Prøv Procycling Pluss idag

KLATRETRØYEN: Hvem får æren av å stå som vinner av klatrekonkurransen i Paris? Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Hvem stikker av med klatretrøyen?

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 28.06.16 20:19

Del på    

Vi har tatt en titt på klatrekonkurransen og favorittene til å vinne den.

(procycling.no): Tidligere har vi sett på favorittene til å vinne den gule trøyen i årets Tour de France. Nå er det klatrekonkurransen som står for tur. Hvem får æren av å stå på podiet med polkadottrøyen på Champs-Elysees søndag 24. juli?

Poengsystemet er det samme i år som det har vært siden 2012. Klatringene er kategorisert etter vanskelighetsgrad, der fjerdekategori er lettest, mens hors categorie, utenfor kategori, er hardest. På fjerdekategorier er det kun én rytter som får poeng, og han får ett poeng. To og ett poeng deles ut til de første over en tredjekategori, mens det er fem poeng å hente dersom man er først over en andrekategori. Derimot er det naturligvis flest poeng å hente på tøffeste stigningene. 10 poeng for en førstekategori, og hele 25 poeng får ryttere som kjemper seg over en HC-kategori i front.

Dersom målgangen på en etappe er på toppen av en andrekategori eller tøffere, dobles poengene.

Dette betyr at spesielt målgang på HC-kategorier blir avgjørende. I årets utgave er det tre etapper som avslutter slik. Da kan man altså maksimalt få 150 poeng bare på de tre HC-kategoriene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MOUNT VENTOUX: 50 klatrepoeng venter til førstemann opp det mytiske fjellet. Her sliter Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) og Joaquim Rodriguez seg opp til toppen under den femtende etappen i 2013. (c)Tim De Waele

MOUNT VENTOUX: 50 klatrepoeng venter til førstemann opp det mytiske fjellet. Her sliter Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) og Joaquim Rodriguez seg opp til toppen under den femtende etappen i 2013. (c)Tim De Waele

I fjor ble Chris Froome den første til å vinne både sammenlagt og klatrekonkurransen siden Eddy Merckx klarte det i 1970. Poengsystemet kan nemlig favorisere sammenlagtryttere sammenlignet med bruddvillige klatregeiter. Ryttere som Froome, Quintana, Aru og Contador kommer til å være helt der oppe på toppfinishene. Kan noen utfordre sammenlagtfavorittene i kampen om maillot a pois rouge?

Klatretrøyen er kanskje den trøyen som er vanskeligst å tippe vinner på. Dersom en av de antatt sterkeste rytterne taper mye tid i starten av rittet, og gir opp håpet om en topplassering, flyttes gjerne fokuset over på etappeseire og klatretrøye. Samtidig er det mange sterke hjelpere som står klare til å gå for egne sjanser på fjelletapper hvis deres kaptein velter ut av rittet. Vinneren av polkadottrøyen i 2014, Rafael Majka, er et eksempel på dette.

Favorittene

Chris Froome, Team Sky.

FROOME: Briten kan stikke av med klatretrøyen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

FROOME: Briten kan stikke av med klatretrøyen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det er vanskelig å utelate fjorårsvinneren når favorittene til klatretrøyen skal ramses opp. Briten viste seg fra en solid side i Criterium du Dauphine, og har et sterkt lag i ryggen. Med to toppfinisher på HC-kategoriserte stigninger på de første tolv etappene, kommer sannsynligvis Froome til å stå med mange klatrepoeng når rittets tempo står for tur på den 13.etappen. Han har vært en bauta i de første ukene av treukersritt. Klarer han å stå løpet ut, blir han vanskelig å slå, både i sammendraget og klatrekonkurransen.

Nairo Quintana, Movistar.

 

KLATRE-FAVORITT: Nairo Quintana kan fort stikke av med seieren i klatrekonkurransen. ©Tim De Waele

KLATRE-FAVORITT: Nairo Quintana kan fort vinne klatrekonkurransen, slik han gjorde i 2014. ©Tim De Waele

Den lille colombianeren virker å ha hatt en god oppkjøring hjemme i høyden i hjemlandet. Med seier og offensiv kjøring i Route de Sud, viste han at han er der han skal være når sesongens store høydepunkt nærmer seg. Duellen mot Froome i fjellene er noe enhver sykkelentusiast blir våt i munnen av å tenke på. Quintana er også garantert ute etter å revansjere nederlaget opp Mount Ventoux fra 2013, og der venter blant annet 50 klatrepoeng i potten.

OFFENSIV: Den angrepsvillige spanjolen fikk nyte dager i den prikkete trøyen i fjor, men måtte til slutt se seg slått. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

OFFENSIV: Den angrepsvillige spanjolen fikk nyte dager i den prikkete trøyen i fjor, men måtte til slutt se seg slått. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Joaquim Rodriguez, Katusha.

Purito har årets utgave av Tour de France som sesongens store mål, sammen med OL i Rio. Med kun én individuell og flat tempo, kan det være en profil som passer den spanske veteranen bra. I fjor fikk vi se Rodriguez gå målrettet etter klatretrøyen da sammenlagtsjansene røk, men han kom til kort i de virkelig avgjørende bakkene. Lite er morsommere enn en offensiv Rodriquez i form, og hvis han går for klatretrøyen også i år , blir det garantert underholdning på fjelletetappene.

Pierre Rolland, Cannondale.

Franskmannen har i år byttet beite, og har forlatt trygge, franske omgivelser til fordel for det amerikanske Cannondale-laget. Om formen er der den skal, blir det angrep fra Rolland. Han er en offensiv rytter, og har profittert på det med to etappeseiere fra 2011 og 2012. Det begynner dog å bli en stund siden han har vist de samme mestertaktene, og det store spørsmålet er om han er i god nok form til å hevde seg på de tøffeste fjelletappene under det 103. Tour de France.

ALPE D'HUEZ: Kan franskmannen finne tilbake til 2011-taktene? Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

ALPE D’HUEZ: Kan franskmannen finne tilbake til 2011-taktene? Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I tillegg til disse fire er det flere som garantert er gode nok til å hevde seg høyt oppe i klatrekonkurransen. Franskmennene Thibaut Pinot (FDJ) og Romain Bardet (AG2R) kan fort være med i tet, mens Astana også har kraftig bakkeskyts med blant annet Fabio Aru, Vincenzo Nibali og Diego Rosa. Alberto Contador (Tinkoff) kommer også til å være høyt oppe, og hvis han skal mislykkes er Majka og Roman Kreuziger klare til å være offensive. Det gjenstår å se om det er en klatrer som tilbringer lange dager i brudd som stikker avgårde med klatretrøyen, eller om det er en av sammenlagtkanonene som står i polkadott i Paris.

Tagget med: , ,

Les også disse