Prøv Procycling Pluss idag

AVSLUTTER MED LAGTEMPO: Team Sparebanken Sør stiller i sitt siste ritt noensinne når VM på hjemmebane sparkes i gang søndag. FOTO: Knut Andreas Lone, procycling.no

Dahl hyller lagkameratene etter full pott i Baltic Chain Tour: – De kjørte som noen motorsykler

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 27.08.17 17:49

Del på    

Ny etappeseier for sørlendingen.

(procycling.no): Noen svært suksessfulle dager for Team Sparebanken Sør i Baltic Chain Tour kulminerte i den finske hovedstaden Helsinki i dag. Herman Dahl tok sin første UCI-seier på gårsdagens etappe og overtok med det også sammenlagtledelsen i rittet.

På dagens etappe forsvarte Team Sparebanken Sør seg mesterlig. De tok kontroll i hovedfeltet da dagens brudd gikk avgårde og etter utbryterne var hentet satte de opp Herman Dahl mot spurten. Kristiansanderen fullførte perfekt og gjentok prestasjonen fra i går. Ingen kunne gjøre noe med den raske 23-åringen, som sørget for at det sørlandsbaserte laget stikker av med full pott.

Team Sparebanken Sør vant også lagkonkurransen i rittet, mens Dahl i tillegg vant poengkonkurransen. Seieren er Sparebanken Sørs første sammenlagtseier i et UCI-ritt noensinne.

– Jeg har vel knapt kjørt bedre ritt noensinne. Laget kjørte helt sinnssykt bra. Å få min første UCI-seier, og så den andre og sammenlagtseier. Jeg kunne ikke bedt om så mye mer, sier Dahl til procycling.no.

Innfridde eget mål

Dahl forteller at han kom til det baltiske etapperittet med et håp om etappeseier, noe han klarte – og vel så det. Mye av æren for det gir han til lagkameratene.

– Sammendraget hadde røket i dag om de ikke var så sterke som de er. Når de legger ned et så stort arbeid for meg, så plikter det litt ekstra. Jeg liker å ha litt press på meg, og jeg måtte jo slå han som ble nummer to i dag. Når de har jobbet så bra, må jeg også gjøre jobben min like bra.

Selv om han nå selvsagt gleder seg over fine seirer, er at han også klar på at nivået på motstanden ikke var av høyeste nivå. Et par tidligere proffer og Israel Cycling Academy var det mest fremtredende på startlisten, som kun talte 68 ryttere.

– Det er klart at vi har syklet ritt med høyere nivå, det er det ikke til å legge skjul på. Det var visst også noen lag som hadde trukket seg på forhånd, så det var et mindre felt enn hva vi er vant til. Men vi kan ikke gjøre det bedre enn å vinne uansett. Lagpresentasjonene våre har vært av øverste nivå.

Med sine tre seirer, innfridde han også ett av sesongens mål. Før sesongen sa han nemlig til lagets hjemmeside at målet var å ta tre UCI-seirer, vinne NM gateritt og snuse på en proffkontrakt.

– Jeg har tenkt på det med tre UCI-seirer. Jeg har aldri vunnet en UCI-seier før, så at jeg skulle klare tre på to dager er deilig. Jeg liker å sette meg høye mål. Det manglet 20 centimer i NM gateritt, så det er godt å i hvert fall innfri ett av de andre målene, sier han.

Neste ritt for Sparebanken Sør blir nå East Bohemia Tour om halvannen uke.

Slik var etappen

Den avgjørende etappe av Baltic Chain Tour gikk over 160 kilometer i området rundt den finske hovedstaden Helsinki. Et brudd gikk tidlig, bestående av Andris Vosekalns, Deins Kanepejs (Rietumu Banka – Riga), Joni Kanerva (Finland) og Gert Jõeäär (Estland), med førstnevnte som den største trussel i sammendraget, bare 20 sekunder bak Herman Dahl (Team Sparebanken Sør).

– Det gikk et litt sterkere brudd enn vi hadde planlagt, med en rytter som bare var 20 sekunder bak i sammendraget. Optimalt hadde vi latt et ufarlig brudd gå inn for å blokkere bonussekunder, men det kunne vi ikke gjøre. Guttene på laget kjørte sinnsykt bra hele laget. De kjørte som noen motorsykler i dag, analyserer Dahl i etterkant.

Team Sparebanken Sør tok raskt kontroll i hovedfeltet og holdt utbryterne på overkommelig distanse. Vosekalns sikret seg imidlertid bonussekunder på en innlagt spurt etter 53 kilometer og reduserte avstanden til Dahl med tre sekunder. Drøyt 50 kilometer senere sikret han seg nok en innlagt spurt og nye tre sekunder forsvant. Med 60 kilometer til mål lå hovedfeltet fire minutter og 20 sekunder bak bruddet.

Den siste innlagte spurten tok også Vosekalns, men nå begynte også forspranget til de fire i front å synke betraktelig. Jõeäär støtet seg avgårde inn på de siste 20 kilometerne og like etter var Vosekalns nøytralisert. Med estlenderen mange minutter bak utgjorde han ingen trussel for Dahls sammenlagtledelse. Team Sparebanken Sør fortsatte å holde tempoet oppe i hovedfeltet, med intensjon om å sikre Dahls andre UCI-seier. Med 10 kilometer til mål var avstanden bare 20 sekunder og ikke lenge etter var han hentet.

Sparebanken Sør fortsatte å ha initiativet i front av hovedfeltet og gjorde en formidabel jobb med å holde Dahl plassert langt fremme, og å sette et høyt tempo. I spurten var Dahl nok en gang sterkest og sikret sin andre etappeseier på rad i det baltiske etapperittet.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse