TAR DET PENT: Sven Erik Bystrøm slet seg ut underveis i Critérium du Dauphiné

TAR DET PENT: Sven Erik Bystrøm slet seg ut underveis i Critérium du Dauphiné, men har et relativt avslappet forhold til om sommeren munner ut i Tour de France-start eller ikke. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Hvis jeg skal kjøre touren, skal jeg være i form til det

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 12.06.18 09:53

Del på    

Sven Erik Bystrøm vet hvorfor han slet i Dauphiné.

(procycling.no): En rekke tilfeldigheter har gitt Sven Erik Bystrøm litt å tenke på en snau måned før Tour de France.

En hard velt i Sacramento gjorde at han kom sist over målstreken i Tour of California-avslutningen. Smertende sår kombinert med jetlag, ga underskudd på søvn og en dårlig oppladning til Hammer Series seks dager senere.

I USA fikk han også beskjed om at det opprinnelige uttaket til Tour de Suisse, var omgjort til representasjon i Critérium du Dauphiné.

Han ankom Frankrike småsliten, og da rytterne smalt inn i Alpene på dag fire, kjente haugseunderen fort at han var på dypt vann.

– På de etappene hadde jeg sittet i grupettoen, uansett. Men når du mangler 10-20 prosent blir det enda hardere å fullføre etappene. Jeg følte meg grei på flatene og i korte bakker, men når det dreier seg om mer enn ti minutter, merket jeg at syra kom fort, sier han til procycling.no.

Urovekkende lave jernverdier

I løpet av den siste etappen mot Saint-Gervais Mont Blanc, var 26-åringen helt sluttkjørt og sto av.

Hjemme i Norge tok han noen blodprøver, og oppdaget at jernverdiene var urovekkende lave. Nå venter rolige dager i Stavanger, og inntak av jernholdig kost.

Vanligvis tar det rundt tre-fire uker før blodverdiene normaliserer seg, og det samsvarer godt med Tour de France-starten i Vendée-området.

– Hvordan vurderer du sjansene for at du blir tatt ut per nå?

– Jeg er ikke helt sikker selv, men jeg føler det er media og folk rundt som spør og graver mest. Jeg har ikke lyst til å kjøre selv, heller – dersom jeg ikke er i toppform. Det dreier seg sannsynligvis om de tre hardeste ukene i løpet av karrieren. Dersom UAE tar meg ut, og jeg selv ikke føler meg klar, kommer jeg til å si ifra om det. Jeg ønsker å komme dit for å gjøre en jobb, ikke bare kjøre for å fullføre rittet. Laget sier at planen fremdeles er at jeg skal kjøre touren. Jeg satser på å hvile godt ut, få opp jernnivået og at kroppen responderer bra. Det er fremdeles nesten fire uker igjen, minner Bystrøm om.

Bystrøm til Frankrike, Kristoff til Sveits

I Dauhpiné var det i hovedsak han og Rory Sutherland som skulle hjelpe Dan Martin på de flate etappene, mens klatrere tok over oppgavene i fjellene.

Bystrøm mener det ikke er stor forskjell på om man benytter det franske etapperittet i oppkjøringen, eller Tour de Suisse – der Alexander Kristoff er i aksjon – i denne perioden.

– Jeg tror egentlig ikke det har så mye å si. Fra lagets ståsted så tror jeg de ønsket å sende to jevnbyrdige lag til rittene, fordelt mellom ryttere som kunne gjøre en jobb på flatene og i fjellene, og at det dermed endte med at jeg ble sendt til Dauphiné. Dan Martin fortalte meg at han helst ville kjøre der, da det ligner mest på touren. Mens typer som Richie Porte og Nairo Quintana har valgt Sveits, fordi det er enda nærmere opp mot starten.

Når Bystrøm nå reiste hjem, valgte Martin og Sutherland å bli igjen i området, for å rekognosere enda flere Alpe-etapper i forkant av treukersrittet.

Håper Kristoff vil ha ham med

– Hvor viktig var Critérium du Dauphiné for din del?

– Det er veldig viktig med en skikkelig hard gjennomkjøringsuke. Det er noe sånt som må til for å bygge god form inn mot touren. Jeg sto av den siste dagen, men jeg kom meg igjennom nesten hele løpet. På de første par dagene hadde jeg et lite håp om å kjempe om en etappeseier. Normalt sett var det etappeprofiler som kunne ha passet meg bra. Men laget baserer uansett prestasjonene mine på jobben jeg gjør underveis, og ikke om jeg blir topp 10 på en av etappene, sier han.

– I forhold til det endelige uttaket, så er vel du en av de første Alexander Kristoff nevner, hvis han får velge noen av sine støttespillere?

– Jeg håper jo han ønsker å ha meg med, men jeg er jo ikke den viktigste hjelperytteren hans. Jeg har ingen rolle i opptrekket, men jeg kan sette ham i posisjon før en spurt eller hjelpe til om han faller av i en halvkupert bakke før mål. En ren opptrekker vil i så måte være viktigere for ham. En type som Ben Swift, dersom han er i bra slag.

– Hvordan synes du det ser ut for Kristoff i Sveits så langt?

– Det er vel litt som forventet. Det var synd at han ikke hang med i går, som var noe han normalt sett kunne ha klart. Han ligger nok litt på vannskorpa for om han orker med over, eller ikke. Han har vært veldig nære de to siste dagene, men har akkurat ikke klart det. Han er utrolig godt trent, og er i hvert fall med og kjemper der oppe. Det er jo ikke mer rene spurtere, mens det ser ut til at Peter Sagan, Sonny Colbrelli og Fernando Gaviria har tatt noen ekstra steg.

– Ekstremt hypet i Norge

Basert på svarene han gir virker det som Bystrøm har et relativt avslappet forhold til om han skal bruke sommeren sin langs franske landeveier eller ikke.

Han har uansett rett i at det ikke er noen vits i å kaste seg med, dersom kroppen ikke fungerer 100 prosent.

– Jeg er nok roligere på det enn folk rundt meg. Jeg har lyst til å sykle Tour de France, men ikke for enhver pris. Jeg føler at Tour de France er ekstremt hypet i Norge, fordi det er det folk flest følger med på. Men skal jeg kjøre der, skal jeg være klar for det og i form for det, avslutter Bystrøm.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse