ØKT PRESS: Presset mot Sir Dave Brailsford og Team Sky tiltar idet ingen beviser finnes for hvilke medisiner som ble levert til Bradley Wiggins under Le Dauphiné i 2011. Her er Sky-sjefen avbildet med Chris Froome under Tour de France 2016. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

PRESSET: Dave Brailsford er hardt presset om dagen. Nå prøver han å oppklare uklarheter. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Team Sky forsvarer seg i nytt brev

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 7.03.17 20:32

Del på    

En presset Dave Brailsford ser seg nødt til å forklare tingenes tilstand.

(procycling.no): Det har i det siste stormet rundt Team Sky. Etter beskyldninger om at Bradley Wiggins mottok triamcinolone, et syntetisk glukokortikosteroid som er forbudt å få injisert i konkurranse, i en pakke på siste etappe av Criterium du Dauphine 2011, har Team Sky nå sett seg nødt til å forsvare seg.

Dave Brailsford har i ettermiddag sendt ut et brev til lederen av kultur-, media,- og sportskomiteen i det britiske parlamentet. Her skriver han blant annet at det er gjort feil hos enkelte medlemmer i staben hos Team Sky, men poengterer at det er en forskjell mellom å gjøre enkelte feil og å bryte regler.

Brevet til parlamentsmedlemmet Damian Collins kan dere lese i sin helhet her.

I forbindelse med brevet har også Team Sky sluppet et åtte siders langt dokument hvor de klargjør rundt etterforskningen som pågår fra det britiske antidopingbyrået (UKAD).

I innledningen gjør Sky det klart at det ikke er funnet noen bevis på at antidopingreglene er brutt. Deretter retter de opp i og forklarer tre emner som de mener det er misforståelser rundt, for de presenterer 14 tiltak de har gjort siden lagets opprinnelse for å styrke antidopingarbeidet.

Tre punkter

De tre punktene som blir forklart i starten, dreier seg om fluimicil, medisinsk loggføring og triamcinolone.

Fluimicil er stoffet doktor Robert Freeman hevder at var i den medisinske pakken som ble levert til Wiggins på La Toussuire i 2011. Pakken ble levert av Simon Cope, kvinnetrener i British Cycling. Han kom flyende fra Manchester, og leverte pakken på den siste etappen, før han dro hjem igjen. Da Brailsford ble konfrontert med dette, sa han at Cope kom for å besøke en av sine utøvere, Emma Pooley, men hun har avkreftet dette. Hun var nemlig et helt annet sted og kjørte ritt.

Team Sky skriver i dokumentet at fluimicil er helt vanlig blant syklister, og på ingen måter bryter dopingreglene. De har tatt stoffet via forstøverapparat, et apparat som er godt kjent for de som følger langrennssporten i Norge.

Grunnen til at stoffet ble levert fra Manchester og ikke hentet på apotek i Frankrike, er at Dr. Freeman ikke har anledning til å hente reseptbelagte medisiner i Frankrike. Fluimicil er også mest effektivt i 3 milliliters doseringer med 10 prosent konsentrasjon, solgt i ampullform og tatt via forstøverapparat. Denne spesielle formen var, så vidt Team Sky er kjent, ikke tilgjengelig i Frankrike.

Medisinske loggføringer
Team Sky har ikke vært i stand til å bevise at det var fluimicil Wiggins ble behandlet med i Frankrike i 2011. En skulle tro at et lag kjent for ‘marginal gains’ hadde orden i rytternes journaler, men dette har de ikke klart.

Forklaringen til Team Sky er at alle legene egentlig skulle bruke en beskyttet Dropbox-mappe, men at Freeman ikke har klart å adaptere seg den nye teknologien, og hadde lagret det lokalt på sin datamaskin.

Denne datamaskinen ble rapportert stjålet på ferie i Hellas i 2014, og dermed er ikke Wiggins’ medisinske loggføringer å oppdrive. 

Det siste de ønsker å oppklare, er bruken av triamcinolone. Stoffet er forbudt å innta via injeksjon i konkurranse, men det er det Wiggins nå mistenkes for. Wiggins har som kjent tatt stoffet tre ganger: foran Tour de France i 2011 og 2012, og Giro d’Italia i 2013, etter å ha fått innvilget medisinsk fritak.

Dette er en metode Michael Rasmussen, tidligere Rabobank, har brukt, og han har omtalt det som «det mest virkningsfulle dopet han har tatt». Tidligere Rabobank-lege, Geert Leinders, jobbet i Team Sky i 2011 og 2012 før han fikk sparken etter at det ble klart hva han hadde drevet med i Rabobank.

Sky forsvarer bruken og innkjøpet av Triamcinolone ved å si at det er lovlig til enhver tid, så lenge det ikke er tatt oralt, intravenøst, intramuskulært eller rektalt.

De påpeker også at det er feil at de bestilte 70 ampuller på 40 milligram (en sterk dose, Michael Rasmussen brukte 20 mg) foran touren i 2011. Deres loggføringer viser at de har bestilt 55 ampuller over en fireårsperiode fra 2010 til 2013.

Disse ampullene er, ifølge Team Sky, for det meste brukt på ansatte i Team Sky og bekjente av Freeman. Samtidig har de ikke mulighet til å bevise dette, da de ikke har tilgang til private journaler.

 

Tiltakene

Tiltakene Team Sky har gjort for å styrke sitt antidopingarbeid siden deres oppstart i 2010, innebærer blant annet å ansatte medisinsk assistent, loggføring av bestilling av legemidler, tett samarbeid lege/utøver, avanserte bakgrunnsjekker av rytterne, en egen gruppe til å arbeide med antidoping, utdannelse av rytterne innenfor antidoping og tett monitoring av rytternes prestasjoner.

En av arbeidsoppgavene til den medisinske assistenten skal ifølge dokumentet være å hjelpe legene med lagring av filene. Likevel hadde ikke filene til Freeman blitt lagret i Dropbox-mappen da den ble stjålet i 2014. 

Team Sky håper at rapporten kan oppklare omstendighetene rundt etterforskingen som for øyeblikket pågår i UKAD og det britiske parlamentet.

Rapporten kan leses i sin helhet her.

Tagget med: , , ,

Les også disse