VIKTIG JOBB: Sindre Skjøstad Lunke (nummer to i rekken) gjør en svært viktig jobb for Tom Dumoulin (i rosa) og Team Sunweb. Her gir han en flaske til Simon Geschke. FOTO: Cor Vos/Team Sunweb

VIKTIG JOBB: Sindre Skjøstad Lunke (nummer to i rekken) gjør en svært viktig jobb for Tom Dumoulin (i rosa) og Team Sunweb. Her gir han en flaske til Simon Geschke. FOTO: Cor Vos/Team Sunweb

– Klarer vi det på første forsøk, er det ganske spesielt

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 22.05.17 20:53

Del på    

Sindre Lunke klar for å lose Dumoulin til rosa i Milano.

(procycling.no): Team Sunweb går inn i en potensiell historisk og svært viktig uke. For første gang i lagets tolv år lange historie kan de stå øverst på pallen i enden av et treukersritt. Tom Dumoulin kan også bli den første nederlandske vinneren av Giro d’Italia noen gang. For det tradisjonsrike sykkellandet vil også en ny Grand Tour-seier være kjærkommen. Ikke siden legenden Joop Zoetemelks seier i Tour de France i 1980 har en nederlender vunnet Grand Tour.

Vekten av presset hviler på blant andre Sindre Skjøstad Lunkes skuldre. Trønderen ble som reserve kastet inn i giroen i siste liten, grunnet sykdom i laget. Til tross for sykdom også hos han selv i dagene i forkant av giroen har han klart å bidra godt som en av Tom Dumoulins gregari, og vært delaktig å sette ham i en strålende posisjon foran de siste seks etappene av rittet.

– Er det Tom som kommer til Milano i rosa? Kan han utfordre Quintana på de kommende fjelletappene?

– Vi får se. Første gang det laget her prøver å gå for en sammenlagtseier i en Grand Tour, så hvis vi lykkes i første forsøk er det ganske spesielt. Vi skal i hvert fall prøve alt vi kan, men vi vet at små ryttere har litt mindre å drasse med oppover fjellene enn tempokongen (Dumoulin, vår.anm.), forteller Lunke til procycling.no.

Plaget av sykdom

Etter en rolig start på Sardinia håpte Lunke at han skulle være 100 prosent fremover i rittet. Dessverre har sykdommen sneket seg tilbake og igjen tatt bolig i trønderens kropp.

Foran etappen til Bagno di Romagna var tilstanden faktisk så dårlig at Lunke spiste godt med energigels i forkant av etappen, og fryktet at det skulle gå skikkelig ille.

– Det blir ikke akkurat bedre av å kjøre løp hver dag, konstanterer han.

Det går imidlertid bedre nå, og han forteller at han bare sliter med litt slim og hoste.

– Fortsatt forkjølet, men gir faen i det, sier han humørfylt.

Hyllet av lagkamerat

Til tross for krisemaksimering hos 24-åringen bestod han etappen med bravur. Team Sunweb ble satt under press av Movistar, som sendte Andrey Amador i brudd, og med costaricaneren godt plassert i sammendraget måtte Lunke og lagkameratene til pumpene.

Trønderen var godt synlig på TV-bildene, i det han tauet feltet og var trofast vannbærer. I etterkant av fikk han skryt av både kjente og ukjente på sosiale medier, også hans egen lagkamerat, Simon Geschke. På Twitter hyllet tyskeren sin norske lagkamerat og skrev: «Dagens mann: Sindre Lunke. Ingen tvil.»

(artikkelen fortsetter under)

Selv er han beskjeden med tanke på egen innsats.

– Føler du at du har kommet mer til din rett i det italienske terrenget?

– Ja, det har gått bedre. Men kjedelig start med magevirus og så forkjølelse, men lite jeg kan gjøre med det. Håper jeg kan få vist meg fram siste uka også!

Innad i laget er stemningen strålende, og som på rittets andre hviledag, brukte rytterne også den tredje hviledagen i Brescia til å ha grillfest i kveld. Laurens Ten Dam er lagets ubestridte grillkonge.

– Vi griller sammen hver hviledag, så da er det alltid god stemning. Ten Dam har mange gode historier på lur da.

Brutal Alpe-etappe venter

Lunke trives godt i Italia, og har tidligere fortalt procycling.no at det er favorittlandet hans. Som juniorrytter var han på treningssamling i Bormio med lagkamerater i TVK, og syklet blant annet opp Mortirolo og Stelviopasset.

På morgendagens etappe venter nettopp de to ikoniske Giro-stigningene. Først skal rytterne over førstnevnte, så venter to forseringer av Stelviopasset. Først den mer kjente veien opp fra Bormio, deretter stuper man ned baksiden, inn i Sveits og Val Mustäir, før man for første gang i rittets historie sykler Umbrailpasset – den sveitsiske veien opp Stelviopasset. Over toppen på Umbrailpasset sykler rytterne inn igjen på italiensk jord tar fatt på veien ned Stelviopasset til Bormio, hvor målgang ligger.

Totalt har etappen drøyt 5000 høydemeter klatring og vil uten tvil skille godt. Med Dumoulin i ledelsen, to minutter og 41 sekunder foran Nairo Quintana, forbereder Lunke seg på en tøff dag på sykkelen.

– Dere forventer angrep fra alle kanter i morgen?

– Det blir nok en hard og lang start, ja. Alle er vel gira på å skap kaos for oss. Det er bare å bite i stemmet.

På langt over 2000 meter over havet venter høye brøytekanter og potensielt dårlig vær, men foreløpig ser prognosene gode ut. I tweeten under kan dere se bilder fra Stelvio- og Umbrailpasset i dag, samt morgendagens værmelding.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse