UVITENDE: Tross usikkerhet rundt hvordan midlene fra statsbudsjettet skulle fordeles, uttalte Bjørn Sætre at milliondrysset skulle tjene flere velodromprosjekter. Her fra en tidligere anledning. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Generalsekretær lovet bort Asker-millioner til Sola

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 10.12.16 11:41

Del på    

Nå innrømmer han at han tok feil.

(Sykkelmagasinet/procycling.no): 4,3 millioner kroner fra statsbudsjettet kom svært godt med i fremdriften av velodromen i Asker.

– Nå blir det velodrom!, utbrøt Venstre-politiker og NCF-styremedlem Abid Raja overfor Aftenposten.

Midlene er tiltenkt detaljregulering, slik 1. visepresident Hans Petter Gulbrandsen beskrev overfor Sykkelmagasinet og procycling.no tidligere denne uken.

Fredag kan imidlertid Sykkelmagasinet avsløre at Bjørn Sætre, generalsekretæren i Norges Cykleforbund, på høstseminaret til Sykkelrittforeningen, skal ha uttalt at de 4,3 millionene fra statsbudsjettet, var tiltenkt både prosjektet i Asker og på Sola.

Opplysningene kommer fram av møtereferatet, samt flere kilder som var tilstede under seminaret.

– Uttalte at det ikke bare gikk til Asker

En av dem var Tor Arne Oltedal, teknisk direktør og rittleder i Tour des Fjords.

– Sætre skulle si noe om tingenes tilstand hva gjaldt velodromene, og det kom mange spørsmål, deriblant hva pengene fra statsbudsjettet var tiltenkt. Da sa han at det ikke bare skulle til Asker, forteller Oltedal.

Han vil ikke kommentere noe rundt hvordan han reagerte da hele potten likevel gikk til Asker.

LES OGSÅ: Regionsleder mener forbundet jobber mot eget tingvedtak

– Men jeg forstår det slik at forbundsstyret jobber parallelt med tre velodromer, og det setter jeg pris på.

Dagen før Sætres utspill skrev Aftenposten om velodromprosjektet i Asker og hvordan Venstre jobbet for å få summen inn på statsbudsjettet.

Sætre: – Jeg kunne latt være å kommentere

NCF har påpekt gjentatte ganger gjennom velodromsaken at fokuset ligger på å realisere velodrom både på Sola og i Asker, samt i Levanger. Noe som også ble vedtatt på forbundstinget tidligere i år.

Når Sykkelmagasinet konfronterer Sætre med opplysningene etter høstseminaret, begrunner generalsekretæren det med egen uvitenhet.

– Jeg visste ikke at midlene var stilt opp mot kapittel 315 i budsjettforslaget. Jeg hadde ikke detaljkunnskap rundt det, og det var en feilinformasjon fra min side. Jeg antok at midlene skulle deles fordi det andre vi har søkt om og fått innvilget, skal deles, svarer Sætre.

Sætre sier han oppfattet kapittel 315 som en post som tildelte midler til frivillige organisasjoner, som f.eks Røde Kors, idrettsklubber, særforbund og turistforeninger.

– Men det må du dobbeltsjekke. Jeg er usikker, sier han.

– Når du ikke kjente detaljene rundt dette og var usikker, burde du ikke da latt vær å uttale deg?

– Det kan du nok si. Men så kan du også si at jeg ble invitert på seminaret som gjest, og jeg sa at jeg kunne komme for å delta, men plutselig var jeg på agendaen. Det sa jeg fra om til Arild (Salte, sjef for Sykkelrittforeningen journ.anm) også.

– Men jeg kunne selvsagt sagt at jeg ikke ville kommentere det. Selvfølgelig kunne jeg latt være.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Antyder anger: Sætre er klar på at han muligens burde latt være å svare da han ble spurt om de aktuelle velodrom-millionene. Foto: NCF

ANTYDER ANGER: Sætre er klar på at han muligens burde latt være å svare da han ble spurt om de aktuelle velodrom-millionene. Foto: NCF

Skal ikke gå utover Sola
Kapittel 315 i budsjettforslaget betegner frivillighetsformål. Sykkelmagasinet får opplyst av stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) at midler som faller inn under denne posten, likevel fritt kan deles på flere prosjekter.

– Vi putter det inn under den posten som passer tiltaket. Vi kunne bestemt på Stortinget at midlene skulle deles, hvilken post det står under bestemmer ingenting. Det er bare en teknisk ting.

Så det handler ikke om at de ikke kan deles pga. kapittel 315?

– Overhodet ikke. Det enkle svaret er at Stortinget har bestemt seg for å gi dette til Asker, mot at annet ikke blir nedprioritert.

Og det er nettopp Nybø som har gått i bresjen for å sikre at millionsummen til Asker, ikke skal ramme Sola Arena på noen som helst måte. Derfor jobbet hun for å få dette inn som merknad i tildelingen.

– For å være ærlig har jeg jobbet ganske hardt for å få inn den presiseringen. Det blir helt tydelig at dette er en engangsbevilgning.

Hvorfor har dette vært så viktig for deg?

– Fordi jeg er fra Rogaland. Der har vi en velodrom som er byggeklar, og da er det viktig for meg at Stortinget ikke skal si at vi ignorerer Sola. Men det er idretten selv som skal gjøre prioriteringen. Derfor var det viktig å få inn presiseringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jobber for Sola: Iselin Nybø (V) er åpen om at hun jobber for realisering av Sola Arena pga av det som nå er kort vei til realisering. Foto: Mari Halvorsen / Venstre

JOBBER FOR SOLA: Iselin Nybø (V) er åpen om at hun jobber for realisering av Sola Arena pga. av det som nå er kort vei til realisering. Foto: Mari Halvorsen / Venstre

Sætre: – Du må spørre Raja eller Gulbrandsen
Hjemme på Hvalstad utenfor Asker ligger Sætre for tiden med beina høyt etter en nylig akillesoperasjon.

– Slik er det når man har drevet idrett i mange år, smiler han.

Informert om Nybøs forklaring om kapittel 315, henviser han imidlertid videre til Hans Petter Gulbrandsen og Abid Raja.

– Det er de som har greie på det. Jeg har ingen mulighet til å kommentere opplysningene til Nybø, for det har jeg rett og slett ikke greie på.

Sætre ønsker å presisere at han har fokus på å realisere alle tre velodromene.

– Jeg savner det komplette bildet. Vi har store muligheter her, og jeg blir minst like glad når vi får på plass Sola og Levanger, som jeg blir når Asker får sitt på plass.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse