Prøv Procycling Pluss idag

BLANT DE STORE: Alexander Kristoff vant Milano-Sanremo i vår. Nå jakter han suksess i Tour de France. Foto: Jean-Christophe Magnenet (NTB Scanpix/Afp)

BLANT DE STORE: Alexander Kristoff vant Milano-Sanremo i vår. Nå jakter han suksess i Tour de France. Foto: Jean-Christophe Magnenet (NTB Scanpix/Afp)

Sjekk Kristoffs drømmeuke

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.07.14 21:00

Del på    

Kan få en fantastisk start på Tour de France.

HARROGATE (procycling.no): Alexander Kristoff jakter sin første Tour de France-seier når han starter sin andre tour på lørdag.

Fjorårets debut i verdens største sykkelritt, viste at Kristoff hører hjemme blant de beste. Andreplassen på den første etappen var likevel det nærmeste rogalendingen kom seier.

Spurtvennlig løype
I år ble nordmannen en verdensstjerne etter seieren i Milano-Sanremo. Nå er det kun etappeseier i touren som er godt nok for Kristoff. Da passer det bra at arrangøren, ASO, har lagt en spurtvennlig løype.

I løpet av den første uken har Kristoff seks seiersmuligheter.

Kristoff tok imot pressen på Best Western Cedar Court Harrogate i går ettermiddag. Det var bare noen få kilometer fra målområdet for den første etappen, der moren til Cavendish vokste opp.

– Du er klar for å spolere festen for Cavendish?

– Det er det jeg håper på, sier Kristoff til procycling.no.

– Er du enig i at du har seks muligeter på de syv første etappene?

– Jeg tror jeg har muligheter på nesten alle dagene i startern her, så det blir bare å bite tennene sammen og gjøre det beste ut av det, sier Katjusja-rytteren.

Kristoff er kaptein
Det er Kristoff som er Katjusjas ledestjerne i årets Tour de France. Det kunne lagets sportsdirektør love nordmannen.

– Når du ser på laget vi har tatt ut, er det meningen at halvparten skal støtte Alexander i spurtene. Han har vunnet mye i år, inkludert Milano-Sanremo. Han fortjener lagets fulle støtte, og vi er trygge på at han leverer i Tour de France.

Luca Paolini og Alexander Porsev blir Kristoffs viktigste hjelpere, men nordmannen har også ryttere som Gatis Smukulis og Vladimir Isaychev ved sin side.

Les også: Kristoff får halve laget rundt seg i touren

Vi har sett nøyere på etappene Kristoff kan forvente å kjempe om seier på i løpet av den første uken.

1.etappe: Årets første Tour de France-etappe er designet for spurterne. Etter alt å dømme kommer den 190 kilometer lange etappen til å ende i et durabelig spurtoppgjør, men avslutningen i Harrogate er ikke av det paddeflate slaget. Slak motbakke og smale veier åpner for ryttere uten de store opptrekkslagene rundt seg. En gylden mulighet for Alexander Kristoff til å ta sin første etappeseier i touren, samt få bære den gule ledertrøyen på dag to.

2.etappe: En dag som trolig blir for tøff for Kristoff og de andre spurterne. Ni kategoriserte stigninger, hvorav tre fjerdekategorier, fem tredjekategorier og en andrekategori. De siste 35 kilometerne inneholder fire kategoristerte stigninger. Toppen av den siste fjerdekategorien er bare fem kilometer før mål. Kristoff sier han kan sitte med om han er i toppform, men at han i vanlig slag ikke klarer å sitte med. Det er en mulighet for at nordmannen sitter med hele veien, men dette er ikke en klar seierssjanse.

3.etappe: Etter en langt mer kupert etappe, venter en paddeflat spurtetappe over bare 155 kilometer inn til London på dag tre. Dette er en av rittets letteste etapper, og en perfekt anledning for spurterne til å skinne. Avslutningen i London er foran The Mall og en Kristoff kjenner veldig godt. Det var nemlig her han spurtet inn til OL-bronse i 2012.

4.etappe: Rytterne har kommet seg til Frankrike, men spurtetappene fortsetter. Det er vanskelig å se at denne etappen ender i noe annet enn en kamp mellom sykkelsporten gladiatorer. En småteknisk finale burde passe nordmannen bra. Kristoffs tredje mulighet på kun fire dager.

5.etappe: Trolig Kristoffs største vinnersjanse. Ni brosteinsseksjoner venter før målgang ved Arenberg. 15,4 kilometer med ruglete underlag burde være nok til at Kristoff kvitter seg med sine verste spurtkonkurrenter før oppløpet. Nordmannen kjører meget godt på brosteinen og er kanskje den største favoritten før etappen. Unngår Kristoff uhell og velt, lukter det norsk suksess på brosteinen, akkurat som da Thor Hushovd vant her i 2010.

6.etappe: Spurternes drømmeuke fortsetter med nok en etappe som burde passe spurterne som hånd i hanske. Utallige rundkjøringer de siste kilometerne gjør dette til en teknisk krevende spurt, noe som bedrer Kristoffs muligheter. Den siste kilometeren er relativt enkel, men allerede før dette kan flere lag ha fått pulverisert sine opptrekkstog.

7.etappe: Kristoffs siste mulighet før rytterne inntar fjellene i Vogesene. Etappen til Nancy er årets nest lengste, og de 234,5 kilometerne burde spille til Katjusja-rytterens fordel. Løypeprofilen er imidlertid ikke lett. To fjerdekategorier innenfor de siste 20 kilometerne, og med målgang 5,5 kilometer etter toppen på den siste, gjør dette til en uforutsigbar dag. Etappeprofilen kan minne om Milano-Sanremo. Er han i toppform, kan Kristoff henge med til mål. Superspurtere som Marcel Kittel og Mark Cavendish kommer til å få det tøft.

Etter den første uken har Kristoff gode muligheter på 12., 15., 19. og 21. etappe.

Vi i procycling.no følger hver eneste etappe av Tour de France fra start til mål!

Tagget med: , , , ,

Les også disse