VILLE SEG IKKE: Kristoffer Halvorsen hadde ikke kreftene på den siste runden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Halvorsen klarte ikke å gjenta gullet

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 22.09.17 18:05

Del på    

Måtte slippe tidlig på den siste runden.

BERGEN (procycling.no): Drømmen om å bli den første til å forsvare en VM-seier i U23-klassen ble knust for Kristoffer Halvorsen allerede før den siste forseringen av Laksebakken.

– Jeg hadde troen til siste gang i bakken, men når du ikke er god nok, så er du ikke god nok, sier Halvorsen til TV 2, som mener løypa rett og slett var for hard for ham.

Dermed var det Rasmus Fossum Tiller og Anders Skaarseth som ble de store norske håpene. Nede på flaten etter Laksebakken hadde Lennard Kämna og Benoit Cosnefroy fått en liten luke til en jaktende gruppe, og de to holdt akkurat unna inn til mål.

I spurten åpnet Cosnefroy fra front, men Kämna kom seg aldri rundt, og dermed ble det fransk seier.

Danske Michael Carbel spurtet inn til bronse tre sekunder bak, mens Anders Skaarseth ble best av de norske. Han endte til slutt på en tiendeplass.

 – Jeg kjørte ganske billig underveis. Alle gutta kjørte bra underveis, de skal ha takk for det. Jeg var med i første gruppe siste gang over Laksebakken. Rasmus kom opp i utforkjøringen. Vi ble enige om at han skulle ta en «lang en», og at jeg skulle spurte, sier Skaarseth til procycling.no.

Vinneren Cosnefroy har allerede signert proffkontrakt med AG2R La Mondiale for neste sesong, og kommer rett fra seier i GP Isbergues, samme ritt som Halvorsen vant i forkant av sin seier i fjorårets VM-ritt.

Norge tok kontroll fra start

Bruddet gikk allerede på førsterunden da fire ryttere kom seg av gårde. Det var dog flere som ville være med på leken, og bruddet ble større etterhvert som flere kom seg opp.

Til slutt talte bruddet tolv ryttere, hvorav ingen av de store nasjonene var med. Eritrea var representert med tre ryttere, mens også Coop-rytter Gustav Höög satt der.

Det var det norske laget som måtte ta kontroll i feltet. Først var det Syver Wærsted som satt foran. Han ble til tider avlastet av Ole Forfang, og holdt avstanden stabil på mellom to og to og et halvt minutt.

Tiller i brudd

Mens første halvdel av rittet foregikk i veldig kontrollerte runder, ble det desto mer fart i rittet ut på andre halvdel.

På den syvende av ti runder kom Rasmus Fossum Tiller seg med i et brudd, sammen med Pavel Sivakov (Russland), Jai Hindley (Australia), Scott Davies (Storbritannia), Patrick Muller (Sveits) og Yevgeniy Gidich (Kasakhstan).

Til tross for at verken Spania, Italia, Danmark, Belgia Tyskland, Frankrike, eller Colombia var representert i bruddet, fikk gruppa fort et forsprang på halvannet minutt.

Det fremprovoserte også nye angrep fra hovedfeltet, fra flere av de nevnte nasjonene. Det var imidlertid først da Spania valgte å sette hele laget sitt i front. Forspranget til tetgruppa forsvant raskt, og nest siste gang opp «Laksebakken» ble feltet på ny samlet.

Ut på den siste runden var det dermed fremdeles et stort felt samlet. Like etter rundepassering kom det flere angrep fra feltet, hvor både Ole Forfang og Tobias Foss var representert for Norge.

De klarte imidlertid ikke å følge hardkjøret i bakken opp mot Solberg, og i neste bakke opp fra Minde Allé kom det enda flere dårlige norske nyheter. Det store gullhåpet Kristoffer Halvorsen måtte slippe, og dermed var Rasmus Tiller og Anders Skaarseth de gjenværende norske håpene.

Tysk angrep

Tyskeren Lennard Kämna angrep i samme bakke, og suste forbi de øvrige bruddrytterne. Han kom også over toppen av Laksebakken i front, mens en gruppe på ti ryttere, inkludert Skaarseth, tok opp jakten på tyskeren.

Nede på flaten fikk Kämna besøk av franskmannen Benoit Cosnefroy, men bak i feltet samlet stadig flere ryttere seg.

Rasmus Tiller forsøkte seg med angrep med fem kilometer igjen, men kreftene tok raskt slutt for nordmannen.

Tetduoen holdt unna, og dermed ble det en spurt for bronsemedaljen for nordmennen bak. Der var Skaarseth best, og endte på en tiendeplass.

Tagget med: , ,

Les også disse