Prøv Procycling Pluss idag

LOVER BORT ØREFIKER: Bjarne Riis har gjort egne feil og mener han har betalt en høy pris for det. Som sportssjef i Team VéloConcept lover han at hans utøvere ikke skal rote seg bort i dopingsaker. Ellers får de med ham å gjøre. FOTO: Niels Meilvang/Scanpix

LOVER BORT ØREFIKER: Bjarne Riis har gjort egne feil og mener han har betalt en høy pris for det. Som sportssjef i Team VéloConcept lover han at hans utøvere ikke skal rote seg bort i dopingsaker. Ellers får de med ham å gjøre. FOTO: Niels Meilvang/Scanpix

– Hvis én av dere roter det til, slår det tilbake på oss alle – og spesielt meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.02.17 12:17

Del på    

Riis gjør comeback som lagsjef snakker om doping.

(procycling.no): Han kunne valgt å trekke seg ut av sykkelsporten og leve et stille familieliv i sveitsiske Lugano.

Men det kunne ikke Bjarne Riis «lide». I stedet er han tilbake med sykkellaget Team VéloConcept, et lag han vil innta WorldTour-sirkuset med neste sesong.

– Jeg graver meg ikke ned. Jeg gjemmer meg ikke. Det ligger ikke for meg, og det har det aldri gjort. Det har vært vanskelig fordi jeg konfronterer meg selv med fortiden ved å bli værende i sykkelsporten. Det enkleste hadde vært å trekke meg ut, slik Miguel Induarin har gjort, og heller være anonym. Det har jeg valgt ikke å gjøre. Jeg har valgt å bli stående i første rekke og ta de slagene som kommer, sier han i et intervju med Danmarks Radio under lagets treningssamling på Mallorca.

Langer ut mot kritiker

Ifølge Riis er det stadig vekk journalister som spør og graver om doping og hans egen fortid.

Den danske sykkelsjefen forteller at i et møte med sponsorer i Fokus Bank fikk han beskjed om at de ikke ville høre ham snakke om doping eller egen karriere, men heller høre om hvilke visjoner han har for sitt nye konsept.

– Hvis det er nødvendig så snakker jeg med de unge rytterne her om fortiden min og om doping. Min fornemmelse er at det ikke trengs, men dersom man spør Morten Mølholm (direktør i det danske idrettsforbundet som har satt spørsmålstegn ved Riis’ troverdighet som lageier), mener han sikkert at det bør være et kjempetema og ingenting annet. Fred være med det, sier Riis i retning av kritikerne.

Dersom det skulle dukke opp dopingsaker i Team VelóConcept skal «Ørnen fra Herning» være den første som fordømmer det.

– Jeg sier til dem: «Dere kan bare prøve å tenke tanken og gå den samme veien som vi gjorde. Så skal dere få en kilevink som dere aldri vil glemme». For det er ikke et tema hos oss, det er ikke den veien vi går.

Slår tilbake på oss alle, og spesielt meg

Den tidligere Tour de France-vinneren innrømmet i 2007 at han i fortiden hadde gjort han hadde gjort «sine feilvurderinger».

Han innrømmet å ha misbrukt EPO, veksthormon og kortison gjennom store deler av karrieren sin, også da han vant Tour de France sammenlagt i 1996.

Samtidig vet han også at mange av hans kritikere gjerne ser at han havner i trøbbel i sin nye satsing:

– For én ting er sikkert, sier jeg til rytterne mine: «Dersom én av dere roter det til, vil det slå tilbake i fjeset på oss alle, og spesielt meg. Og det kan dere bare glemme». Mer enn det kan jeg ikke gjøre. Vi ville jo ikke hatt den erfaring og forståelsen for emnet vi har, om vi ikke hadde hatt fortiden vår.

Ekspert på sykkeltilpasning

Foruten fortiden som juksepave, tror den nå 52 år gamle dansken han har et øye for deltajer som kan være til store hjelp for Vélo-Concept-rytterne:

– Gjennom min erfaring vet jeg hva som skjer om man endre små ting ved sykkelen, ting som tråkk, pedaler og andre små detaljer. På en treningstur her nede brukte jeg en halv time på å studere 10-12 ryttere, én etter én, og etterpå fortalte jeg dem hva de skulle justere. Jeg kan på 20 sekunder se på en rytter hva som skal til for at han sitter optimalt på sykkelen, mener han.

Riis snakker også om mye annet enn doping i løpet av intervjuet. Du kan lese alt her!

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse