(procycling.no): Den kanskje beste norske medaljesjansen i EM 2019 starter klokken 12:57 på torsdag. Da triller Andreas Leknessund ned startrampen i Alkmaar i Nederland.
22 kilometer senere har han fullført U23-guttas temporitt. For to år siden, i Herning 2017, gikk den da 18 år gamle Tromsøsyklisten til topps i juniorklassen.
I år drømmer han om nytt gull. Men formen er et spørsmålstegn. Et knippe ryttere fra Uno-X har den siste tiden bedrevet høydetrening i Alpene. 20-åringen var blant dem.
– Jeg er usikker. Høydesamlingen nå kan på veldig kort sikt slå ut begge veier. Det finner vi ut i morgen, om det er positivt eller negativt. Jeg kjenner jo samlingen sitte i beina, sier Andreas Leknessund til procycling.no.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
– Har jeg dagen, så er medalje realistisk, men jeg er veldig usikker. Hadde denne tempoen vært årets største mål, hadde jeg nok ikke vært på høydesamling. På lengre sikt tror jeg det blir bra, men om det slår positivt ut i morgen er jeg veldig usikker på. Med fare for å virke litt pessimistisk, så er jeg litt skeptisk.
Stortalentet til Uno-X, som allerede har signert for Team Sunweb fra og med 2021, innrømmer at EM ikke er årets aller viktigste ritt. Men det er definitivt blant årets større mål.
– Jeg prioriterer jo alltid. Jeg stiller opp fordi jeg har ambisjoner. Når du blir tatt ut til et mesterskap, så er det et krav at du legger ned innsatsen. Avenir og VM kommer i etterkant, ritt som i mitt hode er vel så viktige. Jeg skal uansett ut for å gjøre det jeg kan. Uansett hvordan det føles, har jeg trua på at jeg skal få til et greit resultat.
Hjemmeleksa er gjort
Til tross for en usikker ingang med høydeterning har Leknessund, på plass i Nederland, gjort alt han kan for å forberede seg så godt som mulig.
– Jeg har vært ganske mange runder gjennom. Løypa er jo ganske enkel, egentlig. Det er ikke veldig krevende teknisk. Det er selvfølgelig noen svinger som er litt ekle i høy fart, men ikke noe mer enn vanlig. Løypa er jo egentlig paddeflat, så det blir bare å kjøre jevnt hele veien, konstaterer Norges beste temposyklist.
20-åringen tok sitt første seniorgull da han slo Iver Johan Knotten og Edvald Boasson Hagen på den 50 kilometer lange, og lite teknisk krevende, tempoen i NM i Kongsvinger. Ikke overraskende er det en flat løype som venter i Nederland.
– En ting er at den kunne vært mer kupert, den kunne gjerne også vært lengre for min del. Vi skal bare 22 kilometer. At det er flatt går fint. Hadde det vært mer kupert, hadde det ikke hatt så mye mer å si. Raske løyper passer meg også fint, som tempoen i NM.
Artikkelen fortsetter under bildet!

DE TRE BESTE: Iver Johan Knotten og Andreas Leknessund slo begge Edvald Boasson Hagen i tempo-NM i Kongsvinger. FOTO: Magnus Drivenes/procycling.no
Gull og sølv fra NM
Den andre norske rytteren på U23-tempoen starter sitt ritt klokken 13:25. Iver Johan Knotten var 49 sekunder bak Leknessund i Kongsvinger. Seierherren tror det blir jevnere på torsdag.
– Jeg vet ikke. Det blir spennende. Jeg tipper egentlig det skal være ganske likt, så blir det litt opp til hvem som har dagen. Jeg har veldig tro på Iver i morgen. Det er en løype som passer godt for ham og han har gjort gode forberedelser, påpeker Leknessund.
ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!
Sportsjef i Cykleforbundet, Hans Falk, har tro på at begge de to U23-gutta kan kjempe i toppen. Men troen på medalje er ikke helt til stede.
– Kanskje topp ti på begge to, det tror jeg, både Knotten og Andreas. Også et sted mellom fem og ti, vil jeg tippe. Andreas har nok større forhåpninger selv. Han er nok et større medaljehåp enn på juniorsiden, men jeg tror det blir vanskelig med medalje. Ender han blant de fem beste skal jeg være veldig fornøyd. Fremfor alt handler det om at han får ut det han er god for, så får vi se hva det holder til i et U23-EM, beretter Falk til procycling.no.
Artikkelen fortsetter under bildet!

STORFAVORITT: Mikkel Bjerg har vunnet U23-VM på tempo to år på rad. Foto: Tim de Waele/Getty Images
Tempokanoer starter sist
De kanskje største favorittene starter senere enn Leknessund. Den danske U23-mesteren Johan Price-Pejtersen starter kun noen minutter etter nordmannen. Men U23-verdensmester fra både 2017 og 2018, Mikkel Bjerg, er fjerde siste startende. Stefan Bissegger og Brent Van Moer er de to siste ned startrampen.
– Vi vet at Andreas har en enorm kapasitet, men så ser vi at Mikkel Bjerg er med. Han er verdensmester, men han er ikke dansk mester, så danskene har to stykk som kan kjøre veldig, veldig fort, beretter Falk til procycling.no.
Leknessund er enig i sjefens vurdering.
– Du har begge danskene. De stiller sterkt. Så har du Van Moer, som ble nummer to i VM i fjor. Utover det har jo Nederland vist seg å være gode i de klassene som har vært kjørt i dag. Jeg regner med at de også er gode i morgen, spår 20-åringen.
Drøm om tre plasser i VM
Hans Falk hadde et realt luksusproblem før uttaket til EM. Med kun to plasser var nåløyet trangt. For Iver Johan Knotten, som ikke fikk fornyet tillit på kontinentalnivå etter 2018, er det trolig ekstra viktig å levere godt når han får sjansen.
– Ja, vi har flere andre som kjører fort i U23-klassen. Vi har Tobias Foss som ble nummer seks i VM i fjor og Torjus Sleen som også har kjørt fort. Vi har flere stykk å velge mellom og Knotten vil virkelig vise at han er verdig den plassen.
Om enten Knotten eller Leknessund leverer noe som holder til toppen av podiet i Alkmaar vil det bety en ekstra plass i VM i Yorkshire. Kontinentale mestre får alltid en egen plass.
– Vi har en liten drøm om at én av dem skal vinne, slik at vi får en gratisplass til VM og dermed får tre plasser til tempoen. Men det får vi bare ta som en bonus om det skulle skje, men det skal nok bli vanskelig å vinne.
EM-programmet 2019
Onsdag, 7. august
- 09:00 – 10:30 Junior kvinner tempo – 22,4 km
- 11:15 – 12:45 Junior menn tempo – 22,4 km
- 14:30 – 16:30 Blandet lagtempo – 44,8 km
Torsdag, 8. august
- 09:00 – 10:15 U23 kvinner tempo – 22,4 km
- 10:45 – 12:00 Senior kvinner tempo – 22,4 km
- 12:45 – 14:15 U23 menn tempo – 22,4 km
- 15:00 – 16:30 Senior menn tempo – 22,4 km
Fredag, 9. august
- 09:00 – 11:00 Junior kvinner fellesstart (6 runder à 11,5 km) – 69,0 km
- 12:00 – 15:00 U23 kvinner fellesstart (8 runder à 11,5 km) – 92,0 km
- 16:00 – 19:00 Junior menn fellesstart (10 runder à 11,5 km) – 115,0 km
Lørdag, 10. august
- 09:00 – 12:15 U23 menn fellesstart (12 runder à 11,5 km) – 138,0 km
- 13:00 – 16:00 Senior kvinner fellesstart (10 runder à 11,5 km) – 115,0 km
Søndag, 11. august
- 11:30 – 16:00 Senior menn fellesstart (1 stor runde à 46,16 km + 11 runder à 11,5 km) – 172,6 km