NYTT LAG: Carl Fredrik Hagen meldte overgang fra Sparebanken Sør til Joker Icopal etter 2016-sesongen. FOTO: Team Joker Byggtorge

– Hva i huleste gjør jeg her

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 12.02.17 17:20

Del på    

Carl Fredrik Hagen føler seg fortsatt som en fersk syklist, men i 2017 håper Joker Icopal-rytteren å nå et nytt nivå.

(procycling.no): I 2015 byttet Carl Fredrik Hagen ut terrengsykkelen med landeveiens variant, og syklet sin første sesong for Team Sparebanken Sør. Etter to fremgangsrike år blir 2017 25-åringens tredje sesong som landeveissyklist, men den første i Joker Icopal. For Oppegård-syklisten er det smått absurd at han, etter så få år som syklist, nå er en del av Norges beste sykkellag.

– Jeg må innrømme at jeg enda får jeg sånne følelser av «hva i huleste gjør jeg her egentlig», forteller Hagen til procycling.no, med latter i stemmen.

– Jeg startet jo med sykling i en alder av 22 eller hva det var. Så har du sånne som Iver (Johan Knotten, journ.anm), som går siste året på videregående nå. Da jeg var på hans alder visste jeg knapt hva klikkpedaler var for noe, understreker den ferske Joker Icopal-syklisten.

Etter kun to sesonger på landeveien har Hagen kjempet seg inn på Europas nest beste kontinentallag. Den tidligere Sparebanken-syklisten er takknemlig for sjansen han får hos blåtrøyene.

– Jeg er veldig glad over å være med i en så bra gjeng og få matchet meg. Samtidig er jeg veldig ydmyk overfor laget som helhet. Jeg håper jeg kan bidra og prestere godt utover sesongen, både for meg selv og for laget. Jeg føler jo at jeg legger det meste av presset på meg selv, påpeker Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLATREKONGE: Carl Fredrik Hagen kapret klatretrøyen i Tour des Fjords 2016. Foto: Kjetil R. Anda / procycling.no

Jakter flere triumfer

Sykkelmerittene til 25-åringen tilsier at plassen i Joker Icopal sine rekker er vel fortjent. Få nordmenn stiger lettere opp bakkene på sykkelen enn Hagen, som tok klatretrøya under Tour des Fjords 2016. Kapasiteten og talentet er der, men Joker Icopal-syklisten vinner ikke mange sykkelritt. Det håper han å endre i 2017.

– Det neste steget håper jeg skal bli at jeg vinner løp. Det er ting jeg har jobbet med gjennom vinteren som jeg håper, i kombinasjon med litt smarte sykkelhoder rundt meg, kan bidra til å sette konkurrentene sjakk matt. Jeg vinner ikke noen massespurt i 2017 heller, men det er noen andre våpen jeg kan dra nytte av da, humrer mannen fra Oppegård.

– Den generelle kjørestyrken er bedre, men spesielt det med mye rykk og napp. Jeg føler jeg har fått enda større toleranse og enda større punch over 3-4 minutter. Da jeg var fersk i gamet var jeg veldig sårbar for flere rykk etter hverandre. Jeg føler jeg tåler mange av dem nå, og det er ikke noe negativt. Jeg håper i hvert fall at jeg skal tåle litt juling utover i sesongen.

Hagen og Joker Icopal har allerede lagt bak seg to treningssamlinger i vinter, og reiser til Mallorca om halvannen uke for å spisse formen inn mot sesongstart.

– Jeg har aldri vært en rytter som er i form tidlig. Jeg trenger litt tid på meg til å finne rittrytmen og få beina i gang. Jeg håper den samlingen på Mallorca kan bidra til å sjokke kroppen skikkelig. Slik at når vi kommer til Belgia og Frankrike har jeg muligheten til å gi gass fra start.

Drømmer om VM i Bergen

Sesongåpningen til Joker Icopal skjer den 5. mars, i Grand Prix de la Ville de Lillers. Carl Fredrik Hagen vil være blant Joker sine utvalgte den dagen. 25-åringen har pekt seg ut flere mål gjennom sesongen, men det største målet kommer til høsten. Drømmen er en plass på det norske VM-laget.

– Hovedmålet mitt for 2017 er å kjøre så stabilt og bra at jeg i hvert fall kan være med i diskusjonen om en plass på VM-laget i Bergen. Det er drømmen for sesongen, beretter Hagen.

Skal drømmen gå i oppfyllelse må landslagssjef Stig Kristiansen imponeres. Den tidligere terrengsyklisten har plukket seg ut en neve med ritt der ambisjonene er skrudd opp.

– Om vi skal gå på enkeltløp så er Sundvolden GP kjempeviktig. Tour of Norway og NM er viktig. Så har jeg lyst til å vise meg frem i det etapperittet vi har fått i Frankrike før NM. Le Tour de Savoie Mont Blanc. Det er et 2.2-løp med bare fjell nede i Chamonix-området. Det gleder jeg meg skikkelig til, sier nordmannen med håp i stemmen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DOMINERTE: Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen sørget for dobbelseier til Sparebanken Sør under fjorårets Sundvolden GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Gøy da vi herjet med Joker

Særlig Sundvolden Grand Prix er et ritt der Hagen selv tenker han har gode muligheter. Under 2016-utgaven herjet Sparebanken Sør med Joker, og tok de to første plassene ved Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen. I år håper Joker-rytteren at det er blåtrøyene som dominerer.

– Jeg skal være i såpass bra slag den helgen at det er få som skal kunne kjøre direkte fra meg opp der. Men det er klart det er mye som skal stemme. Det er ikke bare om å gjøre å ha watt i beina. Men det hadde vært veldig gøy. Det ble en ganske kul helg da vi herjet med Joker i fjor. Sett fra det ståsted jeg var i på den tiden, humrer han.

Etter dobbeltseieren i Sundvolden fulgte Sparebanken Sør opp med Trond Håkon Trondsen sin seier i Ringerike Grand Prix dagen etter.

– Jeg har lyst til å gjenta det med Joker i år. Det innebærer jo at vi må gruse de andre. Med det laget vi har nå så skal dobbeltseier den helgen være innenfor rekkevidde om vi lykkes med taktikk og form, spår den tidligere Birken-vinneren.

Ung i gamet, men ingen ung rytter

De fleste syklister som er en del av et kontinentallag drømmer om et liv som proff. Carl Fredrik Hagen er intet unntak, men han vet at klokken tikker.

– Det er ikke det som er hovedfokuset mitt. Men det er klart jeg har et mål om å komme meg opp på høyeste nivå en dag. Selv om jeg er ung i gamet, så er jeg ikke en ung rytter lenger. Jeg har ikke altfor mange år på meg før de fleste profflagene bare sletter navnet mitt fra blokka, forteller 25-åringen nøkternt, men drømmen lever.

– Å kjøre en Grand Tour er det største målet mitt. Det er langt der framme, men nå er det bare fokus på å kjøre så bra som mulig den sesongen som kommer.

Tagget med: , , , ,

Les også disse