VANT I 2016: Matthew Hayman sjokkerte da han spurtslo Tom Boonen i 2016. I årets utgave ble det 22. plass på australieren. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Hayman legger opp

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 18.09.18 18:16

Del på    

Australieren sykler sitt siste proffritt i januar.

(procycling.no): En lang sykkelkarriere når sin ende i januar, når Mathew Hayman legger opp. Tour Down Under blir australierens siste proffritt. Det offentliggjør 40-åringen i et innlegg på Mitchelton-Scott sin hjemmeside.

– Tiden har kommet for et veldig vanskelig valg for min del. En tanke jeg kjempet med i flere måneder, mest på grunn av frykten for hva mitt liv hadde vært om jeg ikke var toppidrettsutøver, skriver Hayman.

I 2011 fikk veteranen en sønn, og i 2017 fikk verden et tvillingpar med etternavnet Hayman. Brosteinsspesialisten merker familielivets kall.

– Jeg har glemt hvordan det er å ikke ha et rittprogram. Sykkel har definert meg så lenge, men det blir vanskeligere og vanskeligere med de altoppslukende elementene jeg nå har i livet mitt. Familien min har konkurrert om min oppmerksomhet, og de trenger å være min hovedprioritet, utbroderer den høyreiste Hayman.

Etter tre amatør-år på det europeiske kontinentet fikk Hayman sin første proffkontrakt i 2000 hos Rabobank. 40-åringen har vært lojal, og har kun syklet for tre ulike lag gjennom sin karriere. Ti strake sesonger hos Rabobank fortsatte med fire år hos Team Sky. Fra og med 2014 har hjemlandets Orica-GreenEDGE (nå Mitchelton-Scott) vært arbeidsgiver.

Og det var her han tok sin største seier. Den han vil bli husket for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OVERRASKET: En seier hele sykkelverdenen unnet Matt Hayman. Selv Tom Boonen tok nederlaget med fatning. Foto: Tim De Waele/Corbis via Getty Images

– Jeg har vunnet noen ritt her og der, og vært en del av lag som har vunnet mange flere, men jeg er sikker på at det er ett ritt jeg vil bli husket for. Og jeg kan ikke forestille meg et bedre ritt å bli assosiert med.

På 15. forsøk klarte han det endelig. Han var førstemann over målstreken på velodromen i Roubaix. Triumfen som stanset Tom Boonen sitt rekordforsøk i jakten på belgierens femte brostein.

– Jeg forelsket meg med Roubaix tidlig i min karriere, og til tider har det føltes ut som om rittet herjet med meg. 17 ganger har jeg kjørt fra Compiègne til Roubaix, og hver eneste gang har vært en fantastisk dag. Men i 2016 løftet jeg en (overraskende tung) brostein over hodet. Det er det klart stolteste øyeblikket i min karriere. Alt jeg har lært kulminerte i det øyeblikket. Jeg lærte, og ga aldri opp, og fortsatte alltid å sykle.

Men 20. januar slutter proffkarrièren, med siste etappe av Tour Down Under 2019.

Tagget med: , , , ,

Les også disse