Prøv Procycling Pluss idag

NESTEN: Markus Hoelgaard avsluttet Fredsrittet med en andreplass. Her fra VM i 2015. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– I dag var det ikke jeg som ble nummer to, det var laget

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 5.06.16 21:45

Del på    

U23-landslaget nære seier på siste etappe av Fredsrittet.

Søndag avsluttet det tsjekkiske Fredsrittet med en opptur for de norske U23-guttene. En kort bakke inn mot mål avgjorde etappen, og Markus Hoelgaard syklet godt opp kneika. 21-åringen tok andreplassen, bak belgiske Bjorg Lambrecht. Nordmannen ble nummer ti i sammendraget, der franske David Gaudu gikk helt til topps.

– I dag var det ikke jeg som ble nummer to, det var laget, sier en godt fornøyd Markus Hoelgaard til procycling.no, før han roser den norske laginnsatsen opp i skyene.

– Det var en veldig kul etappe, der alle på laget kjørte sinnssykt bra hele dagen. Vi hadde først Trond Trondsen og Kristian Aasvold i brudd. Så kjørte Ole (Forfang) seg opp, mens jeg satt og gjorde ingen ting. Jeg ventet bare på finalen og fikk en veldig billig reise. Det var vanvittig bra lagarbeid, skryter Joker Byggtorget-syklisten, og får støtte fra sin landslagssjef.

– Vi prøvde å kjøre et løp der Markus skulle få sjansen til å vinne etappen. De fem andre kjørte offensivt og satte press på de som forsvarte sammenlagtplasseringene sine, forteller landslagssjef Stig Kristiansen fra bilen i Tsjekkia, på vei tilbake til Norge.

SPENT: - Det er først i morgen det virkelig smeller, sier landslagssjef Stig Kristiansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

STOLT: Landslagssjef Stig Kristiansen var godt fonøyd med innsatsen på siste etappe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det var et flott sykkelritt fra vår side
De tre nordmennene kom seg med i bruddet som ble etablert tre mil ut i rittet, etter mye støting i starten. Bruddet ble hentet inn før den siste bakken, og lagkameratene hjalp Hoelgaard i posisjoneringen.

– De kjørte knallhardt på en veldig kupert etappe. Det var et kjempeflott sykkelritt fra vår side. Det hadde vært hyggelig med seier, men det var en veldig god andreplass, beretter Kristiansen.

– Jeg fikk veldig bra hjelp av Kristian og Øyvind (Lukkedahl) til å posisjonere meg i bunnen av bakken. Så prøvde jeg å følge ledertrøya, men han var ikke sterk nok da Lambrecht angrep. Da gikk jeg etter selv, men klarte ikke å hente ham. Du ønsker jo alltid å ta seieren når du er så nære, men jeg er fornøyd med andreplassen, forteller Hoelgaard.

Den yngre Hoelgaard-broren var beste nordmann på alle de tre etappene i Fredsrittet. Ålgård-syklisten er godt fornøyd med det han prestert i det tsjekkiske U23-rittet.

– Jeg hadde håpet på litt mer i går enn det det endte opp med. Samtidig så er jeg ikke noen klatrer, så det var egentlig det jeg var god for. Jeg må nesten bare være fornøyd med det, selv om jeg håpet på å være med den første gruppen. Jeg var ganske nær, men med den andreplassen i dag så har det vært en bra helg, sier Hoelgaard som tapte 43 sekunder i sammendraget på lørdagens klatreetappe.

– Store sko å fylle
Landslagssjefen har fortsatt 2000 kilometer igjen av bilturen, og tar seg tid til å gi litt skryt til 21-åringen som ble hans beste rytter i Tsjekkia.

– Han er ikke av de aller ypperste klatrerne i så lange fjell som det vi så i går. Markus forsvarte seg kjempegodt ut ifra hva vi forventet. I forhold til hvor lang vei det har vært for han og hva han har gjort før så gjør han en kjempekonkurranse. Det gjelder å se hele perspektivet. Disse gutta er fortsatt unge, ytrer landslagssjefen, som poengterer at det norske sykkelpublikum har blitt godt vant med gode klatrere i U23-klassen. I fjorårets utgave av Fredsrittet ble Odd Christian Eiking nummer tre.

– Vi har ikke helt klart å fylle skoene til Lunke og Eiking på U23-siden når det gjelder lange klatringer. Det er kanskje ikke så rart. Det er store sko å fylle.

Hyllet på podiet: Odd Christian Eiking er tre i sammendraget og leder ungdomskonkurransen (foto: Tour of Norway)

FJELLGEITER: Odd Christian Eiking og Sindre Lunke gav U23-landslaget slagkraft i fjellene. De har nå tredd inn i proffenes rekker. Her er førstnevnte på podiet under Tour of Norway. Foto: Tour of Norway

Prøver alltid å vinne
Neste test for U23-landslaget kommer rundt midten av juli i italienske Giro della Valle d’Aosta. Sindre Lunke ble nummer åtte i etapperittet i fjor, og Odd Christian Eiking vant den andre etappen. Kristiansen håper arvtagerne til superduoen kan ta enda et steg innen årets utgave av U23-rittet starter.

– Vi har noen typer jeg håper skal blomstre ytterligere i den måneden vi har til rådighet inn mot Aosta. Ryttere som Njål Kleiven, Jonas Abrahamsen og Kristian Aasvold som er lette klatrertyper. Så ser vi at både Njål og Kristian, som jeg hadde med meg her, har noen trappetrinn før de er på ypperste U23-nivå.

– Jeg håper de klarer å ta et steg i måneden som kommer. Så er Aosta litt annerledes enn Fredsrittet, med flere klatringer på rad. Det er mange som klarer én klatring og mål på toppen. Jeg tror de norske er bedre når det kommer flere klatringer per etappe, mener landslagssjefen som håper på nye seire for U23-guttene.

– Målsetningen er at vi prøver å vinne, slik den alltid er når man stiller til start i sykkelritt.

Tagget med: , , , ,

Les også disse