Prøv Procycling Pluss idag

ÅRETS FØRSTE: Blel Kadri sikret en fantastisk soloseier og ble Frankrikes første etappevinner i årets Tour de France lørdag. Foto: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)

Hjemmehelt vant den første fjelletappen

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.07.14 17:28

Del på    

Sikret Frankrikes første triumf.

GÉRARDMER LA MAUSELAINE (procycling.no): To vegger av noen stigninger så sammenlagtrytterne måle krefter på den åttende etappen.

De spilte dog bare annenfiolin hva gjaldt etappeseieren.

Franskmannen Blel Kadri sikret årets første triumf for franskmennene da han forlot bruddkameratene med mer enn 22 kilometer igjen.

– Jeg kjente at jeg hadde kjempegode bein og bestemte meg for at jeg bare måtte kjøre og ikke vente dem inn igjen, sier Kadri like etter etappeseieren i målområdet i Gérardmer La Mauselaine.

De siste 1,8 kilometerne gikk til himmels med en gjennomsnittlig stigning på 10 prosent. Det stoppet ikke Kadri. Motivert av tusenvis av franskmenn som jublet ham opp veggen av en avslutning, klatret han seg inn i franskmennenes hjerter.

– Dette er helt, helt utrolig. Jeg er så glad. Jeg spurte laget om jeg fikk lov til å forsøke meg i brudd, og jeg er takknemlig for at jeg fikk muligheten siden jeg visste det var en god etappe for meg, jubler franskmannen.

27-åringen hevet begge armene i visshet om at hans største triumf i karrieren var et faktum.

Franskmannen ble belønnet med kinderegg da han også overtok klatretrøya etter å ha vært først over samtlige kategoriserte stigninger.

Bak den suverene etappevinneren hamret sammenlagtfavorittene løs på hverandre. Tinkoff-Saxo satte en brutal fart for deres kaptein Contador opp den siste bakken for å sprenge feltet.

– Vi hadde planlagt at vi skulle lede feltet inn i stigningene og sette fart på det for å gjøre det til et hardt ritt, forklarer deres sportsdirektør Bjarne Riis til procycling.no og danske medier i målområdet.

Det klarte de til gagns. Jakob Fuglsang (andremann sammenlagt), Bauke Mollema (fjortendemann) og Pierre Rolland var noen av Tinkoff-Saxos ofre.

De klarte å kjøre seg opp i utforkjøringen ned til den siste bakken på etappen. 1,8 stupbratte kilometer avsluttet etappen, og Tinkoff-Saxo og Movistar satte et voldsomt tempo inn i bakken for hovedfeltet.

Contador angrep favorittene med én kilometer igjen, og kun den gule trøya Vincenzo Nibali maktet å følge.

Spanjolen forsøkte flere ganger å rykke fra italieneren, og på de siste 100 meterne lyktes han og fikk tre sekunder ned til Nibali.

– Det betyr ikke så mye at han tar tre sekunder, men det er viktig psykologisk at han tvang Nibali til å gi opp og slippe Contador. Det lover godt for fortsettelsen, fortsetter Riis.

De ble andre- og tredjemann på etappen, 2’17 og 2’20 bak Kadri.

Richie Porte viste seg som den tredje sterkeste sammenlagtrytteren da han fulgte like bak Contador og Nibali over målstreken.

Kort oppsummert
Den åttende etappen så en kamp for å komme med i bruddet da det var forventet at de ville holde unna.

Den første timen var gjennomsnittsfarten 51,2 kilometer i timen. Det bare understreket den voldsomme kampen for å få luke til feltet.

Til sist lyktes Sylvain Chavanel (IAM Cycling) og Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) å få avstand ned til feltet som lot dem gå.

Simon Yates (Orica GreenEdge), Adrien Petit (Cofidis) og Blel Kadri (Ag2r) så også et brudd som deres beste sjanse og støtet seg opp til duoen i tet.

Kvintetten samarbeidet bra, og Astana-hjelperne som førte feltet for Vincenzo Nibali lot dem få en trygg ledelse. Med 70 kilometer igjen var avstanden 10’45.

Terpstra trillet først over mellomspurten 61 kilometer fra målstreken. Bryan Coquard (Europcar) vant spurten om sjetteplassen foran Marcel Kittel (Giant-Shimano) og Peter Sagan (Cannondale).

Både for de fem i i bruddet og hovedfeltet med sammenlagtfavorittene handlet etappen om de siste tre milene.

Der startet klatringen. To andrekategorier og én tredjekategori opp til målstreken på Gérardmer La Mauselaine måtte forseres.

Den første andrekategorien, Col de la Croix des Moinats var 7,6 kilometer lang med en gjennomsnittlig stigning på 6 prosent.

Deretter ventet to ordentlige knekkere. Col de Grosse Pierre elleve kilometer fra målstreken var tre kilometer lang med et snitt på 7,5 prosent, men hadde flere partier brattere enn 15 prosents stigning.

Bakken som avsluttet etappen, Gérardmer La Mauselaine, var 1,8 kilometer lang med en gjennomsnittlig stigning på 10,3 prosent.

35 kilometer fra målstreken satte Katjusja opp farten i feltet. De fikk hjelp av Belkin, og de barberte raskt bort minutter av kvintettens ledelse. Med 26 kilometer var avstanden seks minutter.

Kadri viste seg raskt sterkest opp den første andrekategorien og var alene i tet med 22 kilometer igjen. Han distanserte Chavanel og Yates som fulgte nærmest, og over toppen var han 50 sekunder foran landsmannen Chavanel.

Feltet var 4’30 bak Kadri over bakketoppen 18 kilometer fra målstreken.

Franskmannen stormet videre og sikret klatretrøya da han trillet først over nest siste stigning også, halvannet minutt foran Chavanel.

Tinkoff-Saxo sprengte feltet i fillebiter opp den nest siste bakken. Det var tydelig at de ønsket å gjøre etappen tøff for Contadors konkurrenter.

Bauke Mollema, Jakob Fuglsang og Pierre Rolland var noen av klatrestjernene som måtte slippe opp den stupbratte veggen elleve kilometer fra målstreken.

Kadri leverte en fantastisk soloprestasjon og kom mutters alene inn i den siste bakken. Tusenvis av franskmenn jublet ham opp de siste 1.800 meterne til en fantastisk etappeseier.

I utforkjøringen ned til den siste bakken veltet Andrew Talansky. Også Geraint Thomas måtte en tur i asfalten, men begge var tilbake på sykkelen for å fullføre etappen.

I feltet kjørte Astana og Nicholas Roche et voldsomt opptrekk for Contador inn i den siste bakken.

Contador angrep med én kilometer igjen. Bare Nibali maktet å følge umiddelbart.

De andre sammenlagtfavorittene var som blåst for vinden. Contador forsøkte flere ganger å parkere Nibali, men det var kun på de siste hundre meterne han lyktes. Spanjolen kjempet seg i mål tre sekunder foran den gule trøya.

Richie Porte fulgte på fjerdeplass og viste seg sterk som Team Skys nye kaptein etter at Froome veltet ut av Tour de France.

Tagget med: , , , ,

Les også disse