I HARDT VÆR: Bradley Wiggins og Dave Brailsford har blitt utsatt for nye anklager i en knusende dom fra en komité fra Det britiske parlamentet. Komiteen mener at Team Sky misbrukte medisinske fritak for å preppe rytterne sine foran Tour de France i 2012.

I HARDT VÆR: Bradley Wiggins og Dave Brailsford har blitt utsatt for nye anklager i en knusende dom fra en komité fra Det britiske parlamentet. Komiteen mener at Team Sky misbrukte medisinske fritak for å preppe rytterne sine foran Tour de France i 2012.

Hardtslående anklager mot Brailsford og Team Sky i ny dopingrapport

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.03.18 09:57

Del på    

– Vi tror legemidler ble brukt av Team Sky, innenfor WADA-reglene, for å øke rytternes prestasjoner.

(procycling.no): Mens det britiske antidopingbyrået (UKAD) ikke fant det bevist at straffbare forhold har foregått i Team Sky etter deres uavhengige gransking av det britiske sykkellaget, får Sky hard medfart i en ny rapport.

Den er skrevet på vegne av komiteen for digitalt, kultur, medier og idrett (DCMS) i Det britiske parlamentet.

Rapporten døpt «Combating Doping in Sport» (nedkjempelse av doping i idretten) konkluderer faller også ned på at de ikke kan stadfeste innholdet i den medisinske forsendelsen Bradley Wiggins mottok under 2011-utgaven av Critérium du Dauphiné.

Samtidig legges det til at det ikke finnes ’troverdige beviser’ som støtter opp Team Skys påstand om at pakken inneholdt fluimucil (et slimoppløsende middel som er lovlig i sin bruk mot for eksempel sår hals).

Ulovlig bruk?

I september 2016 åpnet UKAD en etterforsking av laget etter påstander om at forsendelsen inneholdt triamcinolone (et kraftig kortikosteroid). Stoffet er forbudt å innta via injeksjon i konkurranse, men Wiggins har blitt beskyldt for å bruke dette utover de tre tilfellene han mottok medisinsk fritak for å buke det (foran Tour de France 2011, 2012 og Giro d’Italia 2013).

Rapporten fra DCMS konkluder med at dersom Wiggins faktisk ble behandlet med triamcinolone den 12. juni – uten et medisinsk fritak, så vil det være et brudd på antidopingbestemmelsene. Slike forseelser kan straffes med en suspensjon på inntil to år, i tillegg til at man mister titler fra den perioden.

I 2012 vant Wiggins som kjent både Tour de France og lagtempogull fra OL i London.

I rapporten heter det – ifølge både BBC og cyclingnews.com – at:

– I kontrast med vitnesbyrdet fra Dave Brailsford foran komiteen, tror vi at legemidler ble brukt, innenfor WADAs regelverk, for å øke prestasjonsevnen til rytterne, og ikke bare til medisinsk behandling. Fra bevisene som er blitt forelagt komiteen vedrørende bruk av triamcinolone i Team Sky under det aktuelle tidsrommet, og spesielt i 2012, tror vi at dette kraftige kortikosteroidet ble brukt til å klargjøre Bradley Wiggins, og kanskje andre ryttere som skulle hjelpe ham, foran Tour de France. Hensikten var ikke nødvendig medisinsk behandling, men å øke hans «power to weight-ratio» foran rittet. Søknaden om medisinsk fritak for triamcinolone for Bradley Wiggins foran 2012-utgaven av Tour de France, betød også at han nøt godt av den prestasjonsfremmende delen av denne medisinen underveis i rittet, står det.

Hoderystende til nye anklager

Team Sky tok til motmæle mot anklagene søndag kveld. Der tar de avstand fra anklagene.

– Rapporten kretser igjen rundt områder i fortiden hvor vi allerede har innrømmet at laget gjorde feil. Vi tar det fulle ansvaret for feilene som ble gjort. Vi svarte komiteen i mars 2017 og grunnla i detalj for steg vi tok i årene som fulgte for å rettet opp i ting. Vi forsterket blant annet måten vi loggførte våre medisinske journaler på. Rapporten kommer med alvorlige anklager om at vi har benyttet oss av medisinering for å forbedre prestasjonsevnen (til ryttere). Dette avkrefter vi på det sterkeste. Rapporten inkluderer også anklager om utstrakt bruk av triamcinolone blant Sky-ryttere foran 2012-utgaven av Tour de France. Vi ønsker igjen å ta sterk avstand fra dette. Vi er overrasket og skuffet over at komiteen har valgt å presentere en anonym og potensielt skadelig anklage på denne måten, uten å forlegge bevis eller gi oss muligheten til å svare. Dette er unfair både mot laget og de aktuelle rytterne, skriver Team Sky i en pressemelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MENER ANKLAGENE ER USANNE: Bradley Wiggins. FOTO: Jeff Overs/BBC/Handout

Også Bradley Wiggins reagerer hoderystende på rapporten fra DCMS.

– Det gjør meg trist at slike anklager kan bli frontet, og at folk kan ble anklaget for ting de aldri har gjort, som dermed blir oppfattet som en sannhet. Jeg tar kraftig avstand fra anklagen om at legemidler ble brukt uten helsemessige årsaker, skriver Wiggins.

Kritikk til Dave Brailsford

Den knusende rapporten fra komiteen for digitalt, kultur medier og idrett hevder også at systemet for medisinsk fritak kan misbruket (tross endringer fra WADA), at WADA bør introdusere et forbud mot kraftig kortikosteroider som triamcinolone, at det smertestillende stoffet tramadol misbrukes av Sky og andre lag og bør forbys og at etterforskningen i regi av UKAD ble vanskeliggjort ettersom Team Sky ikke hadde tilstrekkelig kontroll på sine medisinske journaler.

Under parlamentshøringen høsten 2016 kom det fram at Team Sky ikke kunne legge fram beviser for hva den medisinske leveransen til Wiggins i 2012 og heller ikke hva utøverne ble behandlet med av legene, etter at legen Richard Freeman ikke hadde klart å laste opp sine medisinske journaler i lagets felles DropBox og at PCen han lagret journalene på senere ble stjålet.

– Hvordan kan Dave Brailsford forsikre seg om at laget holder seg innenfor hans standarder, hvis han ikke vet og ikke kan fortelle, hva slags medisiner legene skriver ut til rytterne? Dave Brailsford er nødt til å ta ansvaret for disse manglene, regimet rytterne trente og konkurrerte under og den skadelige skepsisen om troverdigheten til lagets prestasjoner og framganger, heter det i rapporten.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!​

Tagget med: , , , , ,

Les også disse