KLARTE IKKE Å FØLGE: Alexander Kristoff måtte slippe på Oude Kwaremont og da var slaget tapt. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

KLARTE IKKE Å FØLGE: Alexander Kristoff måtte slippe på Oude Kwaremont og da var slaget tapt. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Heroisk Kristoff måtte kapitulere i Flandern

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 1.04.18 17:09

Del på    

Distansert på Oude Kwaremont.

OUDENAARDE (procycling.no): Alexander Kristoff var toneangivende med på de fleste brosteinshellingene i finalen på Flandern rundt, men da det ble akselerert siste gang opp Oude Kwaremont fikk nordmannen det tungt.

Etter hvert som gruppen foran organiserte seg maktet 30-åringen aldri å komme seg opp igjen, og var ikke med da det skulle kjempes om topplasseringene.

Til slutt spurtet UAE Team Emirates-rytteren inn rundt en 20. plass, side om side med Edvald Boasson Hagen.

– Det ble for tøft. Jeg klarte ikke å holde statistikken min dessverre i år. Det har vært tungt disse klassikerne. Jeg kjente i dag… Jeg følte meg egentlig bedre enn jeg har gjort i de andre dagene og det ser man på resultatet også, jeg er med lengre. Men jeg fikk det i Kwaremont og pleier å slite i Kwaremont. Det ble litt for tungt. Jeg satt bra inn, men jeg klarte ikke å følge de beste. Og i Paterberg klarer jeg ikke å følge, så da var det over, sa Kristoff til TV2 etter rittet.

Overlegen nederlender

Drøyt 10 kilometer tidligere hadde Niki Terpstra gått avgårde på Kruisberg. Nederlenderen fikk raskt en god luke, da de øvrige favorittene lurte lenge på hverandre.

Fra Oude Kwaremont kjørte han alene og Quick-Step Floors-rytteren kjørte formidabelt, og holdt unna for den jagende gruppen. Dermed tok han sin andre seier i et monument. Han har også vunnet Paris-Roubaix, tilbake i 2014.

Det ble også andre år på rad det belgiske Quick-Step Floors-laget vinner, etter at Philippe Gilbert vant i fjor.

– Det er en drøm. Å vinne Paris-Roubaix og Flandern rundt, det var alltid en stor drøm da jeg var ung. Jeg var allerede gal etter disse rittene, og nå er de på min palmarès. Jeg kan ikke beskrive det, sa Terpstra i seiersintervjuet.

Danske Mads Pedersen fulgte nærmest Terpstra og den unge dansken tok en svært imponerende andreplass. Fjorårsvinner Gilbert sørget for to Quick-Step-ryttere på pallen, da han spurtet inn til tredjeplass.

(artikkelen fortsetter under bildet)

UBESKRIVELIG: Niki Terpstra tar sin andre monumentseier. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Saken oppdateres!

Slik gikk det til:

Klokken halv elleve la rytterne ut fra Antwerpen, under fallende regn. Godt kledd tok de fatt på den nøytrale sonen, før rittdirektøren vinket rittet i gang kvart på elleve. Da startet det umiddelbart en støtecup blant de wildcard-inviterte lagene, som ønsket å få TV-tid.

Det ble en hektisk og nervøs start, og etter kort tid fikk vi dagens første velt. Der var det favoritt Sep Vanmarcke (EF Education-First) og Alberto Bettiol (BMC) som gikk ned, og det tok lang tid før førstnevnte kunne ta opp igjen jakten. De kom seg imidlertid opp igjen etter hvert.

Foran lå Truls Korsæth (Astana) våkent med og passet på at ingen skumle konstellasjoner skulle få slippe avgårde. På et tidspunkt fikk nordmannen en luke, sammen med 8-10 andre ryttere, men de ble raskt nøytralisert.

Bil i løypen og teknisk for Kristoff

Storfavoritter Quick-Step Floors lå godt plassert foran, med Tim Declerq, Iljo Keisse og Florian Sénéchal, og markerte de farligste bruddforsøkene. Etter 60 kilometer hadde ennå ikke dagens brudd fått gå.

Etter 63 kilometer dukket en uforutsett hindring opp, da en sivil bil havnet inn i løypen, men både ryttere og sjåfør agerte rolig, og ingen uhell forekom.

Like etter måtte Alexander Kristoff slippe seg tilbake til lagbilen. UAE Team Emirates-rytteren hadde problemer med setepinnen, men fikk raskt orden på problemet og var tilbake i hovedfeltet uten problemer.

Bruddet går

Etter 70 kilometer med høy fart, posisjonskamp og støtecup fikk dagens brudd endelig gå. Med god strekk i feltet slet elleve mann seg løs og det ble raskt tydelig at hovedfeltet ikke hadde noen intensjoner med å starte noen forfølgelse.

De elleve var: Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo), Aime de Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise), Ryan Gibbons (Dimension Data), Filippo Ganna (UAE Team Emirates), Michael Goolaerts (Vérandas Willems-Crelan), Dimitri Peyskens (WB Aqua Protect Veranclassic), Floris Gerts og Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Marco Haller (Katusha-Alpecin) og Jimmy Turgis (Cofidis).

Bak i hovedfeltet roet det seg helt ned og majoriteten av rytterne stoppet for å late vannet. Igjen ble det et nytt uhell for Sep Vanmarcke og nederlenderen virket å være en liten tur i bakken – sammen med blant andre Arnaud Démare (Gruopama-FDJ) – men denne gang var han kjapt i gang igjen.

Quick-Step holder trøkket

Til tross for at bruddet hadde fått gå slapp ikke Quick-Step Floors nevneverdig opp på gasspedalen. Etter alle som ønsket hadde fått late vannet, satte den tidligere nevnte Quick-Step-trioen opp dampen igjen.

Over brosteinsstrekkene Lippenhovestraat og Paddestraat holdt de relativt høy fart, og sørget for å strekke feltet godt. Flere ryttere slapp feltet, samtidig som regnet fortsatte å bøtte ned.

Etter Paddestraat roet det seg dog igjen og bruddet økte ledelsen sin igjen. Med 160 kilometer til mål hadde de en ledelse på fire og et halvt minutt.

Kwaremont for første gang

Ikke lenge etter nådde bruddet bunnen av Oude Kwaremont for første gang, med 147 kilometer til mål. Ivan Garcia Cortina satte fart og Floris Gerts fikk umiddelbart problemer.

Den spanske rytteren holdt trykket oppe hele hellingen, men bare Gerts ble skrellet av.

I hovedfeltet tilspisset posisjonskampen seg drastisk, med flere store navn i feil ende av feltet, deriblant Edvald Boasson Hagen. Dårlig plassert satt også sykkelkross-verdensmester Wout Van Aert (Vérandas Willems-Crelan) og Omloop Het Nieuwsblad-vinner Michael Valgren (Astana).

Det gikk imidlertid rolig for hovedfeltet opp Oude Kwaremont, den første av tre ganger. Alexander Kristoff satt godt plassert langt foran i feltet og kom seg trygt over. Igjen roet farten seg etter den ikoniske stigningen og bruddet økte avstanden igjen.

Hellinger på løpende bånd

Oude Kwaremont markerte starten på hellingene, og herfra kom de på løpende bånd. Kortekeer, Edelareberg og Wolvenberg fulgte kort tid etter, før man også fikk de flate brosteinsstrekkene Holleweg og Haaghoek.

Med et av de kritiske punktene, Muur van Geraardsbergen, ikke langt unna, begynte man å føle på posisjonskampen på de flate brosteinsstrekkene, og Groupama-FDJ og Team Sky var blant lagene som la press.

Avstanden til bruddet lå og vaket rundt tre og fire minutter, mens feltet sparte på kruttet inn mot Muur van Geraardsbergen.

Stygg velt for favoritter

I hovedfeltet begynte albuene virkelig å bli tatt i bruk etter Tenbosse, som var siste helling før Muur van Geraardsbergen, og på det glatte underlaget gikk det som det måtte.

En Groupama-FDJ-rytter gikk stupende i grøften, da en velt forplantet seg bakover i feltet. En rekke ryttere gikk ned, deriblant Michael Valgren, Alexey Lutsenko (Astana), Ian Stannard (Team Sky) og Oliver Naesen (AG2R La Mondiale).

Svært kritisk for Naesen og Valgren, og Naesen tok opp jakten på feltet, men hadde allerede mistet over et minutt inn til feltet, og måtte prøve å hente forspranget opp Muur van Geraardsbergen.

Boasson Hagen hektet av opp Muuren

I front, i bruddet, var det igjen Ivan Garcia Cortina som satte opp farten og spanjolen distanserte bruddkameratene, som ble spredt utover hele veien. Det samlet seg imidlertid etter den tøffe stigningen.

I hovedfeltet var det Team Sky som var toneangivende og det ble satt svært høyt tempo inn i Muuren. Det ble likevel ingen sprell på hellingen, men det ble en utskillelse, med 50-60 ryttere samlet i feltet over toppen.

Alexander Kristoff satt igjen plassert godt foran, sammen med majoriteten av de øvrige favorittene. Blant de som ikke var med over var Edvald Boasson Hagen, som havnet i gruppe nummer to over toppen.

Naesen passerte toppen et drøyt minutt etter hovedfeltet.

Flere angrep etter Muuren

Etter Muur van Geraardsbergen ble det en kamp for å få samlet gruppene igjen, og det tok ikke lang tid før Boasson Hagen var oppe igjen i hovedfeltet, godt hjulpet av lagkameratene i Dimension Data. Stybar og Naesen, med flere, var også tilbake etter hvert.

Like etter toppen gikk Magnus Cort Nielsen (Astana), Koen de Kort (Trek-Segafredo) og Viacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin) til, og de fikk en luke på et halvt minutt.

De fikk snart besøk av Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) blant andre, men med feltet like bak slapp Cort Nielsen, Kort og Kuznetsov seg ned igjen til feltet. En annen danske, Mads Pedersen (Trek-Segafredo), støtet seg dog opp til Weenings gruppe etter hvert.

Med actionen i hovedfeltet krympet avstanden til utbryterne raskt, og spesielt da en mindre gruppe med både Kristoff og Boasson Hagen prøvde seg, men forsøket ble raskt nøytralisert.

Weenings gruppe kom seg etter hvert opp til de åtte gjenværende utbryterne og holdt bra stand. På Kanarieberg, 25 kilometer etter Muur van Geraardsbergen, så det ut til at feltet skulle kjøre inn gruppen, men det roet seg helt ned.

Foran gikk igjen Cortina Garcia til og fikk med seg Tom Devriendt (Wanty – Groupe Gobert), som hadde kommet opp sammen med Weening. Duoen økte raskt ledelsen til godt over minuttet igjen.

Kristoff toneangivende på kritiske hellinger

Duoen Cotina Garcia og Devriendt holdt det gående over Oude Kwaremont, med førstnevnte igjen toneangivende opp den ikoniske stigningen.

I hovedfeltet ble det trangt inn i bakken og Mitchell Docker endte opp med å stupe i piggtråden, helt i bunnen.

Foran ble det satt fart av Nils Politt (Katusha-Alpecin) og feltet strekte seg. Foran satt Alexander Kristoff strålende med og var toneangivende, helt i første rekke. Over toppen kom det flere småangrep, igjen fra blant andre Magnus Cort Nielsen.

Inn mot den neste hellingen, stupbratte Paterberg, var det Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) som gav gass, men en større gruppe gikk samlet inn i Paterberg. Oppover var det Michal Kwiatkowski (Team Sky) som initierte angrep, før Niki Terpstra prøvde seg opp Koppenberg.

Igjen var Kristoff godt med foran og det samme var Boasson Hagen, mens en tremannsgruppe gikk avgårde, bestående av Sebastian Langeveld (EF Education First-Drapac), Dylan Van Baarle (Team Sky) og Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Utskillelsen

Trioen hadde fått en ledelse på 30 sekunder i det man gikk inn i neste helling, Taaienberg, hvor Greg Van Avermaet gav gass. Her ble det en seleksjon, hvor Sep Vanmarcke, Wout Van Aert, Peter Sagan, Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Zdenek Stybar var blant navnene som var med.

Etter Taaienberg var det en del ryttere som kjørte seg opp igjen og vi fikk en større favorittgruppe på drøyt 20 ryttere. Peter Sagans lagkamerat Daniel Oss (Bora-hansgrohe) ble satt til fronten for å sette opp farten.

Opp Kruisberg ble det igjen flere angrep fra gruppen, blant annet fra Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida). På kontraen kom Zdenek Stybar og fikk raskt følge av Michal Kwiatkowski og Peter Sagan.

De klarte ikke å slite seg løs og over toppen gikk Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) til. Straks fulgte Niki Terpstra (Quick-Step Floors) etter og de fikk en luke. Nibali maktet ikke å følge nederlenderens kjør og måtte slippe ganske umiddelbart, mens det bak i gruppen stoppet det opp.

Nordmennene distanseres

Foran satt fremdeles Van Baarle, Langeveld og Pedersen, men Terpstra nærmet seg raskt bakfra, i det man nærmet seg tredje og siste forsering av Oude Kwaremont.

Like etter de hadde tatt fatt på brosteinen var nederlenderen oppe hos trioen, mens feltet fulgte drøye halvminuttet bak.

Foran tok Terpstra fronten umiddelbart og klinket til, i tunge klyv. Mads Pedersen var den eneste fra trioen som maktet å følge, men det varte ikke lenge og Terpstra var igjen alene.

I feltet var det Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) som tok initiativet, mens Kristoff og Boasson Hagen ble distansert. Over toppen og ut på asfalten hadde det blitt en god luke tilbake til Kristoff, som ledet an gruppen som fulgte bak.

I det lettkjørte terrenget etter Kwaremont stoppet det opp i gruppen med Sagan, Van Avermaet et. al., men Sagan prøvde et lite angrep, uten å få noe ut av det. Gruppens nøling hadde gitt Terpstra en ledelse på 40 sekunder med 15 kilometer til mål.

Sagan prøver

Inn i siste bakke, Paterberg, hadde Terpstra fremdeles en solid luke til favorittgruppen, mens Pedersen fulgte omtrent 10 sekunder bak og nederlenderen klarte å holde trykket oppe over bakken.

Bak var det ingen resolutt kjøring, før Tiesj Benoot halvveis opp i bakken satte fart. Over toppen støtet Peter Sagan, fikk en luke og tok opp jakten på Terpstra alene, drøye 30 sekunder bak.

Stuntet til Sagan varte ikke lenge og det var snart samlet igjen bak, med Pedersen drøye 20 sekunder bak Terpstra.

Gruppen klarte aldri å få farten ordentlig opp og Terpstra holdt unna på de ti siste kilomterne. Det samme gjorde Pedersen, som tok en enorm andreplass. Fra gruppen bak hadde Philippe Gilbert og Michael Valgren gått avgårde, og førstnevnte var raskest i spurten om tredjeplass.

Kristoff og Boasson Hagen spurtet inn i en gruppe lengre bak, til henholdsvis 16. og 19. plass.

Tagget med: , , , ,

Les også disse