FILLERISTER KOLLEGER: Amund Grøndahl Jansen var ikke imponert over kjøringen i hovedfeltet på vei inn til målgang i Brumunddal. FOTO: Jarle Fredagsvik

KRITISERER LØYPA: Amund Grøndahl Jansen var ikke imponert over finalen rittarrangørene lagde i Egersund. FOTO: Jarle Fredagsvik

Grøndahl Jansen freste mot rittarrangøren

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.05.18 20:18

Del på    

– Takk til arrangøren for at de gjør jobben vår ekstra farlig, ytret LottoNL-Jumbo-rytteren etter målgang i Egersund.

EGERSUND (procycling.no): Tour des Fjords 2018 ble avsluttet med en teknisk krevende løype inne i Egersund. Rytterne kom seg trygt gjennom de siste milene, men enkelte ryttere mente avslutningen var for farlig.

Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) syklet inn til en solid femteplass på etappen, men var lite fornøyd etter målgang.

– Det er som vanlig i Tour des Fjords at de lager en idiotisk rundløype. Som ikke gir noen som helst mening. Med mindre det var et cyclocross-ritt. Takk nok en gang til arrangøren at de gjør jobben vår ekstra farlig,  og lager noe så idiotisk som det vi driver med her. Etter at vi har et så fint ritt hele veien. Så det setter vi stor pris på alle sammen, ytret Grøndahl Jansen overfor TV 2 like etter målgang.

– Vi synes ikke det er rart at de må betale 400 000 til alle lagene for at de skal komme hit og sykle. Så jeg vet ikke hvem som lager de løypene her. Men de burde få ris, konstaterer 24-åringen.

LottoNL-proffen var langt framme i feltet gjennom hele finalen, og var glad for at han unngikk uhell.

– Jeg satt hele tiden foran fordi jeg var redd for det som skulle komme. Så jeg hadde det ikke så verst. Men med så mange usikrede stolper og innsnevringer så har man potensiale her til å lage noen skikkelig fine ulykker.

Sammenlagtvinneren: – De unge må lære slikt også

Feltets eldste rytter, Michael Albasini (Mitchelton-Scott), har sett så mangt gjennom sine 37 år. Han mente finalen i Kristiansand på onsdag var mer utfordrende.

– Det var rolig stemning gjennom de første 180 kilometerne. De siste rundene er alltid krevende og hektiske. Men den var ganske tøff, så feltet ble strukket ut. Da blir det mindre farlig, sier Michael Albasini til procycling.no like etter at sammenlagttriumfen var sikret.

– Man er alltid på grensen mellom spetakkel og sikkerhet. Til slutt så ble det ingen velt. Så det betyr at rytterne oppførte seg bra. Det er mange unge ryttere i feltet. De må lære seg slikt også. Det var nok mer farlig i går enn det var i dag. Men du må bare kjøre, og du må kjøre med hjernen. Derfor gikk det bra i dag, konstaterer sveitseren.

Rittdirektør Roy Hegreberg lytter til kritikken fra Amund Grøndahl Jansen, men mener at finalen i Egersund var innafor.

– Det er sånn han har opplevd det. Vi prøver å gjøre det publikumsvennlig og vil vise fram sykkelsporten til så mange som mulig. Vi vet at finalen er hektisk når du skal inn i byer. Vi har prøvd å gjøre det så bra som mulig. Etappen er såpass hard som den er i dag, og du ser at det er et mindre felt som kommer til mål, beretter Hegreberg overfor procycling.no.

– Jeg er selv oppfostret i Belgia og har kjørt sånne løyper en hel etappe. Men det som er spesielt er at du kommer fra store brede veier inn i finalen. Men de visste om det. Det står i rittboka at sånn er finalen. Og det gikk jo bra. Vi ser at det blir kjørt et skikkelig sykkelritt mot slutten. Men vi skal selvfølgelig ta sånne tilbakemeldinger på alvor og se om vi kan gjøre det på andre måter i fremtiden, konstaterer den tidligere norske syklisten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØRSTE PROFFSEIER: Bjorg Lambrecht slo veteran Michael Albasini i Egersund. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Belgier slo Boasson Hagen

21 år gamle Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) tråkket til i den siste bakken inn mot målstreken i Egersund, og ingen klarte å passere belgieren. Stortalentet tok sin første proffseier.

Bak 21-åringen fulgte feltets eldste rytter, Michael Albasini. Mitchelton-Scott-rytteren, som vant gårsdagens etappe, vant dermed også rittet sammenlagt. Lambrecht tok andreplassen, seks sekunder bak. Den siste plassen på pallen gikk til Pim Lighthart (Roompot).

Edvald Boasson Hagen satt på hjul til de to beste på etappen, men klarte ikke å utfordre duoen på oppløpet. Dimension Data-syklisten tok tredjeplassen på etappen, og ble nummer fire i sammendraget.

– Det ble for tøft. Jeg var ganske godt plassert, men rett rundt svingen så klarte jeg ikke å akselerere slik Lotto-rytteren gjorde, sier Boasson Hagen til procyling.no like etter målgang.

– Jeg skulle helst ha vært høyere opp. Men det var hard konkurranse her i dag.

Slik gikk det til:

Den avgjørende etappen i Tour des Fjords 2018 var på 183 kilometer med start i Farsund og målgang i Egersund.

Ti ryttere støtet like etter at rittet ble flagget i gang, men hovedfeltet lot dem ikke gå. En dobbelt så stor gruppe gikk kort tid etter. De 20 klarte å holde unna noen minutter, men etter 15 kilometer samlet det seg igjen.

Carlos Verona (Mitchelton-Scott) var først over dagens første kategoriserte stigning, og festet et solid grep om klatretrøya.

Seks ryttere går løs

Julien Bernard (Trek-Segafredo), Maxime Monfort (Lotto Soudal), Luis Mas Bonet (Caja Rural) og Nathan Earle (Israel Cycling Academy) var de første som fikk gå i et brudd som etablerte seg.

Nikolay Mihaylov (Delko Marseille) kjørte seg opp etter hvert, mens Julian Cardona (EF Education) fulgte like bak Delko-syklisten. Dermed satt seks mann i teten, med over tre minutter til feltet.

Forfølgerne økte tempoet, og med hundre kilometer igjen var det bare 2:17 fram til de seks.

Bruddet sprekker i bakkene

De seks hadde mellom to og tre minutter i noen mil. Inn i Helleren-bakken var de fremdeles samlet, men Maxime Monfort økte tempoet. Kun Nathan Earle maktet å følge belgieren over toppen.

Duoen hadde drøye to minutter med 60 kilometer igjen.

På veien opp Helleren kom nye angrep fra feltet. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal), Pieter Weening (Roompot), Brendan Canty (EF Education First) og Owain Doull (Sky) slet seg løs.

Lederlaget kjører

Mitchelton-Scott tok kontrollen i hovedfeltet, og kjørte inn de fire.

Med fire mil igjen var det kun Monfort og Earle som var igjen foran feltet, med ett minutt til forfølgerne.

I de lokale rundene i Egersund ventet en teknisk krevende løype med flere korte og bratte bakker. Monfort og Earle hadde 21 sekunder med 25 kilometer igjen.

Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo) gikk etter duoen like før nest siste runde. Nederlenderen kom seg raskt opp til de to i teten.

Siste runde

Nathan Earle hadde en liten ledelse ut på siste runde. Pieter Weening angrep, og Roompot-rytteren dannet en ny tetduo med Israel Cycling Academy-rytteren.

Earle måtte slippe, men Andreas Vangstad (Joker) kjørte seg opp til den nederlandske veteranen. De ble dog raskt kjørt inn. Feltet var samlet inn i siste bakke, der Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) tok sin første proffseier.

Tagget med: , , , ,

Les også disse