ALLTID KLAR FOR EN FIGHT: Anna van der Breggen jaktet gull under kvinnenes tempoøvelse i Innsbruck. FOTO: Luc Claessen

ALLTID KLAR FOR EN FIGHT: Anna van der Breggen jaktet gull under kvinnenes tempoøvelse i Innsbruck. FOTO: Luc Claessen, Getty Images

Gjentok gullbragden fra Bergen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.09.18 15:33

Del på    

Annemiek Van Vleuten vant det «nederlandske mesterskapet».

(procycling.no): Mens Anna van der Breggen aldri har stått på toppen av tempotronen etter et VM, fikk Annemiek van Vleuten oppleve det på Festplassen i Bergen i fjor.

Også i Innsbruck så det ut til at det ble gjennomført internasjonalt, nederlandsk mesterskap i tempo. Men igjen var det altså VM-gull som skulle deles ut.

Van der Breggen var 56 sekunder raskere enn Ellen van Dijk, men Van Vleuten hadde hun likevel ikke kontroll på.

Ved første mellomtid hadde fjorårets verdensmester 19 sekunder å gå på. Hun fortsatte å øke forspranget inn mot mål. Hun hentet inn både Amber Neben og Trixi Worrack i løypa, samtidig som hun spiste sekunder i duellen mot Van der Breggen.

Til slutt hadde hun 28,99 sekunders margin, og tok et overlegent VM-gull. Bronsen gikk også til Nederland og Van Dijk, mens Leah Kirschmann (Canada) overrasket med fjerdeplass.

– Jeg hadde litt press, men jeg hadde en del press i fjor også, så det var ikke så annerledes, forteller hun i et seiersintervju vist på TV 2.

I tillegg til de tre nederlenderne på toppen av resultatlista, kom også Lucinda Brand på sjetteplass. I det nederlandske mesterskapet endte faktisk Van Vleuten selv nede på fjerdeplass, den gang bak Van Dijk, Van der Breggen og Brand.

Tirsdag åpnet Van Vleuten i et forrykende tempo, og økte bare ledelsen utover.

– Jeg visste at jeg tok litt tid i starten, men jeg følte også at jeg startet hardt. I det nederlandske mesterskapet startet jeg for sent, så jeg følte at jeg måtte kjøre hardt fra start.

Norske Vita Heine kjørte inn til en 24.-plass etter å ha blitt innvilget VM-billett av sykkelforbundet tidligere i høst.

PODIET: Fra venstre: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten og Ellen van Dijk. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Slik gikk det til:

Anna van der Breggen, Ellen van Dijk og Annemiek van Vleuten – tre nederlendere, altså, delte favorittstempelet foran kvinnenes tempo over 27,7 kilometer.

Under det nederlanske mesterskapet vant Van Dijk, mens Lucinda Brand som stakk av med bronsen, og dyttet Van Vleuten ut av podiet.

Under EM i Glasgow vant Van Dijk, foran Van der Breggen og med den tyske veteranen Trixi Worrack på tredjeplass.

Løypa var tøffere i Bergen i fjor, og da gikk Van Vleuten seirende ut av duellen foran Van der Breggen og Garfoot.

Vita Heine, som nylig satte ny rekord over 30 kilometer tempo i Vestfold, var plukket ut for å forsvare våre farger i dag.

Brand fikk trøbbel fra uventet hold

Brand var første kvinne ut av de store. Hun satte overlegent ny bestetid, men måtte samtidig se seg slått av kanadiske Leah Kirchmann etter 18 kilometer sykling.

De største utfordringene i løypa var en 700 meter lang bakke med 4,5 prosent i snitt, før den tøffeste utfordringen var 1,2 kilometer á 4,3 prosent.

Derfor gjorde man lurt i å spare litt krefter foran avslutningen.

Van Dijk tok kommandoen

Den neste storkanonen til start var Ellen van Dijk. Hun ble verdensmester i 2013, og ville ventelig trives bedre i en mindre kupert sløyfe enn i Bergen.

Ved første passering hadde hun åpnet seks sekunder raskere enn Kirschmann. Kanadieren imponerte likevel da hun holdt farta oppe og endte opp med å slå Brand med 15 sekunders margin.

Også Van Dijk skulle få store problemer med å straffe tiden til sin 28 år gamle lagvenninne fra Team Sunweb. Hun måtte ta ut de aller siste kreftene fra kroppen for å presse sykkelen over mål, bare ett sekund og 62 hundredeler foran Kirschmann.

Har ikke vunnet VM-gull i tempo før

Van der Breggen, som både er olympisk mester på landeveien og som har to VM-sølv i tempo fra tidligere, sviktet ingen med åpningen sin. Hun var nesten halvminuttet tidligere ute enn Van Dijk på det første passeringspunktet.

Norges eneste deltaker, Vita Heine, åpnet også godkjent. Inn til 15.-plass ved 18,1 og +2:09 bak tiden til Van der Breggen.

Ved ankomst i sentrum av Innsbruck, minnet det mistenkelig mye om en knock out fra den 28 år gamle nederlenderen. Van der Breggen skamferte sluttiden til Van Dijk, og krysset målstreken med hele 56,20. Det var en tid selv Annemiek Van Vleuten skulle få store problemer med å forbedre.

Matchet Van der Breggen i starten

Van Vleuten åpnet imidlertid bra. Målinger fra arrangøren viste at hun hadde åpnet 10 sekunder raskere enn Van der Breggen i løpet av åpningsmila. Begge jentene går bra i motbakkene, så det var ikke den største utfordringen.

Til slutt handler det om hvem som vil det mest, og hvor mye krefter de orker å skvise ut av kroppen i løpet av 27,7 intern kamp mot selv (og konkurrentene, men kanskje aller mest det første) på temposykkelen.

Samtidig nærmet Vita Heine seg målgang. Den fullårssatsende Hitec-jenta gikk i mål på en foreløpig 15.-plass. Med det var hun 3 minutter og 19 sekunder bak Van der Breggen, og plasserte seg inn bak Alice Barnes på resultatlista.

Nedslående nyheter fra løypa

Mens Van der Breggen kunne kjenne smaken av sitt første VM-gull på tempo bre seg rundt i munnen, kom det nedslående meldinger fra løypa.

Van Vleuten holdt nemlig høyere marsjfart ute i løypa. Ved 18 kilometer hadde gullvinneren fra Bergen 19 sekunder å gå på i den interne, nederlandske duellen.

Det er forsprang hun vanligvis ikke taper i løpet av en snau mils sykling.

På de siste kilometerne inn mot mål, økte hun bare forspranget til Van der Breggen. Van Vleuten tok dermed sitt andre strake VM-gull i tempo, nesten 29 sekunder raskere enn nærmeste utfordrer.

Van Dijk kompletterte det nederlandske podiet med bronse. Leah Kirschmann tok en overraskende fjerdeplass.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse