SKAL HA BRUKT INTRAVENØSE BEHANDLINGER: Det hevder en tidligere lege i Team Sky. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

SKAL HA BRUKT INTRAVENØSE BEHANDLINGER: Det hevder en tidligere lege i Team Sky. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Hevder Team Sky brukte intravenøse behandlinger

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 12.02.18 13:49

Del på    

Tidligere lege forteller om medisinske rutiner og etiske gråsoner i storlaget.

(procycling.no): I et ekslusivt intervju med sykkelnettstedet Cyclingnews.com, forteller den tidligere Team Sky-legen, Fabio Bartalucci, om hvordan det britiske storlaget opererte i perioden fra slutten av 2010 til sommeren 2012 – da han var ansatt der.

Italieneren ble implisert i den såkalte Jiffy Bag-saken, hvor en varsler blant annet hevder av laget bedrev intravenøs restitusjonsbehandling og at Bartalucci ble ansatt i laget for hans ekspertise på området.

I intervjuet svarer han på påstandene og bekrefter at laget i starten av 2011 sesongen innførte et program for intravenøs restitusjonsbehandling, kalt «recup programme». Det kom i kjølvannet av lagets første sesong, hvor man hadde underprestert i forhold til forventningene, og det hadde vært et utfordrende år.

– Det var et enkelt ‘recup’-program, trolig [brukt] mye mindre enn de andre lagene gjorde. Det inkluderte vitaminer, antioksidanter og jern når vi trengte det. Ikke alle rytterne ville bruke det, men det ville være tilgjengelig. Når ‘no-needle’-forbudet kom ble selvfølgelig programmet droppet.

Forbudet han refererer til er den såkalte ‘no-needle’-policyen, som ble innført ved starten av Giro d’Italia i 2011, som forbyr all bruk av injeksjoner, så fremt det er et legitimt og dokumentert behov.

– Det er ikke doping

Ingen av stoffene som den italienske legen forteller om er forbudt, det er relativt hverdagslige ting man putter i seg. Hensikten med å tilsette det i kroppen intravenøst, er for å optimalisere effekten. Kontroversen omkring bruken og den påfølgende nåleforbudet baseres på etikken omkring bruken.

– Det er ikke doping, stoffene er ikke forbudt, de gjør som de kalles, de hjelper deg å restituere, presiserer legen og sier han ikke synes det er etisk feil å bruke metoden.

– Jeg er i mot å bruke det under trening, jeg mener rytterne bare skal gjøre det under Grand Tours, for å ivareta helsen deres og for å stoppe dem i fristelsen til å dope seg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

UNDER PRESS: Sjef i Team Sky, Dave Brailsford, er under press etter flere kontroversielle saker mot laget. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Stusser på Skys forklaring

Bartalucci var lege i laget i samme periode som den famøse Jiffy Bagen ble levert til Bradley Wiggins under Critérium du Dauphiné i juni 2011. Høsten 2016 ble det åpnet sak mot Wiggins og det britiske laget, etter at britisk antidoping (UKAD) mottok informasjon som hevdet at det kunne ha vært et forbudt stoff i pakken som ble levert.

I løpet av UKADs langvarige etterforskning maktet de ikke å bekrefte hva som ble levert i pakken og Team Sky kunne heller ikke redegjøre for innholdet. Det ble påstått at det var astmamedisinen Fluimucil, men det har også vært påstander om at det var kortikosteroidet Triamcinolone (Kenacort), som kunne er tillatt å bruke med et medisinsk fritak (TUE). Noen uker rittet mottok Wiggins en TUE for nettopp stoffet Triamcinolone, som blir brukt for å behandle aggressive allergisymptomer.

En av årsakene til at Team Sky ikke kunne lege frem noen beviser for pakkens innhold, var at legen som visstnok skal ha behandlet Wiggins med innholdet, Dr. Richard Freeman, ikke hadde klart å laste opp sine medisinske journaler i lagets felles DropBox-mappe. Senere ble PCen hans stjålet, hvor det er påstått at journalene skal ligge.

Bartalucci synes forklaringen er rar.

– Det er rart at de ikke kan forklare tapet av de medisinske journalene. Vi holdt alle medisinske journaler for rytterne og disse ble ofte utvekslet mellom leger som tok over på forskjellige ritt.

Han sier også laget i tillegg til DropBox-mappen hadde et intranett, hvor man holdt de medisinske journalene. Protokollen var at man skulle fylle inn et elektronisk skjema når du hadde behandlet en rytter. Skjemaet skulle inneholde hvilke doser og behandling rytteren fikk.

– Jeg er ganske sikker på at Freeman fylte inn de elektroniske skjemaene også, fordi han klaget hele tiden på presset og arbeidsmengden. Det var mye press hos Team Sky. Vi ble sjeldent takket for hva vi gjorde, men ofte stilt spørsmål og presset.

– Overholdt bare lagets regler

​Han sier også at han ikke vil spekulere i hva som var i pakken som ble levert, men han mener det er enkle grunner til at pakken ble sendt fra Manchester til La Tousuirre, i stedet for å bare kjøpe Fluimucil på et lokalt apotek.

– Jeg ville ikke blitt overrasket om Freeman ba en kurér om å frakte Fluimucil til rittet, i stedet for å kjøpe det lokalt. Han overholdt enkelt og greit interne regler. Vi var pålagt å bruke det registrerte lageret med medisinske produkter som kom fra Manchester eller fra lagets service course i Belgia.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HVA VAR I PAKKEN?: Det er spørsmålet alle stiller seg. Bradley Wiggins er en av få personer som vet. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Det var assistent i British Cycling, Simon Cope, som leverte pakken til Wiggins, men heller ikke han var klar over innholdet.

Bartalucci sier at Triamcinolone aldri ble diskutert under de medisinske møtene lagets doktorer hadde, og at det for ham ikke gir mening at det var stoffet.

– Du må ha en TUE for å bruke Triamcinolone, som Wiggins fikk bare noen uker senere, før han syklet Tour de France. Det må være et medisinsk behov for å administrere det og det virker ikke å være saken ved slutten av Dauphiné. Derfor tror ikke jeg det er Triamcinolone.

– Jeg har lest mange meninger og teorier om hva som kan ha blitt gjort, inkludert at Wiggins ble injisert med Fluimucil, men det ville ikke gitt noen mening å gjøre det ved slutten av et ritt, for restitusjonens del. Fluimucil trenger å ble gjort hver dag som en detox, ellers er det ganske ubrukelig.

Hele intervjuet, hvor han kommenterer Froomes salbutamol-sak, Dave Brailsfords håndtering av saken og mye mer, leser du hos Cyclingnews.com ved å klikke her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse