KLATRER OPPOVER: Fundación Euskadi er klare for å ta steget opp på ProTeam-nivå neste sesong. Foto: Bryn Lennon/Velo/Tim De Waele/Getty Images

Fundación Euskadi satser mot WorldTouren

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 8.11.19 11:31

Del på    

Mikel Landa utelukker heller ikke en retur til laget som rytter.

(procycling.no): For mange er de oransje draktene til Euskaltel-Euskadi et stort savn. Laget ble lagt ned etter 2013-sesongen, en sesong hvor man også fravek prinsippet om at rytterne skulle være baskere eller ha en tilknytning til den baskiske sykkelkulturen for å sikre WorldTour-lisensen.

Opp gjennom tidene fostret det baskiske laget en rekke stjerner, som Iban Mayo, Joseba Beloki, Haimar Zubeldia, Igor Antón, Samuel Sánchez, Ion Izagirre, Pello Bilbao og Mikel Landa. 

Sistnevnte har de siste årene også vært aktiv med Fundación Euskadi som lagets president. Landa kjørte selv for det som den gang var et amatørlag, på veien opp til selve Euskaltel i det baskiske sykkelhierarkiet, i 2008 og 2009. Før 2018-sesongen tok laget steget opp på kontinentalnivå, og etter to år der, har de til neste år søkt om lisens som et UCI ProTeam, altså nivået under WorldTouren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Landa åpen for å vende tilbake

Ambisjonene stopper heller ikke der. I høst har laget signert blant andre Juan José Lobato, Rubén Fernández og fem ryttere fra det nå nedlagte Euskadi-Murias, deriblant vinneren av den ellevte etappen i årets Vuelta a España, Mikel Iturria.

– Vi tar steg for steg, uten noe stort hastverk. Prosjektet vil fortsette å vokse og drømmer om å være som Euskaltel fra tidligere. Vi er veldig motiverte og håper vi kan inspirere den baskiske fansen, sier Landa i forbindelse med en lagpresentasjon i Bilbao torsdag, ifølge AS.

Med stadige steg oppover, blir WorldTouren noe å strekke seg etter i årene som kommer. Landa skal selv sykle for Bahrain-Merida de neste to sesongene, men var langt fra avvisende på spørsmål om muligheten for å se ham sykle i den oransje drakta igjen på WorldTour-nivå.

– Prosjektet må gå sin gang. Sakte, men samtidig få de resultatene man trenger. Du må kjempe for det og vi vil gjøre det. Forhåpentligvis vil laget innen noen år være tilbake hvor det var, og, hvorfor ikke, jeg kan ende opp der jeg startet, sier han. 

Gitt at laget får innvilget status som UCI ProTeam, kan de allerede neste år få plass i ritt som Baskerland rundt, Clásica den San Sebastián og muligens også Vuelta a España. Spesielt i sistnevnte ritt vil det nok være mange lag som kjemper om, gitt at Total Direct Energie bruker den automatiske invitasjonen de har fått som beste prokontinentallag i år, to plasser. Tidligere i høst har også Mathieu van der Poel ytret et sterkt ønske om å kjøre neste års Vuelta a España, som starter i nederlandske Utrecht.

Fundación Euskadi vil starte 2020-sesongen med Challenge Mallorca-rittene og Vuelta a San Juan i Argentina.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse