UHELDIG: En skuffet Kristoffer Halvorsen kom seg i mål for egen maskin etter velten på oppløpet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Holst Enger og Halvorsen veltet på oppløpet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 22.05.18 18:00

Del på    

De norske håpene endte spurten i Grimstad på uheldig vis.

GRIMSTAD (procycling.no): Åpningsetappen av Tour des Fjords ble avsluttet med lokale runder inne i Grimstad. Et samlet felt dundret inn i den siste bakken, med 500 meter igjen til mål. I kaoset veltet flere på oppløpet, men Fabio Jakobsen fant veien til mål. Quick-Step Floors-spurteren avanserte på de siste meterne, og vant komfortabelt.

For Sondre Holst Enger endte spurten med noen hundre meter igjen. Flere mann gikk i bakken, og Israel Cycling Academy-spurteren var blant de første som traff asfalten.

– Veien i Grimstad smakte ikke så godt i dag. Jeg fikk utrolig bra hjelp der. Men så ble jeg sperret av en Sunweb-rytter. Jeg skulle inn på et hjul. Så tror jeg noen traff meg bakfra, sier Holst Enger i intervju med TV 2 etter målgang.

– Jeg har ikke brukket noe. Det svir bare. Det er ikke verre enn det. Men det er kjedelig. Jeg tror ikke jeg får sove så godt de neste nettene, konstaterte 24-åringen.

Enger var nære seier i Tour of Norway, med to andreplasser, én tredjeplass og én femteplass. Onsdag fikk han god hjelp av August Jensen i finalen. En Sunweb-rytter kjørte inn foran Enger, som gjorde at Israel Cycling Academy-rytteren måtte svinge til siden. På vei tilbake på hjul kom nordmannen for tett på en annen Sunweb-syklist, og deiset i bakken.

Flere andre fulgte etter. Kristoffer Halvorsen var blant dem som også gikk ned. Men begge de to norske spurthåpene fullførte etappen for egen maskin, og vil starte morgendagens etappe.

Dimension Data bommet på opptrekket

Edvald Boasson Hagen hadde ikke det nødvendige trøkket i beina på de siste meterne, og ble nummer fem.

– Jeg så ikke noe til velten. Jeg er glad for hver gang jeg ikke er i bakken. Det ble en veldig lang spurt, og jeg var litt for langt bak inn i bakken. Laget gjorde en bra jobb på slutten for å holde meg framme, men det var nok litt for tidlig framme. Uansett er det bra å ikke gå ned i noen velt, sier Edvald Boasson Hagen i intervju med TV 2 like etter målgang.

Dimension Data var synlige i kilometerne før finalen, men traff ikke helt med opptrekket inn mot målstreken i Grimstad.

– Det ble en rask avslutning. Jeg visste at jeg måtte være langt foran. Men det var hektisk og vi kom ikke fram. Det var en hard kamp. Formen føltes ganske bra egentlig. Så det er positivt. Men tydeligvis ikke bra nok til å krysse linja først, konstaterer 31-åringen.

Jakobsen tror ikke på sammenlagtseier

Fabio Jakobsen timet det perfekt. Og tok Quick-Step Floors sin 34. seier for sesongen. 21-åringen, som er førsteårsproff, vant for tredje gang i år.

– Det var en veldig rask finale. Det var hektisk. Jeg fulgte bakhjulet til Sondre Holst Enger. Han ble trukket opp bakken av en lagkompis. Så ble jeg passert av et par ryttere. Jeg tenkte jeg skulle vente til det var 200 meter igjen. Så fikk jeg plass på venstre side, og så var jeg den raskeste, sier Jakobsen til procycling.no etter målgang.

– Er ikke det en god følelse?

– Jo det er det. Jeg forventet det ikke. Jeg har ikke følt meg så bra den siste tiden. Å vinne her føles utrolig, beretter unggutten.

Moreno Hofland (Lotto Soudal) ble nummer to foran Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) og hans lagkompis Amund Grøndahl Jansen. Ti bonussekunder gikk til Jakobsen, som nå leder rittet sammenlagt. Han tror dog ikke han klarer å forsvare trøya.

– Jeg vet ikke. den tredje etappen er veldig hard. Jeg er bare 21 år, og tror ikke jeg er like god der som Edvald Boasson Hagen og de andre sammenlagtfavorittene. Men jeg skal prøve å vinne igjen i morgen, så får vi se.

Slik gikk det til:

Carlos Verona (Mitchelton-Scott), Floris Gerts (Roompot), Henrik Evensen (Joker-Icopal), Daniel Pearson (Aqua Blue) og Frantisek Sisr (CCC) fikk gå av gårde tidlig på etappen.

Kvintetten ledet med over to minutter med 30 kilometer kjørt. Den første innlagte spurten var Sisr først over, foran Evensen og Gerts.

Hovdefeltet begynte å kontrollere, og var 1:50 bak.

Klatrepoeng

Syv mil ut i rittet økte utbryterne igjen. Nesten tre minutter var avstanden inn mot første bakkespurt. Denne gangen var Evensen raskest, med Verona og Gerts bak seg.

Utbryterne holdt unna inn til den lokale runden i Grimstad. Med 23 kilometer igjen krysset de målstreken for første gang, med hovedfeltet snaue to minutter bak.

Spurtlagene kjørte, og ledelsen sank raskt. Med 19 kilometer igjen av runden var det bare 1:15 fram til kvintetten.

Samling før spurten

Storlagene tok kontroll mot slutten. Sunweb, Quick-Step Floors, Team Sky og Dimension Data samarbeidet for å kjøre inn bruddet på fem.

Det klarte de med åtte kilometer igjen, og et samlet felt kom inn mot målstreken i Grimstad. I den siste bakken og på de siste hundre meterne var Fabio Jakobsen den raskeste. Dermed ble det en ny seier til Quick-Step og gul trøye på unggutten.

Tagget med: , , , ,

Les også disse