<b>DOPINGSJOKK:</b> Vegard Robinson Bugge (nærmest) avla en positiv dopingprøve for stoffet terbutalin under årets Tour des Fjords. Her står han på startstreken ved siden av Alexander Kristoff under 4. etappe av årets Tour of Norway. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

DOPINGSJOKK: Vegard Robinson Bugge (nærmest) avla en positiv dopingprøve for stoffet terbutalin under årets Tour des Fjords. Her står han på startstreken ved siden av Alexander Kristoff under 4. etappe av årets Tour of Norway. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Han gleder seg ikke til å vise seg blant folk

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 10.07.15 15:20

Del på    

Her er historien bak Vegard Robinson Bugges positive dopingprøve.

Vegard Robinson Bugge (25) fikk hverdagen snudd opp ned av en astmamedisin. Det sørget en positiv dopingprøve fra Sauda for.

Her er historien om hvordan det kunne skje.

29. mai:

Det er en lettet Vegard Robinson Bugge som blir vinket inn til antidopingkontroll etter Tour des Fjords-etappen med målgang i Sauda.

Denne dagen vet rytterne at de som testes blir fraktet rett til Stavanger i helikopter etterpå. Regnet har lavet ned hele dagen. En kald Sparebanken Sør-rytter går i mål over 14 minutter bak etappevinner Alexander Kristoff.

Foruten disse to, blir også sammenlagtleder Søren Kragh Andersen og Nic Dougall plukket ut til dopingtest.

De overvåkes både i dusjen og på toalettet. Den første vannlatingen etter målgang skal rett i beholderen til kontrolløren fra det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

7. juli:

Tirsdag formiddag – 39 dager senere – får Robinson Bugge en mail UCI med beskjed om at han har avgitt en positiv dopingprøve.

Urinprøven fra tredje etappe i Tour des Fjords, viser spor av det forbudt stoffet Terbutalin.

Funnet stammer, ifølge rytterens forklaring, fra en astmamedisin han hadde tillatelse å benytte tidligere. Utøveren har én uke på å bestemme om B-prøven skal analyseres og to uker på å gi en forklaring til forbundet.

– Urinprøven oppbevares i to glass, ett A- og ett B-glass, forklarer Frode Hestnes i Antidoping Norge til procycling.no.

– Det siste glasset plomberes slik at utøveren kan reise ned til laboratoriet og se med egne øyne når B-prøven analyseres.

Robinson Bugge blir suspendert av Sparebanken Sør i henhold til reglene.

8. juli:

Dagen etter kjører utøveren til Grimstad for møte med lageier Thor Hushovd. Tilstede er også lagets lege og kontraktsansvarlige. Kvålsvoll stiller via videokonferanse.

Her gjennomgås rytteravtalen og antidopingvedlegget. Lagets holdning til saken og konsekvenser av å bryte reglene, er også tema. Den dopingtatte rytteren gir sin forklaring.

– Jeg regner med det var ubehagelig, og han var nervøs. Heldigvis var han det. Det var ingen god opplevelse for Vegards del, sier Atle Kvålsvoll til procycling.no.

– Hvordan tok Hushovd dette?

– Thor har en krystallklar linje når det gjelder antidoping. For ham er nok dette utrolig skuffende. At en utøver på hans lag avgir en positiv dopingprøve, selv om det dreier seg om en miss, skaper irritasjon.

Etter møtet dukker et nytt problem opp: Media har blitt tipset om saken.

– Vi ble oppringt av en journalist i Dagbladet, og skjønte fort at vi måtte si noe. Vi kunne valgt å vente til etter at saken var ferdigbehandlet. Samtidig ønsket vi at fakta skulle komme ut. Det var en tabbe fra utøveren. En juniorfeil. Overskriftene blir stygge, men innholdet får fram sakens fakta.

– Hvorfor valgte dere åpenhet?

– Fordi vi ikke har noe å skjule.

8. juli, 14:50

I samarbeid med procycling.no avslører Dagbladet at en norsk rytter har avlevert positiv dopingprøve.

Timen i forkant har vært svært hektisk.

14:55 sender Kvålsvoll ut en pressemelding. Samtidig går det ut info til lagets sponsorer, støtteapparat og ryttere.

Robinson Bugges ansikt var snart på topp hos alle nettavisene.

– Vi var i kontakt med ham mange ganger i løpet av dagen, selvsagt. Det er steintøft for ham. Han gleder seg ikke til å vise seg blant folk, som han sier selv.

– Hvilke følelser sitter du igjen med?

– Jeg er treneren hans og lagleder. Slike ting er omtrent det kjedeligste man kan komme ut for. Det hadde likevel vært verre om det var et tungt dopingmiddel. Hvordan går det an å være så tjukk i hodet, var en tanke som sprengte seg fram.

Samtidig, sier Kvålsvoll, er man nødt til å tenke på utøveren.

– Å få klint opp bildet sitt med store overskrifter om doping etter å ha gjort en juniorfeil, er tøft. Samtidig forsvarer vi på ingen måte det han har gjort, og det har vi vært knalltydelige på.

Hva skjer videre?

Tour des Fjords arrangeres av UCI. Derfor har de eierskap på prøven og kjører saken videre.

– Ting endrer seg når utøveren legger kortene på bordet. Antidoping Norge gjør ingenting med saken, slik den står nå, opplyser Hestnes.

Sykkelforbundet vil få beskjed om han blir dømt. Det er så opp til Idrettsforbundet å håndtere sanksjonen.

Skjer det, står arbeidsgiveren fritt til å avslutte kontraktsforholdet.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse