Prøv Procycling Pluss idag

20170924 BERGEN Peter Sagan og Alexander Kristoff på premieutdelingen på Torgalmenningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Historisk Kristoff fikk trøst av Sagan

Øyvind Godø
Tips meg

Publisert 24.09.17 17:16

Del på    

Begge medaljørene gjorde ting ingen har maktet før.

BERGEN (Dagbladet): Godt over 100 000 elleville tilskuere stilte seg opp rundt VM-løypa i Bergen for å se Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff kjempe om norsk VM-gull på hjemmebane i den 267,5 kilometer lange løypa.

De to norske stjernene var på topplista over de største forhåndsfavorittene sammen med stjerner som Peter Sagan, Michael Matthews, Matteo Trentin, Greg Van Avermaet og Mikhael Kwitakowski.

I runde etter runde – i vakre naturomgivelser – ble syklistene hyllet av folkehavet i Bergen. Stemningen ble stadig mer elektrisk gjennom denne spesielle søndagen. Så var vorspielet over. Festen steg mot det absolutte klimaks.

For Alexander Kristoff personlig ble det et lite antiklimaks da han ble klar over at Peter Sagan slo ham på målstreken og frarøvet Kristoff verdensmestertittelen p hjemmebane.

Historiske Kristoff og Sagan

Men VM-sølv er en ekstremt imponerende bragd av 30-åringen som ble europamester tidligere i sesongen og som også har OL-bronse på merittlista.

Det kan ingen andre vise til. Både Kristoff og Sagan ble historiske i dag.

– Det er kult at jeg har noe historisk, i hvert fall, sier Alexander Kristoff til Dagbladet etter VM-sølvet.

– Der slo du i hvert fall Sagan.

– Sagan mangler OL-medaljen, men det kommer sikkert. Sagan er det største talentet vi har sett i nyere tid. Han er ikke den verste å tape for og er en verdig vinner.

Sagan: – Overrasket over publikummet

Den triple verdensmester fra Slovakia hevder at han fikk noe dårlig samvittighet etter å ha kapret gullet foran nesa til Kristoff på hans hjemmebane.

Etter målgang trøstet han sin norske rival, samtidig at Sagan først og fremst nøt øyeblikket.

Overfor Dagbladet beskriver Sagan det som helt spesielt at han ble hyllet i Bergen, selv om han var festbrems for den norske festen.

– Jeg er veldig overrasket over at publikummet her er så fornøyde selv om jeg vant. Det er veldig spesielt for meg. Det setter jeg stor pris på, sier Sagan til Dagbladet.

– Hvordan var det å vinne her i Bergen og motta enda et gull?

– Atmosfæren er var helt utrolig. Den var fantastisk. Man skjønner at Norge elsker sykling. Jeg ser jo nordmenn overalt hvor jeg sykler ellers i året, så det er kult.

Hyller stemningen

Sagan synes det var ekstra stas å gå til topps i folkehavet i vestlandshovedstaden.

– Det var mer folk her enn i Richmond og i hvert fall Doha, haha, så dette var gøy, sier slovaken.

Rockestjernen fra Slovakia kom inn i mesterskapet med usikkerhet rundt seg etter angivelige sykdomsplager og en ugunstig oppladning.

Akkurat som i VM i fjor var det nok – som Kristoff sa til Dagbladet på fredag – en sterk overdrivelse og et spill for galleriet. Sagan hadde stålkontroll og vant igjen.

Kristoff: – Jeg er bitter

Det gjorde vondt for Kristoff på hjemmebane.

– Det er ikke det samme med sølv som å ta gull. Det er det ikke. Jeg hadde en følelse av at Sagan var foran meg. Han kom forbi meg, men så klarte jeg å utligne farten. Hvis det var litt lenger, kunne jeg faktisk ha slått ham, sier den norske sølvvinneren.

– Jeg er bitter fordi jeg ikke klarte det. Jeg hadde alle muligheter til å klare. Spurten satt bra, men Sagan var enda bedre. Sagan i slike løyper er nesten umulig å slå. Jeg håpte det ikke var han som var på hjulet mitt.

– Hvor stort er dette? spør procycling.no.

– Det er stort. Edvald har et VM-sølv og nå har jeg det også. Det er bare Thor som topper oss. Jeg skulle gjerne hatt det gullet jeg også. Det hadde toppet alt om jeg ble verdensmester på hjemmebane.

Matthews tabbe

Heller ikke bronsevinner Michael Matthews jublet for sin medalje. Til Dagbladet forteller vinneren av spurttrøya fra Tour de France at han fortsatt er irritert over at han ikke gjorde som Kristoff og Sagan i den siste bakken.

– Sagan og Kristoff var råsterke i spurten, men de gikk ikke etter angrepene i den siste bakken, slik jeg gjorde. Det var nok smartere og utgjorde kanskje forskjellen mellom oss. Jeg er glad for å være på pallen, men det var feil medalje, sier Matthews til Dagbladet.

Nok en gang ble slovaken hakket for sterk.

– Sagan er alles nemisis i verdensmesterskap. Han er helt unik. Jeg kastet bort litt krefter da jeg gikk etter et angrep mot slutten. Kanskje burde jeg ha vært litt kaldere. Jeg er skuffet, sier Matthews.

Dumoulin synes løypa var for lett

Heller ikke tempokongen Tom Dumoulin var fornøyd med utfallet av VM-fellesstarten. Han skulle helst sett at løypa var enda hardere.

– Vi gjorde et bra ritt, men vi har ikke den avslutteren som Slovakia, Norge og Australia. Det er ikke overraskende at Sagan, Kristoff og Matthews gjør opp om seieren. Løypa var ikke hard nok for oss, sier nederlenderen.

– Det var uvanlig å angripe noe før med denne løypeprofilen. Man måtte vente til den siste bakken, men også for de som fikk luke der, ble det for tøft å holde luka inn til mål.

Den polske stjerna og tidligere verdensmesteren Michal Kwiatkowski fikk heller ikke fullklaff.

– Jeg skulle ønske jeg var sterk nok til å stikke ifra mot slutten eller utfordre Sagan i spurten, men det klarte jeg dessverre ikke.

Eiking vant prestisjepris

Odd Christian Eiking var i tillegg til Kristoff en annen nordmann som markerte seg positivt. På hjemmebane gikk han i et brudd med Tim Wellens og mange sterke ryttere, hvor Eiking til slutt fikk prisen som rittets mest offensive rytter

– Jeg fikk frysninger av å kjøre her i Bergen, forteller han.

Edvald Boasson Hagen var på forhånd sett på som en vel så stor favoritt som Kristoff, men overraskende nok slapp han i den siste bakken, mens Kristoff akkurat klarte å komme seg med i tetgruppa.

– Jeg drømte om gullet,og hadde håpet at jeg skulle være med over toppen. Målet mitt var å prøve å støte ifra på de siste tre kilometerne. Men når man ikke er med i gruppa så er det kjørt, sier Boasson Hagen.

– Vi hadde håpet på medaljer, og vi klarte å få en. Det er vanskelig å plukke medaljer, så da var det godt vi klarte én.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse