HAR DOMINERT: Deceuninck - Quick-Step har dominert i Le Samyn de siste årene. Her fra 2018-utgaven, med fjorårets vinner Florian Sénéchal foran Zdenek Stybar. Foto: Luc Claessen/Tim De Waele/Getty Images

«Hipsterritt» inn på Edvalds program: – Får mer selvtillit ved å kjempe i toppen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 7.01.20 11:24

Del på    

Møter blant andre Uno-X i Le Samyn.

(procycling.no): Det belgiske éndagsrittet har eksistert siden 1968 og siden 1970 oppkalt etter deres første vinner, José Samyn, som døde etter en velt i et kermesse i 1969. Samyn var også fra området hvor rittet kjøres. De store norske resultatene har uteblitt i rittets drøyt 50 år lange historie, og Sven Erik Bystrøms syvendeplass fra 2016 og tiendeplassen til Bjørnar Vestøl fra 2002 er hittil de to beste resultatene.

Det står i sterk kontrast til de øvrige belgiske klassikerne i første del av vårsesongen, med tanke på at Thor Hushovd har vunnet Omloop Het Nieuwsblad, Alexander Kristoff har to podieplasser fra Kuurne-Brussel-Kuurne, Kristoffer Halvorsen har en andreplass fra Nokere Koerse og seier fra Koksijde Classic, Kristoff har vunnet Driedaagse de Panne, Kurt Asle Arvesen har vunnet E3 Harelbeke, Kristoff, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen alle har vunnet Gent-Wevelgem, Kristoff har vunnet Scheldeprijs og selvsagt Kristoffs seier i Flandern rundt fra 2015.

Av de store klassikerne er det i så måte Dwars door Vlaanderen man enda ikke har hatt en nordmann på podiet, med Edvald Boasson Hagens fjerdeplass fra 2018 som beste resultat. 

Og så har man Le Samyn da. Den naturlige forklaringen er at mange av de største stjernene ikke prioriterer rittet. Alexander Kristoff har for eksempel kun kjørt det i 2010, hans første sesong som proff.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Første gang for Boasson Hagen på tolv år

Med norske øyne huskes nok fjorårets utgave av rittet best for velten til August Jensen, som endte med et kragebeinsbrudd for nordlendingen. I år kan det forhåpentligvis bli et mer lystig utfall, og på startstreken vil vi etter planen finne blant andre Uno-X, Rasmus Fossum Tiller og Edvald Boasson Hagen.

– Jeg har ikke kjørt det før, men det er jo bra å få kjørt mye på brosteinen og forberedt seg på en god måte, sier han til procycling.no.

– Du kjørte det faktisk i din første proffsesong, i 2008.

– Det kan vel stemme, men det begynner å bli noen år siden, sier han med et smil. For tolv år siden kjørte Boasson Hagen inn til en 41. plass, på samme tid som vinneren Philippe Gilbert.

Løypa har også endret seg en del siden den gang. Brosteinspartiene kom for alvor med i 2015, og siden den gang har rittet fått en stadig større status blant sykkelfans.

Sjekk hele sesongprogrammet til Edvald Boasson Hagen her!

IKKE LANGT UNNA: Edvald Boasson Hagen har lenge hatt en drøm om å vinne Paris-Roubaix, og han møter mange lignende utfordringer i Le Samyn. Her fra rekognoseringstur i Arenbergskogen foran fjorårets utgave av Paris-Roubaix. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Rittet starter i byen Quaregnon i Vallonia, tett på den franske grensa. Etter en sløyfe mot nordvest, hvor man kjører helt nord i provinsen Hainaut, på grensa mot Øst-Flandern, kommer man så inn på det som normalt sett er fire runder i målbyen Dour. Det er også fire runder i årets utgave av rittet, men arrangøren har økt antall brosteinspartier fra fire til fem inne på runden, slik at det totalt blir 20 brosteinspartier. Nyvinningen, Rue du Vert Pignon er både den enkleste og den klart lengste, med en lengde på 1,6 kilometer.

Ingen av de fire øvrige partiene er lengre enn 700 meter, og i motsetning til hva man gjerne forbinder med belgiske ritt, er dette relativt flate partier.

At målbyen Dour også ligger kun 30 kilometer fra inngangen til Arenbergskogen, har gjort sitt til at rittet har blitt omtalt som «lillebroren til Paris-Roubaix» tidligere.

For Boasson Hagen er det også en glimrende mulighet til å kunne kjempe om et toppresultat i en brosteinsklassiker, som normalt sett ikke har like sterkt startfelt som WorldTour-rittene. Deceuninck – Quick-Step stiller normalt sett med et ganske bra lag, og har vunnet tre av de siste fire utgavene med Florian Sénéchal og Niki Terpstra (x2). De siste tre utgavene har det kun vært tre WorldTour-lag på start, og dermed er det ofte de nest beste rytterne som har fått en god mulighet til å kjempe om seier.

– Er det en arena hvor du kan få litt selvtillit?

– Ja, det er jo litt slik programmet er. Det er jo harde ritt, men det er noen som er litt enklere enn andre, så da får du gjerne litt mer selvtillit ved å kjempe i toppen. Målet er jo å gjøre det i alle ritt, men det er jo bra å få bygd opp litt selvtillit ved å gjøre det bra i flere ritt og før man banker løs på de aller hardeste klassikerne, sier Boasson Hagen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

To gode brosteinsmuligheter for Uno-X

En annen som nok ønsker å få en god opplevelse er Erik Nordsæter Resell. 23-åringen vil være en naturlig del av laget til Uno-X på brosteinsklassikerne. Det norske laget skal også sykle Kuurne-Brussel-Kuurne to dager tidligere.

Resell har tidligere ikke kjørt brosteinsritt på våren foruten om U23-utgavene av Flandern rundt og Paris-Roubaix, men får nå allerede to sjanser i starten av mars mot Edvald Boasson Hagen og en rekke andre stjernenavn.

– Det blir veldig kult, sier han om rittene som venter om to måneder.

– Tror du at du kan hamle opp med Boasson Hagen allerede i år?

– Tja, vi får se. Jeg tør ikke å ha altfor store forhåpninger til min første sesong i disse rittene, men jeg skal i hvert fall ikke gi meg med det første og kjempe hardt, sier han.

For Boasson Hagen blir Kuurne-Brussel-Kuurne (1. mars) og Le Samyn (3. mars) også de første gangene han møter Uno-X utenfor Norge og som et profflag.

– Vi har jo kjørt ritt mot dem før, som i Tour of Norway, men de har tatt et steg opp i gradene de også. Det blir gøy å kjøre mot dem, og se hvordan de tar nivået. Jeg gleder meg til å følge det, og se generelt hvordan det går. Det er spennende prosjekt de har, sier 32-åringen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse