlag av seieren i proffrittet GP Isbergues eller andreplassen i Nokere Koerse denne sesongen.

Juryen har funnet plass til den 17 år gamle snowboarderen i blant årets gjennombrudd.

Lea, som selv ikke sitter i juryen, forteller at han er nominert på bakgrunn av prestasjoner i seniorklassen.

Sykling og Idrettsgallaen

Også Alexander Kristoffs triumfer i Milano-Sanremo og Flandern rundt har blitt oversett av Idrettsgallaen de siste årene.

Etter to etappeseirer i Tour de France og seier i Milano-Sanremo i 2014, ble Kristoff utelatt fra kategorien «Årets idrettsutøver». Den gangen hadde sykkelforbundet også innstilt trener Stein Ørn, og U23-verdensmester Sven Erik Bystrøm, men ingen av dem ble nominert.

Gallaen reddet likevel æren ved at folket stemte fram Kristoff i kategorien «Årets navn».

Les også: – Idrettsgallaen er en farse

Thor Hushovd hentet hjem priser for «Årets mannlige idrettsutøver», «Utøvernes pris» og «Årets Navn» etter at han ble verdensmester i Geelong i 2010.

Da ble ikke trener Atle Kvålsvoll nominert, men i 2011 var han blant kandidatene til «Årets Trener».

Etter at Kristoff vant Flandern rundt i 2015, ble både han og trener Ørn nominert til priser ved Idrettsgallaen.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse