VM-FORM: Ferndando Gaviria har hatt en enorm første sesong i WorldTouren. Foto: AFP PHOTO / Guillaume SOUVANT

Gaviria med frekt angrep på oppløpet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 9.10.16 16:32

Del på    

Tidenes første colombianske triumf i Paris-Tours.

(procycling.no): Søndag gikk den 110. utgaven av tradisjonsrike Paris Tours. Rittet blir ofte omtalt som spurternes klassiker. I år var det ingen klassisk massespurt som kåret vinneren, men et frekt angrep på oppløpssiden.

Inn på siste kilometerne satt Team Sky i front, med kun én mann foran Elia Viviani. Paris-Tours er et langt endagsritt på hele 252.3 kilometer, og da kreftene begynte å ebbe ut av den siste Sky-hjelper stoppet det litt opp i front av feltet. Ingen av lagene satt med nok folk til å ta kontrollen.

Fernando Gaviria så sitt snitt, og støtet fryktløst med 700 lange meter igjen til mål. Nølingen blant resten av spurterne ble deres bane, og jakten på Gaviria startet for sent.

Colombianeren trillet over målstreken med armene til værs, mens Arnaud Démare og Jonas Van Genechten spurtet inn på plassene bak.

Lynraskt klassikertalent
Han er bare 22 år gammel, men Fernando Gaviria har allerede satt fyr på sykkelverdenen. Triumfen i Paris-Tours er hans syvende i det som er hans første fulle sesong for Etixx-QuickStep. Ikke bare har Gaviria vist at han er lynraske i en massespurt, colombianeren har også vist at han er mer enn en ren spurter.

I sitt første monument, Milano-Sanremo, lå han perfekt posisjonert inn oppløpet, men på Via Roma gikk det galt. Kanskje var det manglende rutine som gjorde at Gaviria deiset i bakken, og veltet fra det som kunne blitt seier i et av sykkelsportens største klassikerritt, på første forsøk.

Om en uke stiller han til start i Doha som Colombias soleklare kaptein. Vinner han kampen om regnbuetrøya blir han den første colombianske syklisten som kan ikle seg det ettertraktede plagget.

Slik gikk det til:
Noen minutter over klokken 11 trillet rytterne ut fra Dreuz, vest for Paris. 252.3 lange kilometer nordover mot Tours utgjorde dagens utfordring.

Angrepene kom øyeblikkelig etter start, og det var syv mann som kom av gårde i dagens brudd.

Syv i front
Floris Gerts (BMC), Pirmin Lang (IAM Cycling), Warren Barguil (Giant-Alpecin), Brian Van Goethem (Rompoot-Oranje Peloton), Kévin Lebreton (Armée de Terre), Maarten Wynants, (LottoNL-Jumbo) og Arnaud Gerard (Fortuneo Vital) hadde 2:20 på hovedfeltet etter 37 kilometer.

Den helt store ledelsen fikk de aldri. I det rittet nærmet seg halvkjørt hadde tidsavstanden økt til 3:20.

Hovedfeltet økte tempoet, og seks mil fra mål var luken under to minutter.

Inn mot de siste milene startet hardkjøret, og forfølgerne nærmet seg stadig de syv i front.

Van Avermaet prøver
Cote de Crochu var en av få kuperte utfordringer i søndagens endagsritt, 25 kilometer fra mål. Den nykronede olympiske mesteren, Greg Van Avermaet, støtet her. Belgieren fikk med seg tre mann, men bruddforsøket varte ikke lenge.

BMC-rytteren ble kjørt inn, mens bruddet i front ble redusert til fem mann da Warren Barguil (Giant-Alpecin) og Kévin Lebreton (Armée de Terre) måtte slippe.

De siste 25 kilometerne var tilnærmet paddeflate, og spurtlagene hadde dermed god kontroll helt til mål.

Bruddet hentes
Pirmin Lang (IAM Cycling) slapp seg etter hvert ned til hovedfeltet, mens Floris Gerts (BMC), Brian Van Goethem (Rompoot-Oranje Peloton), Maarten Wynants, (LottoNL-Jumbo) og Arnaud Gerard (Fortuneo Vital) fortsatte å kjempe, like foran feltet.

14.5 kilometer fra mål var også den siste kvartetten fra bruddet kjørt inn.

Nye angrep kom kort tid etter. Sergey Lagutin (Katusha) fikk med seg Bert De Backer (Giant-Alpecin). Sammen dannet de en ny tetduo som på det meste hadde 15 sekunder til hovedfeltet.

Snaue seks kilometer fra mål ble Lagutin og De Backer kjørt inn, med IAM i front av hovedfeltet.

Massespurten avgjør
Cofidis tok kontrollen med tre kilometer igjen. Bouhanni hadde tre hjelpere foran seg. Team Sky tok over 1500 meter fra mål, men opptrekket dabbet av for tidlig.

Fernando Gaviria så sitt snitt, og støtet med 700 meter igjen. Colombianeren så seg aldri tilbake, og tok tidenes første colombianske seier i endagsrittet.

Tagget med: , , , ,

Les også disse