Prøv Procycling Pluss idag

STERK OG SMART: Chris Froome overasket alle på den åttende etappen av Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERK OG SMART: Chris Froome overasket alle på den åttende etappen av Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

– Han slutter ikke å forbløffe oss

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 9.07.16 19:31

Del på    

Britens stunt overrasket de fleste.

Chris Froome tok alle på senga på slutten av den åttende etappen av Tour de France.

Opp Col de Peyresourde kom det angrep fra flere ryttere, deriblant Froome, men ingen hadde klart å støte seg vekk fra de øvrige da det gjensto noen hundre meter av førstekategorien.

Men Sky-kapteinen var ikke ferdig. Han økte nemlig tempoet over toppen, med Nairo Quintana på bakhjulet.

En naturlig tanke var å tro at briten ønsket å sikre seg klatrepoengene, slik han hadde gjort på den forrige stigningen. Denne gangen fortsatte han dog over toppen og ned på den andre siden.

Quintana, Froomes største utfordrer og mannen som satt på britens hjul, ble tydelig overrasket. Colombianeren ga nemlig en luke til Froome, svingte ut og tok imot en vannflaske. Det skulle han aldri gjort.

Les også: Froome med råfrekk soloseier

– Det var et dristig trekk
De ti meterne Froome fikk ga han aldri fra seg. Istedenfor kjørte han som en villmann nedover, vant etappen og overtok den gule ledertrøyen.

13 sekunder skilte ned til gruppen med Quintana. I tillegg til ti bonussekunder, er det en fin margin å ha med seg videre i touren.

– Det virket som det skulle være samlet over toppen, men så angrep Froome en gang til helt på toppen. Jeg tenkte «vel, det er en lang vei å gå nedover om vi ruller på». Det var et dristig trekk, sier Tejay Van Garderen ifølge cyclingnews.com.

– Men man kan aldri undervurdere Froome. Hvis du gir ham en tomme, tar han en mil.

Ett av BMCs to sammenlagthåp syntes forventet ikke et slikt angrep fra fjorårets Tour de France-vinner.

– Hele dagen virket det som han var fornøyd med å sitte og vente på morgendagens harde etappe. Han virket ganske defensiv i dag, men som han overrasket oss alle.

Quintana innrømmet etterpå at det var et øyeblikks uoppmerksomhet som kostet dyrebare sekunder og at han skulle slå tilbake på den enda tøffere etappen til Andorra søndag.

Les også: Kristoff-hjelper brøt touren

Imponert over Froome
Colombianeren hadde Alejandro Valverde rundt seg på slutten, men veteranen var ikke sterk nok til å hente rytteren i front.

– Froome var bare for rask og risikerte alt i svingene. Det er realiteten. Froome kjørte bra, sier Valverde ifølge cyclingnews.com.

Sky-sjef Dave Brailsford var naturlig nok overlykkelig etter at hans kaptein tok tid på sine tøffeste konkurrenter.

Han mener den nye sammenlagtlederen dro nytte av at mange ser på Sky som et lag med en enkel taktikk.

– Når folk tror du er forutsigbar eller konservativ, har du alltid muligheten til å overraske, og vi tenkte vi skulle bruke det i år. Vi har ryttere til det. Jeg tror det vil få folk til å fortsette å gjette. Vi gjør mye mer enn folk tror med tanke på kreative taktikker, sier Brailsford.

– Den gutten (Froome) har noe utrolig ved seg. Når han ser en mulighet, tar han den og han slutter aldri å forbløffe oss. Han viste i dag hvorfor han allerede har vunnet to ganger.

Prøvde å bidra
TV-bildene viste at Richie Porte bidro i forfølgergruppen sammen med Tejay Van Garderen, men BMC-duoen hadde lite å stille opp mot en hardsatsende Froome.

– Froome fikk luken og Quintana ville ikke dra. Tejay og jeg ble fortalt på radioen om å dra sammen for å prøve å hente tilbake så mye tid som mulig på Froome, sier Porte i en pressemelding.

– Men allerede da var han ute av synet og ute av sinnet. Jeg hadde en god dag. Det er synd vi ikke avsluttet på toppen, det ville vært litt mer interessant, men det var en bra dag.

Tredjemann på etappen, Joaquim Rodríguez, kunne kjempet om etappeseier om det ikke var for Froomes frekke rykk.

Spanjolen måtte bare bøye seg i støvet for konkurrenten etterpå.

– Alt gikk bra for meg, men hatten av for Froome. Han overrasket oss. Vi forventet virkelig ikke dette, og vi kom for sent. Det var et bra trekk av ham. Men det er ikke over, sier «Purito» til Katushas hjemmeside.

Knallhard etappe venter
Søndag venter den tredje og siste etappen i Pyreneene i årets Tour de France. Den er enda hardere enn de to foregående.

Rytterne går rett inn i en 14 kilometer lang førstekategori. Deretter skal de takle ytterligere to førstekategorier og en andrekategori før den siste stigningen. Målgang er på topp av en HC-kategori i Andorra. 10 kilometer à 7.2 prosent bør gjøre at det smeller blant sammenlagtfavorittene nok en gang.

Lørdagens maktdemonstrasjon gjør at Froome nå leder med 16 sekunder på Adam Yates og Joaquim Rodríguez, med Dan Martin sekundet bak. Den antatt største utfordreren, Nairo Quintana, ligger 23 sekunder bak.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse