SIDE OM SIDE: Peter Sagan og Alexander Kristoff kjempet en durabelig kamp på oppløpet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet

– Han gjør alt rett

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.09.17 19:17

Del på    

Stein Ørn godt fornøyd med innsatsen til Alexander Kristoff.

BERGEN (procycling.no): – På slutten, og særlig i spurten, hvor du ser at det kan gå var det veldig nervøst. Så ser du at Sagan sitter på hjul, og da kan ikke Alexander gjøre annet enn å spurte det han kan.

For trener og stefar Stein Ørn ble det noen særdeles spennende avslutningsminutter av VM-fellesstarten i Bergen.

procycling.no møter han nede på Bryggen en snau time etter at Alexander Kristoff akkurat måtte se seg slått på målstreken, og ble henvist til sølvet bak Peter Sagan.

Til tross for det knepne nederlaget, var det langt fra en skuffet trener som snakket om VM-rittet.

– Jeg er ganske opptatt av prestasjonen, og han kunne ikke gjort det bedre. Det går ikke an å kjøre bedre enn han gjorde i dag. Da er det greit, da er bare Sagan bedre, sier Ørn.

Sagans spisskompetanse ble avgjørende

– Det som er litt surt er at Sagan er flinkere til å kaste sykkelen enn Alexander. Han klarer å få rumpa bak setet, det klarer ikke Alexander. Det er litt Tour de France-følelse. Nå kastet han sykkelen, men han kastet den ikke nok, fortsetter Ørn, og refererer til den 16. etappen til Bern i 2016.

Akkurat det å få kastet sykkelen fram, er det sannsynligvis ingen som klarer bedre enn den allsidige slovaken. Med seieren ble han også historisk, som den første herren som vinner tre VM-gull på fellesstart på rad.

– Jeg føler ikke noe tap for å tape for Sagan. Det er en god vinner å tape for, sier Ørn om sykkelstjernen.

Fullroser laginnsatsen

Mens det var store gnisninger etter VM-fellesstarten i Doha i fjor, syntes Ørn det norske laget håndterte seg selv på strålende vis på søndag.

– Hele dagen var det en dedikasjon til oppgaven som var helt formidabel.

– Edvald kjører helt suverent, han er med på det som er farlig, men det koster veldig mye. De andre på laget var også helt formidable. Det var en fornøyelse å se på et lag som fungerte så bra sammen.

Men i motsetning til de andre klassene, var det ikke angrep som var den beste taktikken i proffenes ritt. Ørn forklarer det hele med at det er mer trøkk hos proffene inn mot mål, og da Gianni Moscon også måtte slippe Julian Alaphilippe, sørget Italia for at det ble samlet.

Inn mot mål måtte også Kristoff selv tette luker, og inn på den siste kilometeren satt han i andreposisjon, bak italienske Alberto Bettiol. Dermed måtte Kristoff starte spurten sin umiddelbart ut av siste sving, 300 meter fra mål, en spurt som ble akkurat litt for lang.

– Det er det som egentlig avgjør spurten, at han må åpne litt for tidlig. Det gjør at Sagan får den muligheten han trenger. Jeg så han nesten foran, men så klarte Sagan å hive sykkelen foran.

Garantisten Kristoff

Alexander Kristoff har en helt egen evne til å henge seg med i ritt som dette. Lange og harde ritt, hvor de beste sliter seg fra de nest beste. Med seier i Milano-Sanremo og Flandern rundt er han allerede historisk i norsk sammenheng, og i VM har han blitt blant de ti beste de siste fire utgavene, noe ingen andre kan skilte med.

Ørn forklarer det hele med en enorm evne til å alltid få mest mulig ut av kapasiteten.

– Før siste runden sa jeg, «dette blir Sanremo». Det er en enorm evne til å grave veldig dypt. Det er det en ekstrem utholdenhet som er basisegenskapen til Alexander. Han har en veldig god evne til å kjenne på kroppen hvor mye belastning han kan ta. Du ser at i den nest siste runden er han ikke med i første gruppe, men på siste runden er han der. På slutten bruker han alle kreftene sine for å være med. Da vet han ikke at han har noe alternativ, men da har han også noe å ta fra, sier Ørn.

Neste år blir rekken av topp ti-plasseringer i VM uten tvil brutt, i det som blir en knallhard løype rundt Innsbruck. Dermed er det VM i Yorkshire i 2019 som nå blir den neste store sjansen til å få VM-seieren for Kristoff.

Sølvmedaljen sørget uansett for at han nå har medalje fra OL, VM og EM – noe han er historisk med som den første.

– Det sier litt om hvor god han er i klassiske ritt. Det er historisk, det er ingen andre som har det. Vi skulle gjerne byttet noen av medaljene mot gullmedaljer, sier Ørn med et smil.

God høstsesong inn mot lagskiftet

For Kristoff blir det nå en mulig opptreden i Giro Münsterland før sesongen avsluttes. Etter det sene verdensmesterskapet i fjor, er det også nødvendig med hvile for Kristoff, skal vi tro Ørn.

Sesongen har tidvis vært preget av tumultene i Katusha, som toppet seg i Tour de France. Det er fremdeles Ørn lite snakkevillig om, men Kristoff drar med seg topp fem-plasseringer fra både Milano-Sanremo og Flandern rundt, i tillegg til EM-seieren i Herning.

– Han har kjørt veldig gode éndagsritt. En sesong som ender med EM-seier og VM-sølv kan ikke bli betegnet som annet enn en kjempesesong. Det er VM i Bergen som har vært hele poenget med denne sesongen.

Etter et Tour de France hvor det aldri gikk som man håpet, har høstsesongen blitt god for Kristoff, og dermed vil han også kunne ta med seg god selvtillit og en fortsatt høy standing i klassikerne inn i sitt nye lag, UAE Team Emirates.

– Et VM-gull hadde vært enda bedre. Han er én av verdens beste klassikerryttere. Det er udiskutabelt, sier Ørn.

Tagget med: , , , ,

Les også disse