Prøv Procycling Pluss idag

USIKKERHET: Da Peter Sagan angivelig var febersyk

USIKKERHET: Da Peter Sagan angivelig var febersyk, møtte han plutselig Vegard Stake Laengen på treningstur. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hevder Sagan har lagt på seg – og sliter med sykdom. Så ble han avslørt av norsk VM-profil

Øyvind Godø
Tips meg

Publisert 22.09.17 22:50

Del på    

De norske sykkelstjernene tror Peter Sagan driver et spill for galleriet, akkurat som før VM i fjor. Vegard Stake Laengen fikk en vekker da han møtte slovaken i Frankrike forrige uke.

BERGEN (Dagbladet): Mystisk. Legendarisk. Rockestjerne. Peter Sagan.

Slovakens inntreden i sykkelsporten er litt som for Petter Northug i langrenn, bare på en enda større arena.

Det skal ikke bare vinnes uhorvelig mange konkurranser; det skal gjøre på en helt spesiell måte.

En del av showet virker å være skrevet etter dramaturgiens sentrale virkemidler når forventningene dempes med mystikk, for å bygge opp kontrastene, før klimakset kommer når det virkelig gjelder.

Nå er vi der igjen, akkurat der vi var før fjorårets VM, da Peter Sagan etter mye usikkerhet til slutt vant og ikledde seg verdensmestertrøya.

Usikkerheten er tilbake:

«Kastet ut av Tour de France. Lagt på seg flere kilo. Sliter med sykdom.»

Har lagt på seg?

Det er noen av punktene som oppsummerer mystikken rundt tittelforsvareren før han skal forsøke å bli verdensmester for tredje gang på rad og skrive seg enda en gang inn i historiebøkene.

Fredag ettermiddag landet han i Bergen. Superstjerna er på plass, men hvor står han?

– Jeg hørte at han har slitt mye med sykdom, forteller Vegard Stake Laengen til Dagbladet.

– Hvis han er syk, er ikke det ideelt for Sagan. Det er en ulempe, sier Edvald Boasson Hagen til Dagbladet.

– Det ser ut som han har lagt på seg noen ekstra kilo de siste ukene, så han er kanskje ikke så raskt som fryktet, sier Tomasz Czernich, journalist i polsk Eurosport, til Dagbladet.

Men ingen kjøper egentlig ryktene om svakere form, flere kilo og at sykdomstrøbbel har satt slovaken noe nevneverdig tilbake.

– Det er bare spill for galleriet. Peter Sagan har stålkontroll, sier Alexander Kristoff selvsikkert til Dagbladet.

«Febersyk» Sagan møtte på Stake Laengen

Det samme tror Stake Laengen, som fikk seg en real overraskelse da han var på sykkeltur forrige uke og møtte en angivelig febersyk Sagan.

– Jeg møtte ham faktisk på treningstur i Frankrike forrige uke. Sagan hadde visst feber, men så syk kan han ikke ha vært. Det var litt sånn i fjor også, og da kom han inn i VM i superslag, sier Stake Laengen til Dagbladet.

– Hva tenkte du da du møtte Sagan?

– Jeg var litt overrasket, men det er sikkert litt taktisk spill fra Sagans side. Han var nok ikke så syk, bare litt sliten etter touren i Canada.

– Du tror han har full kontroll?

– Sagan har vist bra form, og jeg føler det er typisk Sagan å spille seg ned før VM, og så slår han til her. Det er smartere det enn å vinne alle ritt før mesterskapet. Nå får han kanskje gå litt mer under radaren. Det er nok smart, selv om alle vet at han kan vinne, sier Stake Laengen.

– Edvald er også en av de store favorittene. Han er åpenbart på vei mot noe stort igjen. Edvald er en av de store gutta. Sagan er topp 3 i verden. Edvald er topp 10-15 i verden. Alle vet om Sagan, men de fleste frykter også Edvald.

Boasson Hagen om Sagan

Edvald Boasson Hagen (30) er heller ikke den som snakker seg opp, selv om formen beviselig er meget god.

– Jeg snakker meg ikke ned, men ikke opp heller. Formen er bra, og jeg gleder meg til søndagen, sier Boasson Hagen til Dagbladet.

Han lar seg ikke stresse over Stake Laengens observasjon.

– Det er ikke uvanlig at man trener når man er litt syk. Sagan er tydeligvis ikke sengeliggende. Det er aldri positivt med sykdom, men han er uansett veldig skummel. Sagan, Matthews, Trentin og Van Avermaet er nok også de tøffeste å slå.

– Hva gjør du om Sagan stikker?

– Jeg bør absolutt være med om Sagan stikker, men det er flere enn meg som må reagere da. Sagan er noe for seg selv. Han er utrolig sterk. Når han klinker til, har han et ekstra gir enn de fleste andre.

Tror Sagan er preget av Tour-skandalen

Truls Korsæth (24) tror Sagans Tour de France-fiasko, hvor han ble kastet ut av rittet, kan skape problemer inn i dette verdensmesterskapet.

– Det er nok tøft for ham å miste Tour de France. Det har blitt mange rokeringer i programmet hans etter at han ble sparket ut av touren. Det gir større usikkerhet. Men han er helt unik og blir å regne med, sier Astana-rytteren.

– Hva gjør slovaken så unik?

– Sagan er ekstremt god på sykkelen og kan sitte med til spurten i nesten alle typer terreng. Når du i tillegg er så rask, blir det mange seirer. Edvald har mye av det samme og minner mye om Sagan. Matthews, Van Avermaet og Trentin blir også farlige.

Odd Christian Eiking holder tittelforsvareren som favoritt.

– Hvis han har vært syk, spiller det til vår fordel. Men Sagan er i utgangspunktet den største favoritten sammen med Matthews, sier Eiking til Dagbladet.

– Et spill for galleriet

Landslagssjef Stig Kristiansen tror Sagan har stålkontroll og driver et liknende spill som i forrige VM, da han vant.

– Sagan i seg selv er et nimannslag. Jeg tror han har god kontroll. Han sto over lagtempoen fordi han var litt syk. Hvor syk vet vi ikke. Det er samme grunnen som at vi ikke sier hele lagtaktikken. Ingen vil gi konkurrentene svar. Det skal være en overraskelse, sier Kristiansen til Dagbladet.

– Sagan i fjor kom først til Doha to dager før. Men han var mer akklimatisert enn folk trodde, fordi han kom fra et annet varmt sted. Han lurte mange da. Det er litt spill for galleriet. Sykkel er et taktisk spill.

– Taktikk er en viktig del av sykkelsporten. Man kan ikke spille poker med åpne kort. Jeg tipper Sagan stiller med det han kan på fellesstarten. Sagan er fortsatt Sagan og definitivt veldig farlig, konkluderer han.

Tagget med: , , , ,

Les også disse