(procycling.no): På vegne av Fuel of Norway tok Gabriel Rasch på seg Ineos-drakta onsdag og gjøv løs på de 98,6 kilometerne fra Circle K i Hole ved Steinsfjorden, tok hele veien rundt Tyrifjorden og avsluttet ved rundkjøringa der man kjører ned til den samme bensinstasjonen.
Økta var en test for å se om alt fungerte som det skulle for Strava-segmentet. Fredag starter nemlig Fuel of Norway Tyrifjorden Challenge. Håpet er å gi syklister motivasjon til å fighte mot hverandre for å sette den beste tida rundt fjorden, og skape litt blest i en periode der det fremdeles er langt imellom de aktive sykkelrittene.
En noe rusten Rasch tok ledelsen for segmentet (han var også førstemann ut!) med tiden 3 timer, 9 minutter og 21 sekunder. Totalt ga det 1055 høydemeter, 2538 kalorier og 31,2 kilometer i snitt.
– Jeg holdt over 30 kilometer i timen i snitt, i hvert fall gliser Hole-mannen.
– Jeg regner med at en del av de gutta som skal prøve seg her presser tiden ned mot 2:20 eller 2:30, legger han til overfor procycling.no.
Dette er det nye Strava-segmentet rundt Tyrifjorden:
Historisk klang
Initiativet kommer fra den Hønefoss-baserte leverandøren av sportsernæring, Fuel of Norway. Etter måneder med sosial distansering, hjemmekontor og avlyste sykkelløp, syntes daglig leder Morten Andresen at det var på høy tid å finne på et nytt stunt.
Veien rundt Tyrifjorden er lite trafikkert og en populær plass for mosjonister å teste formen på. Den har også historisk klang da sykkelrittet «Tyrifjorden rundt» ble arrangert av Rye SK og BOC fram til og med 2018-sesongen (da Magnus Drivenes vant). Da med start og målgang i Sandvika på den store runden og totalt 145 kilometer.
Les også: Joker Fuel of Norway-duo lager egne etapperitt
– Vi følte det var på tide å dra igang noe når det er stille på en del andre fronte. Dette gjør vi for moro skyld, samtidig som vi overholder alle regler rundt smittevern, forteller Andresen til procycling.no.
Det er nemlig ikke noe komplisert regelhefte som følger med oppgaven:
- Ingen form for motorisert pes er tillatt (ligge bak bil, motorsykkel, scooter)
- Man skal sykle alene
- Man skal benytte seg av racer (landeveismodell)
Lokalt innslag førstemann ut
Rasch og Fuel of Norway har drevet lobbyvirksomhet rundt de norske kontinentallagene og proffmiljøet. I oppstarten er planen at ryttere fra Joker Fuel of Norway og Uno-X Norwegian Development Team skal utfordre hverandre.
– Vi har vært i dialog med Edvald Boasson Hagen og Carl Fredrik Hagen, også. De har sagt seg interessert i prosjektet, men vi ønsker ikke å slippe dem løs riktig ennå. Jeg skal også sende ut et skriv til sykkelklubber jeg sitter med kontaktinformasjonen til. Jeg tenker jo at dette bør være noe for miljøene rundt for eksempel Rye SK, Follo SK og Team Kjekkas, så får vi se hvordan det utvikler seg derfra, sier Andresen.
– Kan du love bort noen premier her?
– Hehe, jeg tror nok de som kjemper i toppen av denne lista, har det der trenger av ernæring fra før av, men innimellom kan vi plukke ut noen premier blant de som ikke er de mest aktive fra før av. Riktig ernæring er viktig for dem også.
Se hva Gabba sa før han testet løypa onsdag:
Førstemann ut når konkurransen starter opp på fredag er en 22-åring fra Jevnaker. Sondre Midtsveen meldte overgang til Joker Fuel of Norway foran årets sesong, men har foreløpig ikke fått stort med rittkilometer på baken.
– Nei, jeg sykla på Rhodos, og så ble det bråstopp i etterkant av det, sier Midtsveen som endte opp i karantene etter hjemreisen sammen med mange andre ryttere fra det norske klubb- og kontinentalnivået.
Han har også vært kreativ da han begynte å simulere etapperitt på eget initiativ. Under navnet «Grote Prijs Midtsveen» kjørte han i snitt 222 kilometer hver dag i løpet av én uke.
– Tyrifjorden rundt, det er vel en runde du har god kjennskap til fra før av?
– Jeg har syklet der ganske mange ganger før. Kanskje en 30-40 turer totalt sett, så jeg vet godt hvor løypa går. Den er litt kupert, så det er begrenset hvor mange ganger man ønsker å kjøre rundt der og, sier han.
Håper å sette Gabba på plass
Rasch beskriver løypa som «småkupert», mens Midtsveen mener det heller mer imot «kupert». De største utfordringene er den lille bakken opp mot Røine. Under Sundvolden Grand Prix har rytterne på noen av rundene tatt fatt på stigningen hele veien opp mot toppen, men så langt skal man ikke under «Fuel of Norway Tyrifjorden Challenge».
Bakken som biter mest er nok uansett opp til Skaret på vei tilbake mot Hole.
– Gabba åpnet showet her med tiden 3 timer og 9 minutter; hva tenker du om det?
– Det blir vel litt over 30 i snitt, så det er fort nok det. Jeg må prøve å sette ham på plass når jeg først har muligheten. Jeg har lyst til å bikke 40 kilometer, og det kan gå det med gunstig vind. Jeg må prøve å finne en hastighet ut fra starten som kan holde i 2,5-3 timer, så får vi se, sier han.
– At du skal først ut her, hvordan skal vi lese det? Lokal helt, eller å sette lista lavt ut fra start?
– Hehe, det vet jeg ikke. Det er nok litt tilfeldig. Jeg ble spurt av Gabba om jeg ville gjøre det. Først hadde jeg noe annet på planen min, men så snakket jeg med treneren min (Max Emil Kørner, vår anm.) og så endret vi på det. Så da sa jeg ja, og så sa Gabba at da kjører vi alt på fredag.
Ønsker bred deltakelse rundt fjorden
Det er ingen forbud mot å ha med seg følgebil rundt fjorden, og Sondre bekrefter at mamma Tone Elisabeth (heller ingen ukjent skikkelse i norsk sykkelsport) har meldt interesse for å følge rekordforsøket på nært hold.
Sondre har også en søster, Natalie, som også er en kandidat til å kjempe i toppen av jente-lista på det samme segmentet.
– Vi ønsker å få med oss jentene, og sender ut mail til klubbene der vi også prøver å få med dem, bekrefter Andresen i Fuel of Norway.
Det fine med tiltaket er at det passer for absolutt alle, så fremt du er i stand til å holde sykkelen i bevegelse i nesten 100 kilometer.
– Litt av tankene er at helt vanlige folk også skal kaste seg med her. Når vi etter hvert får enten Edvald eller Carl Fredrik til å legge turen hit, så kan alle som vil måle seg opp mot den tiden og se hvor høyt nivået deres egentlig er. Det finnes også tursyklister som trener mye, og som helt sikkert er interessert i å se hvordan de matcher folk fra toppnivået, mener Rasch.
Han mener også at man ikke skal kimse av å legge ut på treningsturer på rundt 10 mil der man holder forholdsvis høyt tempo:
– Det er litt unorsk å trene i 10 mil så fort du klarer. Vi skal enten trene langt eller hardt. Jeg vet at Bradley Wiggins for eksempel trente mye på mellom 10-15 mil i «halvhardt» tempo. Jeg har også prøvd det selv i Sky, og du er nede i knestående etterpå. Endel sykkelløp har også mye av den mengden intensitet i seg, litt halvhardt. Da jeg syklet den runden her var det litt lapskaus til å begynne med, og så endte jeg opp med å se terskelen. Jeg var vel igjennom alle soner underveis, oppsummerer Rasch.
PS: I etterkant av å ha fullført Fuel of Norway Tyrifjorden Challenge får rytterne muligheten til å utfordre tre andre via sosiale medier. Midtsveen forteller at han allerede har ryttere fra Uno-X NDT på sin tentative liste.