TOUR DE FRANCE 2021: Slik ser løypekartet ut for neste års Tour de France. FOTO: ASO

Historisk Mont Ventoux-etappe og mye tempo: Slik blir Tour de France 2021

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 1.11.20 23:00

Del på    

Søndag kveld ble Tour-løypen presentert.

Den 108. utgaven av rittet vil gå fra 26. juni til 18. juli. Blant godbitene i neste års rute finner vi to forseringer av Mont Ventoux på én dag, for første gang i Tourens historie. I den siste uken blir det også rikelig med muligheter for klatrerne, med tre toppavslutninger.

Samtidig blir det også betydelig mer tempo i neste års utgave. Det blir to individuelle tempoetapper og totalt 58 kilometer med tempo. Den siste tempoen kommer på den 20. etappen.

Grand Départ i Bretagne

Det var allerede kjent at Bretagne avholder neste års Tour-start, etter at den danske Tour-starten ble flyttet til 2022. Den første etappen starter i Brest og de tre første etappene går i Bretagne.

Allerede på dag to vil sammenlagtrytterne settes på prøve, når de og puncheurene skal kjempe om sekunder og etappeseier på Mûr-de-Bretagne (2 kilometer à 6,9 prosent). Stigningen er blitt brukt tre ganger siden 2011, sist gang i 2018, da Dan Martin vant der på den sjette etappen.

På den femte etappen venter den første tempoen. Da står det 27 kilometer på programmet i Laval.

I løpet av den første uken venter trolig tre muligheter for spurterne. På den tredje etappen fra Lorient til Pontivy, på den fjerde, fra Redon til Fougères og den sjette, fra Tours til Chateauroux.

Alpene

Etter en mellomhard etappe på den 7. etappen venter to etapper i Alpene, før den første hviledagen.

Den 8. etappen avslutter med klatringene Col de Romme og Col de la Colombiére, før man stuper ned til målgang i Le Grand-Bornand, slik man også gjorde i 2018. Da var det Julian Alaphilippe som stakk av med etappeseieren.

Den andre Alpe-etappen avsluttes med den 21 kilometer lange klatringen til Tignes, slik man egentlig skulle på den 19. etappen i Tour de France 2019, som ble avbrutt av de dramatiske jordskredene.

Før den avsluttende klatringen skal rytterne igjennom fire kategoriserte klatringer, deriblant 12 kilometer lange Col du Pré, før man fortsetter videre opp til Cormet de Roselend.

Etter hviledagen venter en flat etappe på 186 kilometer mellom Albertville og Valence, som tar rytterne sørover til Provence, hvor Mont Ventoux venter på den 11. etappen.

Det ikoniske Tour de France-fjellet vender tilbake for første gang siden 2016, da Chris Froome endte opp med å løpe oppover klatringen, etter en kollisjon med en motorsykkel.

Denne gangen skal man ikke over fjellet bare én gang, men to ganger.

Målgang er imidlertid ikke lagt til toppen av «Giganten av Provence», men i bunnen av utforkjøringen i Malaucène.

Etter den brutale etappen to nye spurtmuligheter, på etappene til Nimes og Carcassonne. Området er imidlertid svært sidevindsutsatt, dermed kan det også bli spennende i sammendraget, om værforholdene er riktige.

Andorra og Pyreneene

På den 14. etappen venter en klassisk dag for brudd, med mellomlange bakker hvor Col de Montségur, Col de la Croix des Morts og Col de Saint-Louis står på programmet.

Dagen før den andre og siste hviledagen, på den 15. etappen, skal ritet inn i Andorra, hvor man også får rittets høyeste punkt: Port d’Envalira, 2408 meter over havet.

Etappen avsluttes med 6,4 kilometer à 8,5 prosent opp Col de Beixalis, før man stuper ned til mål i Andorre-La-Vieille.

Etter den siste hviledagen venter en ny, fin dag for brudd, før man skal avslutte med to svært krevende Pyrene-etapper.

Den 17. etappen har identisk avslutning, som den historiske 65 kilometer lange etappen fra 2018, som Nairo Quintana vant.

I år skal imidlertid rytterne sykle 113 kilometer før man tar fatt på de tre klatringene Col de Peyresourde, Col de Val Louron-Azet, før den tøffe klatringen opp Col du Portet. Den 16 kilometer lange klatringen har en snittprosent på 8.

Den påfølgende etappen avsluttes opp Luz Ardiden, hvor Dag Otto Lauritzen i 1987 ble den første nordmannen til å vinne en Tour de France-etappe, da han vant på den franske nasjonaldagen, 14. juli.

På den 131 kilometer lange etappen skal man også over Col du Tourmalet underveis, før avslutningen opp den 13,3 kilometer lange Luz Ardiden.

Nest siste sjanse for spurterne på den 19. etappen, på den 203 kilometer lange etappen fra Mourenx til Libourne, før den avgjørende tempoetappen kommer på den 20. etappen. Her står 31 kilometer på programmet.

Deretter gjenstår kun den tradisjonelle etappen til Paris. Etappen er 112 kilometer lang og starter i Chatou, før man sykler den sedvanlige runden inne på Champs-Élysées som avslutning, hvor spurterne skal kjempe om den gjeve etappeseieren, før sammenlagtvinneren skal hedres på podiet

Tagget med: ,

Les også disse