STØTTER BRAILSFORD: procycling.no stilte 16 spørsmål til sportsdirektør Gabriel Rasch etter bråket som har vært rundt Team Sky de siste månedene. FOTO: Torgeir Strandberg, procycling.no

Rasch og Arvesen svarer på kritikken mot Team Sky

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.03.17 13:03

Del på    

Vi stilte 16 spørsmål. Les svarene de ga.

(procycling.no): Debatten rundt Team Sky har rast etter at det britiske antidopingbyrået (UKAD) åpnet en granskning mot laget i fjor høst.

Siden den tid har flere Sky-sjefer vært inne til høring i det britiske parlamentet.

Årsaken er en pakke med medisinsk innhold som skal ha blitt overlevert til Bradley Wiggins og legen Richard Freeman inne på lagbussen den 12. juni, 2011. Samme dag som Wiggins vant Critérium du Dauphiné det året.

Nåværende sportsdirektør i Sky, Gabriel Rasch, og tidligere sportsdirektør i laget, Kurt Asle Arvesen, har ikke vært spesielt delaktige i debatten rundt laget så langt.

Derfor sendte procycling.no dem tidligere denne uka 16 spørsmål, med lovnad om at de skulle få svare på dem selv – og at de skulle bli publisert uredigert hos procycling.no.

Her er spørsmålene vi sendte ut:

1: – Hvilke tanker gjør du deg rundt støyen rundt Team Sky nå (etterforskningen i regi av UKAD, parlamentshøringen og de stadig negative oppslagene rundt laget ført i penn av Daily Mail, cyclingnews.com og The Times)? Er det slik man må forvente seg som verdens ledende sykkellag, eller oppleves det hele mer som en heksejakt?

2: – Dave Brailsford har uttalt at pakken som ble sendt Bradley Wiggins inneholdt et slimoppløsende, reseptfritt middel, men innad i Team Sky og British Cycling har man foreløpig ikke funnet dokumentasjon som støtter dette. Utad blir det tegnet et bilde av at toppledelsen ikke har kontroll på hva utøverne får i seg fra lagets leger. Stemmer dette inntrykket med ditt inntrykk av laget? Stusser du over at det later til ikke å finnes dokumentasjon og journaler som viser hva rytterne til enhver tid får i seg fra det medisinske apparatet? Har du selv opplevd å få utdelt medisiner fra leger til behandling av ryttere?

(her støtter jeg meg blant annet på parlamentsmedlem Damien Collins som er aktiv part i granskningen:

«For det første er det fellende at det ikke finnes noen dokumentasjon. Hvordan kan man styre et rent lag eller drive med ren idrett når du ikke vet hva legene gir til rytterne dine? Det er essensen i dette. Jeg tror kredibiliteten til Fluimucil-historien har blitt undergravd av at det ikke finnes som viser dette. Ikke bare mangler dokumentasjon på at Fluimucil ble gitt under det aktuelle rittet, men det finnes ingen dokumentasjon overhodet på at medisinen har blitt sendt ut fra det britiske sykkelforbundet til Team Sky. Det undergraver kredibiliteten helt, uttalte parlamentsmedlem Damien Collins i starten av mars.»

3: – Brailsford ble intervjuet av Daily Mail den 27. september. Under samtalen – som skulle være off record – nevnte han ikke Fluimucil med et ord (det kom først fram under parlamentshøringen). Ifølge Matt Lawton fortalte han at Simon Cope reiste til La Toussuire for å møte Emma Pooley (de kom siden fram at hun var i Spania), og at Freeman ikke kunne ha levert pakken til Wiggins på bussen (fordi den dro før Wiggins ankom – det viste seg også å være usant.

Deretter skriver Matt Lawton:

«Visibly stressed, Brailsford was desperate for the story not to be published, fearing it could be the end for Team Sky. That it would take them all down.

He offered me an alternative, ‘more positive’, story. He asked if a good story on a rival team might be enough to stop me investigating the allegation.

And before the meeting ended, he made a final attempt to regain control of a troubling situation. ‘If you didn’t write the story, is there anything else that could be done?’ Brailsford asked me.»

Saken ligger her!

– Hva tenker du om disse opplysningene? Å tilby saker og vinklinger om andre lag for å få en potensiell brannfakkel til å forsvinne, virker ikke det litt suspekt, i hvert fall for omgivelsene?

– Her vil jeg også legge til at det er svært uvanlig at journalister brenner kilder, og publiserer informasjon som er avtalt gitt off the record, så da spør jeg også:

4: – Har du noen tanker rundt journalistens arbeidsmetoder her?

5: – Hvordan synes du Dave Brailsford har håndtert uføret han befinner seg midt oppi så langt?

6: – Bør Dave Brailsford trekke seg?

7: – Overlever han denne prosessen som sjef for Team Sky?

8: – Støtter du ham personlig og opplever du at han har støtte i Sky-miljøet?

9: – Hvis Brailsford ryker, Sky trekker seg ut og Team Sky legges ned. Hvilke konsekvenser vil det få for internasjonal sykkelsport?

10: – Finnes det andre lag der ute som tar antidopingarbeidet like alvorlig og som forsøker så hardt å framstå som et rent lag, enn nettopp Team Sky?

11: – Har du selv vært vitne til at det har foregått ulovligheter i din tid innenfor Team Skys rekker?

12: – Tror du det har foregått ulovligheter innenfor Team Sky mens du har jobbet der?

13: – Har du selv opplevd ubehag ved enten å ha jobbet tidligere/eller fortsatt jobbe i Team Sky i løpet av perioden denne saken har rullet videre?

14: – Tar dette bort noe av gleden ved jobben?

15: – Er det bra at mediene fører et kritisk søkelys mot Team Sky – og andre aktører innenfor sporten – og forsøker å avdekke ulovligheter?

16: – Sky har blitt kritisert for å ha utnyttet medisinske fritak i forbindelse med å klargjøre Bradley Wiggins foran viktige ritt. Er dette en etisk gråsone? Bør Team Sky som et foregangslag slutte med en slik praksis?

Fra Gabriel Rasch mottok vi dette svaret via mail:

«Hei Jarle,

Jeg har i tiden dette har pågått holdt fokus på min jobb som sportsdirektør, og latt Dave og mediateamet holde fokus på det andre. Her i Norge har det jo også vært fint lite i media. Vi er et stort team, og det er viktig å stole på de man jobber med (leger/physio/Mekanikere/alt annet støtteapparat. Det er vanskelig å ha oversikt på alt som foregår, da mister man fokus på arbeidsoppgavene som sportsdirektør. Mange tror kanskje vi bare kjører bil, men det er så mye mer i denne jobben, man har ansvaret for 20-30 ansatte i en ekstremt hektisk hverdag, hvor ingen dager er like. Taktikk, kjennskap til løpet og veier. Gjør man en liten feil, mister man tilliten fra rytterne og det er mitt fokus.

Vi har et performance møte hver kveld i løp, hvor vi går igjennom alle ryttere, fyller ut en løpsrapport hver eneste dag i løp, hvor også alt de skulle ha av problemer, blir loggført. Siden jeg kom inn i laget i 2013 (sportsdirektør 2014) har vi brukt Dropbox hvor alt av dokumentasjon blir loggført.

I min tid i laget, med Dave som sjef har han vært en fantastisk sjef. Han er ekstremt motiverende og dreven. Alltid på jakt etter å utvikle ansatte og ryttere. For meg har ikke Team Sky bare vært et lag, men også et sted hvor læringskurven er ekstremt bratt, et sted hvor man utvikler seg som person og leder. Jeg har ingen grunn til ikke å stole på Dave, han har min fulle støtte. Om denne saken kunne vært håndtert bedre, vet jeg fint lite om. Jeg har som sagt ikke vært så alt for opptatt av denne saken og hatt fokus på mine arbeidsoppgaver.

Om Sky skulle trekke seg ut av sporten, noe jeg ikke tror. Er det tragisk for sykkelsporten, vi har vært et friskt pust i en altfor tradisjonell sport. Med en ny tenkemåte på utvikling av utstyr og måten å drive et lag på, har vi på en måte revolusjonert sykkelsporten. Og de fleste andre lag har kommet etter. Sykkelsporten og måten å drive et lag har forandret seg enormt siden Team Sky kom, og vi er nå et ledende lag innen nytekning, teknologi og treningsfilosofi. Ikke bare i sykkelsporten men i toppidrett generelt.

Det er bra at media fører et kritisk søkelys mot Team Sky og sykkelsporten, men det er også viktig at media gjør et godt stykke arbeid.

Håper du har fått svar på noe av det du spurte om.

Gabriel»

Kurt Asle Arvesen har også sagt seg villig til å svare på våre spørsmål. Han reiste til Rhodos onsdag for å styre Uno X Development Team under helgas International Tour of Rhodes.

Onsdag ettermiddag mottok vi følgende svar fra eresfjordingen:

«Mitt svar:

– For meg er det to virkeligheter. Det er den virkelige virkeligheten, og så er det den media prøver å beskrive. Og så tenker jeg at jeg må forsøke å forholde meg til den virkelige virkeligheten. Sitat slutt.»

Her kan du lese flere saker om Team Sky den siste tiden:

** Team Sky forsvarer seg i nytt brev
*
* Uttrykk støtte, ellers er laget ferdig
** Sky-ryttere ber sjefen vurdere å trekke seg
*
* Alvorlige anklager mot Sky-sjef
*
* Brailsford: – Wiggins brukte forstøverapprat
*
* Overlever Brailsford nok en Sky-kontrovers?

Tagget med: , , , ,

Les også disse